You are here

Τύπος: Ανοίγουν 1.415 θέσεις στην κρατική μηχανή

20/05/2022 06:30

Το αίτημα του τμήματος δημόσιας διοίκησης και προσωπικού για ξεπάγωμα 1,415 θέσεων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, τα αποτελέσματα της Τράπεζας Κύπρου για το πρώτο τρίμηνο του 2022 και τα στοιχεία της Retail Zoom τα οποία καταδεικνύουν ότι η ακρίβεια χτυπά την κατανάλωση, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Ανοίγουν 1.415 θέσεις στην κρατική μηχανή»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι το αίτημα του τμήματος δημόσιας διοίκησης και προσωπικού για ξεπάγωμα 1,415 θέσεων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Όπως σημειώνεται, πρόκειται για 1.140 θέσεις στο δημόσιο και 275 θέσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Δεν αποκλείεται, πάντως, το ξεπάγωμα των θέσεων να συνδέεται με την πρόσφατη συμφωνία κυβέρνησης – συνδικαλιστικών οργανώσεων. Και αυτό γιατί σε περίπτωση που εγκριθεί το νομοσχέδιο που θα προωθηθεί τη βουλή, με την άρση των απαγορεύσεων στις προσλήψεις θα ενεργοποιηθεί ο νόμος για τη δημόσια υπηρεσία. Τη Δευτέρα στην επιτροπή οικονομικών της βουλής αναμένεται να ξεκαθαρίσει το θέμα.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι δεν θέλουν εργατική αναταραχή και απεργίες οι τράπεζες και το μήνυμα που στέλνουν στη συνδικαλιστική πλευρά είναι ότι η επίλυση των διαφορών πρέπει να γίνεται στο τραπέζι του διαλόγου, θέλοντας να αποφύγουν τις αντιπαραθέσεις.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Στόχος να φύγουν περίπου 500 υπάλληλοι από Τρ. Κύπρου
  • Συμμαχία ΕΛΑΜ, ΔΗΠΑ, Οικολόγων για εκποιήσεις
  • Η Photos Photiades αγόρασε την ελληνική ζυθοποιία Siris
  • Ελπίδες για μηδενισμό ΦΠΑ

Πολίτης

 «Κόβουμε και τον καφέ για να τα βγάλουμε πέρα»

Πρωτοσέλιδο θέμα του Πολίτη είναι τα στοιχεία της Retail Zoom τα οποία καταδεικνύουν ότι η ακρίβεια χτυπά την κατανάλωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία, από το Μάρτιο του 2021 μέχρι και το τέλος Μαρτίου του 2022 οι μεγαλύτερες αυξήσεις στη μέση σταθμισμένη τιμή είχαν να κάνουν με τις κατηγορίες γαλακτοκομικών και δημητριακών προϊόντων. Επιπλέον στοιχεία που συλλέχθηκαν κατά τη περίοδο 1η Φεβρουαρίου 2022 με 31η Απριλίου του ίδιους έτους καταδεικνύουν άνοδο στην πλειοψηφία των προϊόντων με τις υψηλότερες πωλήσεις στις υπεραγορές. Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση της μέσης σταθμισμένης τιμής του κυπριακού καφέ κατά 13,14%, η οποία οδήγησε και σε ετήσια ποσοστιαία μείωση της ποσότητας αγοράς της τάξεως του κατά 14,99% ανά κιλό.

«Δανεισμός ρεκόρ, τα κέρδη και οι προκλήσεις»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι τα αποτελέσματα της Τράπεζας Κύπρου για το πρώτο τρίμηνο του 2022. Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα κέρδη €21 εκατ. μετά τη φορολογία το πρώτο τρίμηνο του 2022, αυξημένα κατά 162% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021 και κυρίως ο νέος δανεισμός ύψους €618 εκατ. – ποσό ρεκόρ για τα δεδομένα της τράπεζας που ξεπερνά και τις προ πανδημίας επιδόσεις – σκορπούν χαμόγελα στη διοίκηση της τράπεζας.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Ετοιμότητα για συμβιβασμό και νέα συλλογική σύμβαση – Επιστροφή στο διάλογο για επίλυση των προβλημάτων ζητεί από την ΕΤΥΚ η Ελληνική Τράπεζα

Χαραυγή

 «BOC: Ανακοίνωσε κέρδη και προανήγγειλε μέρισμα»

Σε ρεπορτάζ της η Χαραυγή γράφει ότι αυξημένα κέρδη ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα Κύπρου, η οποία προανήγγειλε επίσης τη διανομή μερίσματος στους μετόχους το 2023. Συγκεκριμένα, η Τράπεζα ανακοίνωσε κέρδη ύψους €21 εκατ. για το πρώτο τρίμηνο του 2022, σε σύγκριση με κέρδη €8 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο, αλλά και αύξηση της απόδοσης των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων στο 6,7% σε σύγκριση με 4,1%. Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Πανίκος Νικολάου ανέφερε ότι το πρώτο τρίμηνο η τράπεζα παραχώρησε ρεκόρ νέων δανείων ύψους €618 εκατ.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η ΟΕΒ κατάθεσε προτάσεις για συγκράτηση του ρυθμού αύξησης του πληθωρισμού ενόψει της σημερινής σύσκεψης στο προεδρικό.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • ΑΚΕΛ: «Έσπασε το φράγμα της ακρίβειας»
  • Δυνατότητα μείωσης της τιμής του ρεύματος φέρνει νέα απόφαση της ΕΕ

Αλήθεια

 «Κέρδη €21 εκατ. και 15% μείωση προσωπικού»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι τα αποτελέσματα για την πρώτη τριμηνία του 2022 που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα Κύπρου. Η τράπεζα σημείωσε αύξηση κερδών για το πρώτο τρίμηνο του 2022 που φθάνει τα €21 εκατ. μετά τη φορολογία και το 162% σε σύγκριση με την αντίστοιχη τριμηνία του 2021. Ανακοίνωσε επίσης ρεκόρ νέου δανεισμού ύψους περίπου €618 εκατ. για το πρώτο τρίμηνο του 2022, περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και μείωση ποσοστού ΜΕΔ προς δάνεια σε 6,5%. Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πανίκος Νικολάου ανέφερε ότι η τράπεζα θα μειώσει φέτος σε 60 από 80 που είναι σήμερα τον αριθμό των καταστημάτων της και κατά 15% το προσωπικό της.

Αλλού η Αλήθεια αναφέρεται στη σημερινή σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο για συζήτηση τρόπων αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Η Ελληνική καλεί την ΕΤΥΚ σε διάλογο και όχι απειλές

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΠΙΟ ΒΑΘΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟ – Ανοίγουν ακόμη ένα κομμάτι παραλίας οι κατοχικές αρχές

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΚΟΒΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΦΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΠΕΡΑ – Στοιχεία της Retail Zoom δείχνου μείωση κατανάλωσης λόγω της ακρίβειας

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΑ Ο ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ – Με ποσοστά πέραν του 75% περνά ο υποψήφιος από την κομματική βάση του ΑΚΕΛ

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ – Μεθοδεύουν να ξηλώσουν τη φιλοσοφία και την αρχιτεκτονική του μονοασφαλιστικού ΓεΣΥ