You are here

Τύπος: Ανοικτό το κεφάλαιο της αύξησης των τσιγάρων...

17/01/2003 08:50
Η μείωση του πετρελαίου και οι λόγοι των αποτυχημένων διαβουλεύσεων μεταξύ των κοινοβουλευτικών κομμάτων, στην εξεύρεση συναινετικής λύσης για την κάλυψη των απωλειών στα ταμεία του κράτους από τη μείωση, είναι το κυρίαρχο θέμα στον ημερήσιο οικονομικό τύπο της Παρασκευής. Ωστόσο, όπως σημειώνεται είναι βέβαιο ότι το νομοσχέδιο θα επανέλθει προς ψήφιση και ίσως με μεγαλύτερες αυξήσεις στην τιμή των τσιγάρων μετά τις προεδρικές εκλογές.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον υπέρτιτλο «Ανάσα για τους καταναλωτές» αναφέρεται στο χθεσινό σήριαλ που ξεκίνησε με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για μείωση του πετρελαίου και ολοκληρώθηκε με τις διαβουλεύσεις μεταξύ των κοινοβουλευτικών κομμάτων που δεν οδήγησαν στην εξεύρεση συναινετικής λύσης για την κάλυψη των απωλειών στα ταμεία του κράτους από την μείωση του πετρελαίου. Σε ειδικό πλαίσιο, σημειώνεται η ρευστότητα των χθεσινών εξελίξεων και μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ιδιαίτερα η δήλωση του προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών Μάρκου Κυπριανού λίγο μετά τη λήξη της συνάντησης που είχε η επιτροπή με τον υπουργό Οικονομικών, κατά την οποία ο βουλευτής του ΔΗΚΟ διαβεβαίωνε ότι «συμφωνήθηκε μια προσωρινή λύση που θα εφαρμοστεί για τα επόμενα δύο χρόνια, ώστε να μειωθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης» (σ.σ. αύξηση 10 σεντ στα τσιγάρα, αύξηση η οποία με τους φόρους θα ανερχόταν συνολικά στα 18 – 20 σεντ ανά πακέτο).

Αλλού, γράφει ότι αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο της Αρχής Ηλεκτρισμού, ώστε οι αποφάσεις να ανήκουν στον Οργανισμό και ο έλεγχος στο Δημόσιο.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Λάβετε... βάλετε φθηνό πετρέλαιο», γράφει ότι αφού επί μήνες κυβέρνηση και βουλή αναζητούσαν τη φόρμουλα για την επιστροφή του φόρου κατανάλωσης που αφορούσε ειδικά την κατανάλωση για σκοπούς θέρμανσης, τελικά η κυβέρνηση οδηγήθηκε στη λύση της κατάθεσης κανονισμών για μείωση του πετρελαίου για όλους τους καταναλωτές. Το ρεπορτάζ, σημειώνει πάντως, ότι η συγκεκριμένη μείωση αφορά συγκεκριμένη χρονική περίοδο και ειδικότερα, τους επόμενους δύο με τρεις μήνες. Επίσης, καταγράφοντας τις χθεσινές εξελίξεις κάνει αναφορά στη συνεδρίαση της επιτροπής Οικονομικών στην οποία παρέστη ο υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης και τονίζει ότι δεν εκφράστηκαν έντονες διαφωνίες για τις περιπτώσεις αύξησης της τιμής πώλησης των τσιγάρων, ενώ έγινε επί μακρόν και συζήτηση για το ύψος της αύξησης. Ωστόσο, όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ, «το απόγευμα μετά από παρεμβάσεις των ηγεσιών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αποφασίστηκε η καταψήφιση των αυξήσεων».

Ωστόσο, τονίζεται, θεωρείται βέβαιο ότι το νομοσχέδιο θα επανέλθει προς ψήφιση και ίσως με μεγαλύτερες αυξήσεις στην τιμή των τσιγάρων μετά τις προεδρικές εκλογές.

Αλλού, γράφει ότι βρίσκεται σε αδιέξοδο το θέμα της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Αύξηση πτωχεύσεων εταιρειών», γράφει ότι από τις 139 ο αριθμός των εταιρειών που πτώχευσαν το 2002 αυξήθηκε στις 169. Παράλληλα, γράφει ότι αισθητά μειωμένος υπήρξε κατά το 2002 και ο αριθμός των εγγραφών από νέες εταιρείες, τάση η οποία αναμένεται να συνεχιστεί κατά το 2003. Η μειωμένη επιχειρηματική δραστηριότητα, μεταφράζεται σε 1.131 λιγότερες εγγραφές νέων εταιρειών το 2002 σε σχέση με το 2001 – περιλαμβανομένου και του υπεράκτιου τομέα – και συγκεκριμένα, στις 8.496 σε σχέση με 9.432 το 2001.

Αλλού, γράφει ότι σύμφωνα με το τμήμα ερευνών και ανάλυσης του Ομίλου CLR Financial Services το ΧΑΚ θα παραμείνει αμετάβλητο κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2003, ωστόσο οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις είναι θετικές, σύμφωνα πάντα με τον όμιλο CLR FS.

Για ανασκοπήσεις συγκεκριμένων θεμάτων όπως η ΕΚ και η ΚΤ, επισκεφθείτε το νέο τμήμα της ιστοσελίδας, PressWatch που θα ανανεωθεί στις 9:45πμ.