You are here

Τύπος: Ανταγωνισμός στο ρεύμα τον Οκτώβρη

21/01/2022 06:26

Το άνοιγμα και η ελευθεροποίηση της αγοράς ηλεκτρισμού το φθινόπωρο και η κινητικότητα στις πωλήσεις δανείων, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Ανταγωνισμός στο ρεύμα τον Οκτώβρη»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι το άνοιγμα και η ελευθεροποίηση της αγοράς ηλεκτρισμού το φθινόπωρο. Όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, στόχος της κυβέρνησης είναι η λειτουργία της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού, να βοηθήσει στη μείωση του κόστους ηλεκτρισμού. Ο ΠτΔ θα έχει σήμερα συνάντηση με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΦΑ Νίκο Καστελλάνη. Χθες, υπήρξαν αναφορές στο επικείμενο άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού στο πλαίσιο της τελετής παραλαβής της ετήσιας έκθεσης της ΡΑΕΚ για το 2020, ενώ ο επικείμενος ανταγωνισμός αποτέλεσε, μεταξύ άλλων και αντικείμενο στη σύσκεψη που έγινε αργότερα στο προεδρικό.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι μειώθηκαν τα τετραγωνικά μέτρα και καθορίστηκε ανώτατο εμβαδό των ακινήτων τα οποία θα επωφελούνται του μειωμένου φορολογικού συντελεστή 5% κατά την αγορά ή ανέγερση κύριας κατοικίας.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Πρόταση νόμου για παράταση εγγραφών στο μητρώο «Airbnb»
  • Καμία έκπτωση από τη βουλή για τους ασυνεπείς
  • Στις 48.120 τα άτομα στο δημόσιο τομέα
  • €50 ροκάνισε ο πληθωρισμός

Πολίτης

 «Ποδαρικό με κινητικότητα στις πωλήσεις δανείων»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η κινητικότητα στις πωλήσεις δανείων. Όπως σημειώνεται, δύο αναμενόμενες συναλλαγές πώλησης δανείων στις αρχές της νέας χρονιάς θα οδηγήσουν σε περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, απομόχλευση αλλά και σε ενίσχυση του υπόλοιπου των εξυπηρετούμενων δανείων. Πρόκειται για την πώληση ΜΕΔ λογιστικής αξίας €700 εκατ. από την Ελληνική Τράπεζα, το έργο Starlight, το οποίο θα περιορίσει τα ΜΕΔ της τράπεζας σε μεσομονοψήφιο ποσοστό και την πώληση εξυπηρετούμενων δανείων της ΚΕΔΙΠΕΣ ύψους €465 εκατ., το έργο Λήδρας.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι υπογράφηκε χθες η νέα συλλογική σύμβαση μεταξύ της ΕΤΥΚ και της Κεντρικής Τράπεζας, η οποία ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο αναδιοργάνωσης της ΚΤ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Σε πορεία πλήρους ανταγωνισμού – Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΡΑΕΚ, μέχρι τον Οκτώβριο αναμένεται να ξεκινήσει η αδειοδότηση των προμηθευτών ηλεκτρισμού
  •  Θέλει συνάντηση με τον πρόεδρο – Στέφανος Στεφάνου

Χαραυγή

 «Πληρώνουμε €70 εκ. το χρόνο για την καθυστέρηση στην έλευση φυσικού αερίου»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της Χαραυγής είναι η νέα πρωτοβουλία που ανέλαβε ο γγ του ΑΚΕΛ για τις υψηλές τιμές ρεύματος και τους σοβαρούς κινδύνους που ελλοχεύουν για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Όπως σημειώνεται, ο Στέφανος Στεφάνου έστειλε νέα επιστολή στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζητώντας συνάντηση για την κατάσταση την οποία έχει διαμορφωθεί. Έθεσε μάλιστα την κυβέρνηση προ των ευθυνών της, υποδεικνύοντας ότι το κόστος από την καθυστέρηση στην έλευση φυσικού αερίου είναι δυσβάστακτο για τους καταναλωτές, καθώς ανέρχεται στα €70 εκατ. το χρόνο.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι νέες αυξήσεις φωτιά της τάξης του 20% στο ηλεκτρικό ρεύμα θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς τέλος του μήνα λήγει το διάταγμα για μείωση του ΦΠΑ από 19% σε 9% στα νοικοκυριά.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Άνοιγμα της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού το φθινόπωρο
  • Συσκέψεις επί συσκέψεων για ΑΗΚ και φυσικό αέριο

Αλήθεια

 «Το φθινόπωρο ανοίγει η αγορά ηλεκτρισμού»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού το φθινόπωρο. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε χθες στο προεδρικό μέγαρο, σύσκεψης για την πορεία της ΑΗΚ στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον, με τη συμμετοχή των υπουργών ενέργειας και οικονομικών, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων. Σε δηλώσεις μετά τη σύσκεψη η κ. Πηλείδου είπε ότι η συνάντηση είχε ως αντικείμενο τη συζήτηση για το άνοιγμα της ανταγωνιστικής αγοράς και την παροχή όλων των εργαλείων στην ΑΗΚ, ώστε να μπορέσει να εκσυγχρονιστεί και όχι μόνο να επιβιώσει στην ανταγωνιστική αγορά, αλλά να μπορέσει να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες στους καταναλωτές με όσο το δυνατό πιο φθηνές τιμές.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι σύμφωνα με το διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνο Ηροδότου, οι κυπριακές τράπεζες βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση σε ότι αφορά τη ρευστότητα και την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Μειώθηκε η απασχόληση στο δημόσιο τομέα
  • Η Κομισιόν ενέκρινε κυπριακό πρόγραμμα στήριξης ταξιδιωτικών πρακτόρων
  • Άκαιρη η συζήτηση για επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης
  • Υποσχέθηκε ενίσχυση της στελέχωσης – Γρηγορότερες αποφάσεις ζητά από την αναθεωρητική αρχή προσφορών ο πρόεδρος

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΓΙΑΤΙ ΣΙΩΠΗΣΕ; – Ο ακτιβιστής έκοψε τις δηλώσεις και αποφεύγει την αστυνομία που τον ψάχνει να δώσει κατάθεση για τους ισχυρισμούς του περί εμπλοκής κύπριου σε κύκλωμα βιαστών

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΞΑΝΑΜΟΙΡΑΖΕΙ ΤΙΣ ΛΙΜΟΥΖΙΝΕΣ ΓΙΑ 24ΩΡΗ ΧΡΗΣΗ  – Επανάφερε το ωφέλημα σε αξιωματούχους που τους αφέθηκε δια νόμου την 1/1/2016

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΛΙΜΟΥΖΙΝΕΣ – Νέοι κανονισμοί για δωρεάν αυτοκίνητο με όλα τα έξοδα πληρωμένα για εκλεκτούς αξιωματούχους

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ €70 ΕΚ. ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ – Επιστολή από το γγ του ΑΚΕΛ στον πρόεδρο της Δημοκρατίας για την ενεργειακή ασφάλεια