You are here

Τύπος: Αντιδράσεις για το νομοσχέδιο για τις υπεραγορές

17/01/2002 09:09
Η αποκλειστική είδηση της Stockwatch, για το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, για την απαγόρευση της επί πιστώσει προμήθειας στις μεγάλες υπεραγορές, κυριαρχεί στον σημερινό οικονομικό τύπο. Στα ψηλά των ειδήσεων και οι χθεσινές τοποθετήσεις στη Βουλή του Γενικού Διευθυντή του ΧΑΚ Νώντα Μεταξά, για την επίμαχη περίοδο του 1999.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» αναφέρεται στο υπό μελέτη νομοσχέδιο του υπουργείου Εμπορίου, για την απαγόρευση της επί πιστώσει
προμήθειας, προϊόντων στις υπεραγορές. Υπό τον κύριο τίτλο «το βερεσέ θα πληρώνεται ακριβά» σημειώνει ότι η προώθηση του νομοσχεδίου εντάσσεται στα πλαίσια της εναρμόνισης με το κοινοτικό κεκτημένο, αλλά φιλοξενεί δηλώσεις των ιδιοκτητών των μεγάλων υπεραγορών, οι οποίοι εκφράζουν διισταμένες απόψεις. Χρίστος Ορφανίδης και Ανδρέας Ανδρέου (Chris Cash and Carry), εκφράζουν την έντονη διαφωνία και τον σκεπτικισμό τους, ενώ o πρόεδρος του Συνδέσμου Προμηθευτών Προϊόντων Ευρείας Κατανάλωσης Ανδρέας Παπακώστας τάσσεται υπέρ του νομοσχεδίου, για την ταχύτατη και έγκαιρη αποπληρωμή των προμηθευτών. Υπέρ της προώθησης του νομοσχεδίου τάσσεται και η ΠΟΒΕΚ.

Σε άλλες στήλες, γράφει ότι ο Νώντας Μεταξάς κατά τη διάρκεια της χθεσινής κοινής συνεδρίας των επιτροπών Ελέγχου και Οικονομικών της Bουλής, παραδέχθηκε ότι έγινε καταδολίευση των επενδυτών την επίμαχη περίοδο του 1999, υποστήριξε μάλιστα, ότι καταδολίευση γίνεται και σήμερα, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στους χρηματιστές. Αλλού γράφει ότι η κατασκευαστική εταιρία CHAPO εκτός από την Ελλάδα και την Κύπρο επεκτείνεται τώρα και στην Αγγλία με την ίδρυση της CHAPO U.K.

Το ένθετο «Οικονομία- χρηματιστήριο» της εφημερίδας «Σημερινή» έχει ως κύριο θέμα άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας «The Wall Street Journal» με το οποίο επιχειρείται με κακόβουλο τρόπο η σύνδεση της Κύπρου, με οικονομικές δοσοληψίες συνεργατών του τρομοκράτη Μπιν Λάντεν και της Αλ Κχάιντα, μέσω του υπεράκτιου μας κέντρου. Παρουσιάζουν υπεράκτια εταιρία εγγεγραμμένη στην Κύπρο από συνεργάτη του Λάντεν, η οποία όμως, ποτέ δεν λειτούργησε. Στο ρεπορτάζ σημειώνεται ότι η κυπριακή κυβέρνηση απαντά με στοιχεία του FBI. Σε άλλες ειδήσεις, αναφέρεται στο νομοσχέδιο το οποίο προωθείται για τον τερματισμό των καθυστερημένων πληρωμών στους προμηθευτές των υπεραγορών και στην πρώτη συζήτηση, χθες, στην Bουλή για το φορολογικό πακέτο.

Η «οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» προβάλλει τις τοποθετήσεις του Γενικού Διευθυντή του ΧΑΚ Νώντα Μεταξά, χθες στην Bουλή, υπό τον υπέρτιτλο «Ήταν εικονικά τα πρόστιμα σε χρηματιστές. Τονίζεται ότι ενώ ο ΓΔ του ΧΑΚ επέβαλε πρόστιμα ύψους 4.1 εκ. λιρών, το Συμβούλιο του ΧΑΚ τις διέγραψε όλες πλην 223 χιλιάδων λιρών. Αλλού, σημειώνει ότι άλλα στοιχεία ζήτησε η Bουλή από την Κεντρική Τράπεζα και άλλα της έστειλαν, αναφορικά με τα ονόματα των ξένων επενδυτών στο ΧΑΚ, οι οποίοι εξήγαγαν στην συνέχεια τεράστια ποσά στο εξωτερικό. Γράφει επίσης, ότι τα αποτελέσματα της Τράπεζας Κύπρου θα ανακοινωθούν πριν από το τέλος Φεβρουαρίου και ότι για τις 24 Ιανουαρίου κλήθηκαν σε απολογία οι Κυπριακές Αερογραμμές για τη διασπορά κεφαλαίου.