You are here

Τύπος: Αντίποινα με θύμα τον τουρισμό

29/09/2022 06:07

Η αναστολή της ετοιμασίας νέου σχεδίου κινήτρων προς τις αεροπορικές εταιρείες και η σύσταση επενδυτικού ταμείου στην Κύπρο από τη Saudi Aramcο, είναι τα θέματα που απασχολούν τα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Αντίποινα με θύμα τον τουρισμό»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η αναστολή της ετοιμασίας νέου σχεδίου κινήτρων προς τις αεροπορικές εταιρείες. Όπως αναφέρεται, η κυβέρνηση επιμένει για την ώρα στην απόφαση των υπουργών οικονομικών και μεταφορών για αναστολή των κινήτρων, λόγω των αντιδράσεων που εκφράστηκαν. Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου οικονομικών Γιώργος Παντελή, ανέφερε στην εφημερίδα πως δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η ετοιμασία νέου σχεδίου κινήτρων προς τις αεροπορικές εταιρείες. Το ΚΕΒΕ με ανακοίνωση εκφράζει την ανησυχία του για την πρόκληση τεράστιων αρνητικών επιπτώσεων στην οικονομία, στις επιχειρήσεις και στους πολίτες και καλεί τους εμπλεκόμενους να θέσουν πάνω από τις διαφορές τους το συμφέρον της χώρας.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι η Κύπρος φαίνεται να εδραιώνεται ως προορισμός για εγγραφή επενδυτικών ταμείων, καθώς, μετά την κάθοδο στην Κύπρο της MUFG Investor Services, που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία της Mitsubishi UFJ Financial Group στη χώρα μας, έχει εγγραφεί και επενδυτικό ταμείο στο οποίο συμμετέχει και ο κολοσσός Saudi Aramco.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ζήτησε παραπομπή των κινήτρων στην Κομισιόν η Έφορος
  • Επαναφορά μισθών των πρώην υπαλλήλων της Συνεργατικής

Πολίτης

 «Προς ανώμαλη προσγείωση low cost εταιρείες και τουρισμός»

Πρωτοσέλιδο θέμα του Πολίτη είναι ο κίνδυνος να υπάρξει πισωγύρισμα στις τουριστικές αφίξεις μετά την απόφαση της κυβέρνησης για αναστολή του σχεδίου κινήτρων σε αεροπορικές εταιρείες. Σύμφωνα με την εφημερίδα, σοβαρό πλήγμα αναμένεται να δεχθεί η τουριστική βιομηχανία εάν δεν αναθεωρηθεί η απόφαση για αναστολή του σχεδίου παροχής κινήτρων σε αεροπορικές εταιρείες. Όλοι οι αρμόδιοι φορείς αναγνωρίζουν πως το σχέδιο ανέβασε σημαντικά τις τουριστικές ροές στη χώρα μας, με τα στοιχεία να καταδεικνύουν πως μεταξύ 2012 και 2019, υπήρξε αύξηση τουριστικών αφίξεων της τάξεως του 65% λόγω ακριβώς του σχεδίου.

«Επενδυτικό ταμείο στήνει η Saudi Aramco»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η σύσταση επενδυτικού ταμείου στην Κύπρο από τη Saudi Aramcο. Ο πρόεδρος του CIFA, Ανδρέας Γιασεμίδης, μιλώντας στην εκπομπή «Show me the money», ανέφερε ότι η έλευση της Saudi Aramcο σε συνδυασμό με την παρουσία της MUFG Investor Services στην Κύπρο, του παγκόσμιου βραχίονα εξυπηρέτησης περιουσιακών στοιχείων του Mitsubishi UFJ Financial Group, αποτελεί έναν άσο στην προσπάθεια προσέλκυσης περισσότερων ταμείων καθώς οι δύο κολοσσοί λειτουργούν ως «κράχτες» και στρέφουν την προσοχή και άλλων μεγάλων παικτών προς τη χώρα. Το υπό διαχείριση ενεργητικό του επενδυτικού ταμείου της Saudi Aramcο θα είναι αρχικά €1,25 δισ., ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 10% του συνολικού ενεργητικού υπό διαχείριση ύψους €11,1 δισ. το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Τέσσερις πυλώνες για την Ελληνική

Χαραυγή

 «Φόρος στα υπερκέρδη εταιρειών ώστε να στηριχθεί ολόκληρη η κοινωνία»

Πρωτοσέλιδο θέμα της Χαραυγής είναι η πρόταση του ΑΚΕΛ για δια νόμου φορολόγηση των κερδών που έχουν οι εταιρείες στον τομέα της ενέργειας λόγω των υψηλών τιμών, αλλά και την αξιοποίηση των εσόδων που θα έχει το κράτος από το πιο πάνω μέτρο για στήριξη των νοικοκυριών και της οικονομίας, καθώς και για αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

«58.000 μεταξύ ανεργίας – υποαπασχόλησης με μισθούς πείνας»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι τα στοιχεία της Eurostat για την ανεργία το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η απασχόληση αυξήθηκε σε 20 από τα 27 κράτη – μέλη της ΕΕ, ενώ σε δύο κράτη παρέμεινε σταθερή το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Για την Κύπρο επισημαίνεται ότι το ποσοστό των εργαζομένων σε καθεστώς χαλαρής εργασίας ανήλθε στο 12,3% που αντιστοιχεί σε 58 χιλιάδες πρόσωπα.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου από όλες τις πηγές ζητούν 15 κράτη-μέλη από την Κομισιόν
  • Νέες αποκαλύψεις για τη συμφωνία κυβέρνησης – Hermes
  • Αισιόδοξοι για την πορεία των επενδυτικών ταμείων

Αλήθεια

 «Κράχτες της Κύπρου οι Saudi Aramco και MUFG»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η αισιοδοξία για στον τομέα των επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο. Μηνύματα αισιοδοξίας για τις προοπτικές του τομέα των επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο, παρά τις προκλήσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, έστειλαν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επενδυτικών Ταμείων (CIFA), Ανδρέας Γιασεμίδης και ο πρόεδρος του Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων (Invest Cyprus), Ευγένιος Ευγενίου. Τα αισιόδοξα μηνύματα για τον τομέα στην Κύπρο, παρά την πτωτική τάση, προκύπτουν, όπως ανέφεραν και από την πρόσφατη κάθοδο του επενδυτικού ταμείου του αραβικού κολοσσού, Saudi Aramcο, με αρχικό ενεργητικό υπό διαχείριση €1,25 δισ. και νωρίτερα της MUFG Investor Services, του παγκόσμιου βραχίονα εξυπηρέτησης περιουσιακών στοιχείων του Mitsubishi UFJ Financial Group.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι το κόστος δανεισμού θα αυξηθεί στην Ευρωζώνη στις επόμενες αρκετές συνεδριάσεις της ΕΚΤ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • «Η χώρα εξαρτάται απόλυτα από την αεροπορική συνδεσιμότητα» - ΚΕΒΕ
  • Κομισιόν: Συνεισφορά €38,8 εκατ. στο κυπριακό πρόγραμμα αλιείας
  • Ζημιές για την Petrolina

ΑΛΗΘΕΙΑ

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΛΕΙ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ – Παροξυσμός στο χθεσινό συμβούλιο ασφαλείας της χώρας

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΠΡΟΣ ΑΝΩΜΑΛΗ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ LOW COST ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – Σοβαροί κραδασμοί από την ξαφνική κατάργηση του σχεδίου παροχής κινήτρων που κράτησε ζωντανές τις αερομεταφορές

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΜΕ ΘΥΜΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ – Αναγνωρίζει τις αρνητικές επιπτώσεις η κυβέρνηση, αλλά δεν κάνει δεύτερες σκέψεις

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΦΟΡΟΣ ΣΤΑ ΥΠΕΡΚΕΡΔΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ – Πρόταση νόμου καταθέτει το ΑΚΕΛ με στόχο τη στήριξη των νοικοκυριών και της οικονομίας