You are here

Τύπος: Απεργίες, Κλουζό και... Big Brother

02/08/2002 09:07
Σημαντικό θέμα σε όλα τα πρωτοσέλιδα του σημερινού ημερήσιου τύπου, αποτελεί η ρήξη στις σχέσεις εργοδοτικής και συνδικαλιστικής πλευράς στις Τράπεζες που αναμένεται να κορυφωθεί την ερχόμενη εβδομάδα σε δύο επίπεδα: 1. Την αποχή από την υπερωριακή απασχόληση στο Τμήμα Μηχανογράφησης, εξέλιξη που αναμένεται να επιφέρει σοβαρό πλήγμα στην ομαλή λειτουργία των τραπεζών, αλλά και στις συναλλαγές των πελατών με τις τράπεζες και 2. Με τις δίωρες στάσεις εργασίας σε όλες τις τράπεζες, με την προειδοποίηση από την ΕΤΥΚ ότι τα απεργιακά μέτρα θα διευρύνονται ενόσω παραμένει το αδιέξοδο στην ανανέωση της συλλογικής σύμβασης.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Ρευστά... μη διαθέσιμα» γράφει ότι τα ταμεία 20 επενδυτικών εταιριών παραμένουν 70 εκ λίρες, με την επισήμανση ότι οι μεγαλύτεροι θεσμικοί επενδυτές «Τηρούν απόσταση ασφαλείας και αποχή από το χρηματιστήριο». Το ρεπορτάζ παρουσιάζει αναλυτικό πίνακα των εισηγμένων επενδυτικών οργανισμών, με βάση τα στοιχεία που οι ίδιες ανακοίνωσαν για τα αποτελέσματα και τις επενδύσεις τους μέχρι τις 30 Ιουνίου 2002. Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ, το μεγαλύτερο χρηματικό ποσό είναι κατατεθειμένο στους λογαριασμούς της «Δήμητρας» (39,6 εκ. λίρες) ενώ σε ποσοστό σε σχέση με το σύνολο του κεφαλαίου, τη πρώτη θέση καταλαμβάνει η «Αθηνά» με μετρητά που καλύπτουν το 47,8% του κεφαλαίου της και ακολουθεί «Η Εξέλιξη» με 41,63%, ενώ προστίθεται ότι στο σχετικό πίνακα των 20 επενδυτικών εταιριών περιλαμβάνονται εκτός της «Αθηνά» και η εταιρία Regallia.

Αλλού, προβάλλει τη θέση του υποψηφίου προέδρου για την προεδρική αναμέτρηση του 2003, Τάσσου Παπαδόπουλου, ότι δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές για την ανάκαμψη του ΧΑΚ.

Το ένθετο «Οικονομία-χρηματιστήριο» της εφημερίδας «Η Σημερινή» τιτλοφορεί το βασικό θέμα του «Νέος “Big Brother” η Επ. Κεφαλαιαγοράς». Όπως γράφεται, προσεχώς «θα φορέσει το καπέλο του επιθεωρητή Κλουζό, αφού μέσα στους επόμενους δύο μήνες τίθεται σε λειτουργία το άγρυπνο μάτι, που θα εποπτεύει τις χρηματιστηριακές συναλλαγές. Το ρεπορτάζ προσθέτει ότι ειδικοί σε εποπτικά μέσα παρακολούθησης χρηματιστηριακών ηλεκτρονικών συστημάτων που ήλθαν στη Κύπρο, «διαπίστωσαν» ότι το υφιστάμενο σύστημα του ΧΑΚ επιδέχεται αναβάθμισης στη παρακολούθηση της χρηματιστηριακής αγοράς. «Με αυτό τον τρόπο» σημειώνεται «¨η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα έχει τη δυνατότητα να εισχωρεί στις χρηματιστηριακές πράξεις και να ελέγχει κατά πόσον υπάρχουν παρατυπίες κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των εντολών.

Αλλού, γράφει ότι η Διερευνητική Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πολλοί φορολογούμενοι δεν δήλωσαν τα κέρδη που πραγματοποίησαν από συναλλαγές στο ΧΑΚ τη περίοδο του 1999.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Για προσφυγή στο ψέμα καταγγέλλεται το ΑΚΕΛ» γράφει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαψεύσθηκε από τέσσερα πολυσέλιδα έγγραφα αναφορικά με τον ισχυρισμό που πρόβαλαν ανώτατα στελέχη του κόμματος, ότι ο ΔΗΣΥ «δεν υπέβαλε ποτέ προτάσεις για τη φορολογική μεταρρύθμιση». Το ρεπορτάζ σημειώνει την ύπαρξη 4 σχετικών εγγράφων που έδωσε στη δημοσιότητα ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου για τεκμηρίωση των θέσεων του κόμματος του, ενώ έκταση δίνεται και σε χθεσινή ανακοίνωση του ΚΙΣΟΣ με την οποία εκφράζεται η δυσαρέσκεια του Κινήματος και καταλογίζεται «αντιδεοντολογική συμπεριφορά» στο ΑΚΕΛ και προσπάθεια οικειοποίησης της φορολογικής μεταρρύθμισης.

Αλλού, γράφει ότι το Συμβούλιο του ΧΑΚ κάνει δεύτερες σκέψεις αναφορικά με τη διαγραφή εταιριών οι οποίες συστηματικά παραβιάζουν τους κανονισμούς του χρηματιστηρίου.