You are here

Τύπος: Απεργίες σε ΚΑ και ξενοδοχεία...

27/01/2003 09:10
Το νέο οικονομικό πλήγμα που δέχθηκαν οι Κυπριακές Αερογραμμές, με την 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση των πιλότων, καθώς και το κρίσιμο σημείο στο οποίο βρίσκεται η εργατική ειρήνη στην καθοριστική, για την οικονομία του τόπου, ξενοδοχειακή βιομηχανία, ενώ την ίδια στιγμή το ενδεχόμενο πολέμου στο Ιράκ αποτελεί εκ προοιμίου το τουριστικό ρεύμα προς την Κύπρο με όλες τις δυσμενέστατες συνέπειες που αυτές συνεπάγονται για την κυπριακή οικονομία, είναι τα δύο θέματα που κυριαρχούν στην ειδησεογραφία σήμερα Δευτέρα.

Κοινή συνισταμένη στα δημοσιεύματα όλων των εφημερίδων, αναφορικά με την απεργία στις Κυπριακές Αερογραμμές, που άρχισε ψες τα μεσάνυκτα και λήγει τα μεσάνυκτα απόψε, είναι το σημαντικό κόστος που θα υποστούν οι ΚΑ και η διεθνής δυσφήμιση για το κύρος της Εταιρείας, η μετοχή της οποίας διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.

Η εφημερίδα «Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Θα στοιχίσει ακριβά η απεργία πιλότων» προβάλλει τις σχετικές δηλώσεις του διευθυντή Τύπου και δημοσίων υποθέσεων Τάσου Αγγελή, ο οποίος ανέφερε ότι «με την συμπεριφορά των πιλότων, επανέρχονται οι εποχές και οι πρακτικές των εκβιασμών, της αλαζονείας και της περιφρόνησης των πάντων».

Η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Νέο πλήγμα για τις Κ.Α.» και με υπότιτλο «Απώλεια £150.000 και τεράστια ζημιά για το όνομα της εταιρείας από τη σημερινή απεργία» αναφέρεται εκτενώς στις δηλώσεις του γραφείου τύπου των ΚΑ και σε ανακοίνωση της συντεχνίας των πιλότων. Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, η «διαφορά» μεταξύ των δύο πλευρών αφορά θέματα εκπαίδευσης και ελέγχου των πιλότων από διευθυντική ομάδα επίσης πιλότων, θέση με την οποία διαφωνεί η συντεχνία των πιλότων ΠΑΣΥΠΙ, που αποτέλεσε και το λόγο κήρυξης της απεργίας. Τονίζει ακόμη, ότι η απεργία οδηγεί σε επιτάχυνση της φιλελευθεροποίησης των αερομεταφορών.

Η εφημερίδα «Αλήθεια» στεγάζει το ρεπορτάζ, υπό τον τίτλο «Αντικαθίστανται οι ΚΑ όταν απεργούν». Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων Αβέρωφ Νεοφύτου, σήμερα ο ίδιος θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους των ιδιωτικών αεροπορικών εταιρειών Helios, Eurocypria και Emirates, για να εξευρεθούν τρόποι μεταφοράς του ταξιδιωτικού κοινού σε όλους τους προορισμούς, ακόμη και σε αυτούς που μονοπωλούν αυτή τη στιγμή οι ΚΑ, όπως είναι το δρομολόγιο Λάρνακα – Αθήνα – Θεσσαλονίκη, για τις περιόδους που αδυνατεί να ανταποκριθεί ο κρατικός αερομεταφορέας λόγω απεργιών. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι σε ενάμισι χρόνο, θα επέλθει πλήρης φιλελευθεροποίηση των αερομεταφορών μετά την ένταξη. Προσθέτει ακόμη, ότι οι δύο πλευρές κατηγορούν η μία την άλλη για παραβίαση του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων.

Αναφορικά με το άλλο μεγάλο θέμα που απασχολεί την επικαιρότητα, αυτό για την εργατική ειρήνη στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, η εφημερίδα «Η Σημερινή» τιτλοφορεί το σχετικό ρεπορτάζ κάτω από τον υπέρτιτλο «Ώρα μηδέν για τα ξενοδοχεία». Όπως σημειώνεται, κατά την κρίσιμη σύσκεψη στην οποία θα παρακαθίσουν αύριο ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) με τη μεσολαβητική Υπηρεσία του υπουργείου Εργασίας, θα διαφανεί κατά πόσον θα καταστεί δυνατή η επίλυση της διαφοράς που ταλανίζει τον ξενοδοχειακό κλάδο ή θα κηρυχθεί αδιέξοδο με τις όποιες αρνητικές συνέπειες για τον κυπριακό τουρισμό, συνεπάγεται αυτό.

«Κλειδί» για τις εξελίξεις αναφορικά με την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης των εργαζομένων στα ξενοδοχεία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αποτελεί η στάση που θα τηρήσει ο ΠΑΣΥΞΕ γύρω από τη θέση του για επαναδιαπραγμάτευση της πρότασης του υπουργείου, πρόταση την οποία αποδέχθηκαν ήδη όλες οι συντεχνίες, καθώς και ο έτερος εργοδοτικός σύνδεσμος ΣΤΕΚ.

Για ανασκοπήσεις συγκεκριμένων θεμάτων όπως η ΕΚ και η ΚΤ, επισκεφθείτε το νέο τμήμα της ιστοσελίδας, PressWatch που θα ανανεωθεί στις 9:45πμ.