You are here

Τύπος: Από βδομάδας αιτήσεις για σχέδιο Εστία

04/12/2018 07:34

Το σχέδιο Εστία που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η χθεσινή συνεδρία της επιτροπής οικονομικών στην παρουσία της διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, είναι μεταξύ άλλων τα θέματα που ξεχωρίζουν στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Αιτήσεις από την ερχόμενη βδομάδα»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι το σχέδιο Εστία που ενέκρινε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  Όπως αναφέρεται, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί πως το σχέδιο συνάδει με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις. Τις επόμενες μέρες ο υπουργός οικονομικών μαζί με την τεχνοκρατικά ομάδα του υπουργείου θα καθορίσουν τις νέες ημερομηνίες για όλες τις δράσεις για εφαρμογή του σχεδίου Εστία. Αρμόδια κυβερνητική πηγή δήλωσε στην εφημερίδα πως μέχρι το τέλος της βδομάδας θα υπάρξουν ανακοινώσεις, επισημαίνοντας πως πιο πιθανό είναι να αρχίσει η υποβολή των αιτήσεων εντός της επόμενης βδομάδας.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι η Κεντρική Τράπεζα έχει σοβαρές ενστάσεις για το σχέδιο Εστία και διατηρεί τις επιφυλάξεις της, που εστιάζονται κυρίως στην ενδεχόμενη δημιουργία ηθικού κινδύνου αλλά και σε τρύπες του σχεδίου.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Διπλή αποζημίωση για πρώην στελέχη της ΣΚΤ – Επωφελήθηκαν πρώτα του σχεδίου απολύσεων της Λαϊκής και μετά του Συνεργατισμού
  • Τομείς επιρρεπείς σε ξέπλυμα χρήματος
  • Νομικά μέτρα για 28 χιλ. λογαριασμούς
  • Μέτρα για σταθερή μείωση των NPLs ζητά το ΔΝΤ

Πολίτης

 «Πυροβολεί με mea culpa»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η χθεσινή συνεδρία της επιτροπής οικονομικών στην παρουσία της διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη.  Ενώπιον της ερευνητικής αλλά και χθες στην επιτροπή οικονομικών η κ. Γιωρκάτζη μίλησε για δώδεκα επιστολές της Κεντρικής Τράπεζας προς την κυβέρνηση για τον Συνεργατισμό με τις οποίες, όπως υποστηρίζει, εξέφρασε έγκαιρα τις ανησυχίες της. Χθες άνοιξε το κεφάλαιο δανειοδοτήσεις πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, με τρόπο που αφήνει βαριές σκιές για τον σκοπό της αστυνομικής έρευνας που είχε διεξαχθεί εις βάρος της το 2015.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι περιεχόμενο αξίας €25 εκ. φαίνεται να αποκτούν οι κατά καιρούς υποσχέσεις της πολιτείας προς τους κουρεμένους καταθέτες και προς άλλες ομάδες του πληθυσμού όπως οι κάτοχοι αξιογράφων οι οποίοι υπέστησαν ζημιές από τις αποφάσεις στον τραπεζικό τομέα το 2013.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Να ερευνηθούν οι ύποπτες περιπτώσεις – Επιτροπή οικονομικών
  • «Πράσινο φως» Βρυξελλών στο σχέδιο Εστία
  • Μην χαλαρώνετε – Μετά την ΕΕ, προσοχή στις δαπάνες συστήνει και το ΔΝΤ
  • Όχι σε αλόγιστες δαπάνες – Διοικήτρια

Χαραυγή

 «Το σχέδιο Εστία δεν καλύπτει τους ευάλωτους παραδέχεται η Γιωρκάτζη»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η χθεσινή συνεδρία της επιτροπής οικονομικών, η οποία συνέχισε την εξέταση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019, στην παρουσία της διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη.  Η διοικήτρια της ΚΤ παραδέχθηκε ότι το σχέδιο Εστία δεν καλύπτει τους ευάλωτους δανειολήπτες, ενώ ανέφερε ότι η ΚΤ δεν κλήθηκε στις διαβουλεύσεις για την ετοιμασία του σχεδίου.  Αποκάλυψε μάλιστα ότι απέστειλε επιστολή προς το υπουργείο οικονομικών παραθέτοντας τις επιφυλάξεις της, σε σχέση με το σχέδιο Εστία.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η Κεντρική Τράπεζα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις πωλήσεις διαβατηρίων.  Η διοικήτρια της ΚΤ ανέφερε χθες ενώπιον της επιτροπής οικονομικών ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία αξιολόγησης της Κύπρου από την επιτροπή Moneyval του συμβουλίου της ΕΕ σε σχέση με το ξέπλυμα χρήματος.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Έβαλαν λύκους να φυλάνε τα πρόβατα στη διεύθυνση των ΜΕΧ – Μεταξύ τους ήταν και κακοπληρωτές με δάνεια μέχρι €30 εκ.
  • Έρευνα για δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων
  • Ξεκινούν αιτήσεις για το σχέδιο Εστία
  • €25 εκ. στο ταμείο….. «Δεσμεύομαι»

Αλήθεια

 «Φοβήθηκα και έκανα πίσω»

Πρωτοσέλιδο θέμα της Αλήθειας είναι η χθεσινή συνεδρία της επιτροπής οικονομικών στην παρουσία της διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη.  Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κ. Γιωρκάτζη εμφανίστηκε μετανιωμένη γιατί το 2015 δεν τόλμησε, όπως παραδέχεται σήμερα, να προχωρήσει σε έρευνα για πιθανούς ευνοϊκούς όρους σε κόκκινα δάνεια που είχαν πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα και χαρακτήρισε την ατολμία της εκείνη ως το μεγάλο της λάθος.

 «ΔΝΤ: Πρόβλημα τα ΜΕΔ, αλλά ισχυρή ανάκαμψη»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η ολοκλήρωση της διαβούλευσης του ΔΝΤ με την Κύπρο.  Το ΔΝΤ αναφέρει ότι έναν από τους υψηλότερους δείκτες στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ευρώπη αντιμετωπίζει ο τραπεζικός τομέας στην Κύπρο, ενώ τόσο ο ιδιωτικός τομέας όσο και ο κυβερνητικός διατηρούν μεγάλα χρέη.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Συμβατό με τους κανόνες κρατικών εγγυήσεων το Εστία – Κομισιόν
  • Άνω των 7 εκ. το εμπόριο με κατεχόμενα – Ελεύθερες περιοχές και Ελλάδα
  • Πράσινο φως για €25 εκ.  – Ταμείο αλληλεγγύης

 

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΦΟΒΗΘΗΚΑ ΚΑΙ ΕΚΑΝΑ ΠΙΣΩ –Mea culpa από την Χρ. Γιωρκάτζη για τη μη έρευνα για τα «κόκκινα» δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΚΡΑΤΟΣ ΥΠΟ ΟΜΗΡΕΙΑ ΤΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥΧΩΝ – Εγκληματικά λανθασμένες οι συμβάσεις, παραδέχεται ο κυβ. εκπρόσωπος

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΜΑΧΗ ΘΡΙΛΕΡ ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ – Διπλωματικό παρασκήνιο για να μην περάσει τουρκικό αίτημα να κλείσει η υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΤΟ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΔΕΝ ΛΥΝΕΤΑΙ ΜΕ €22 ΣΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ