You are here

Τύπος: Αποφάσεις εντός 60 ημερών για εκποιήσεις

28/07/2022 06:02

Οι αποφάσεις που θα εκδίδει σε εξήντα μέρες το ειδικό δικαστήριο των εκποιήσεων και οι κατ’ ιδίαν επαφές που θα έχει ο υπουργός Εργασίας Κυριάκος Κούσιος με τους κοινωνικούς εταίρους για τη θέσπιση εθνικού κατώτατου μισθού, είναι μεταξύ άλλων τα θέματα που κυριαρχούν στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Αποφάσεις εντός 60 ημερών»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η συνέχιση της επεξεργασίας του νομοσχεδίου για το ειδικό δικαστήριο για τις εκποιήσεις. Όπως αναφέρεται, το δικαστήριο των εκποιήσεων σε εξήντα μέρες θα εκδίδει τις αποφάσεις του σε σχέση με τις αιτήσεις και τις εφέσεις που θα καταχωρούνται για τις εκποιήσεις και για άλλες υποθέσεις χρηματοοικονομικών διαφορών. Η συγκεκριμένη πρόνοια περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που επεξεργάζονται τα υπουργεία οικονομικών και δικαιοσύνης, με το οποίο δημιουργείται ειδική δικαιοδοσία στο επίπεδο του Επαρχιακού Δικαστηρίου, το οποίο θα εξετάζει και υποθέσεις με πιστωτικές διευκολύνσεις μεταξύ δανειολήπτη και πιστωτή, καθώς και για διαφορές σε σχέση με τα αξιόγραφα. Αυτή, σημειώνεται, είναι η δεύτερη προσπάθεια που θα καταβάλει η κυβέρνηση για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, καθώς το προηγούμενο το είχε αποσύρει πέρσι.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι η υπουργός ενέργειας Νατάσα Πηλείδου εξέφρασε χθες την ελπίδα ότι θα υπάρξουν ενδείξεις για θετικά αποτελέσματα και σχετικές ανακοινώσεις στο πλαίσιο της εν εξελίξει γεώτρησης της ΕΝΙ/ Total στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Πάνω οι καταθέσεις τον Ιούνιο

  • Πρώτα στο υπουργείο οικονομικών μετά στο υπουργικό

  • Φοροδιαφυγή μέσω κοσμημάτων

Πολίτης

 «Χτίζουν τα επιχειρήματα τους οι εταίροι»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι οι κατ’ ιδίαν επαφές που θα έχει αύριο ο υπουργός Εργασίας Κυριάκος Κούσιος με τους κοινωνικούς εταίρους, όπου θα επιχειρηθεί να τεθεί σε τροχιά συγκλίσεων η διαβούλευση για την εισαγωγή του κατώτατου μισθού. Όπως σημειώνεται, ο κ. Κούσιος έχει καλέσει σε συνάντηση τους εκπρόσωπους του ΚΕΒΕ και της ΟΕΒ και στις 9 Αυγούστου έχει καλέσει σε συνάντηση τους εκπροσώπους των συντεχνιών ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ. Οι κοινωνικοί εταίροι διαμορφώνουν τις θέσεις τους χωρίς να κρύβουν ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση. Ο υπουργός θα ήθελε να πετύχει μια μίνιμουμ συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους και να ξεκινήσει ο θεσμός, παρέχοντας παράλληλα τη δέσμευση ότι κατά την εφαρμογή θα γίνουν διορθώσεις. Ωστόσο, υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να λυθούν πριν την εφαρμογή.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι συγκρατημένοι είναι πλέον οι καταναλωτές σε ό,τι αφορά τις προθέσεις τους για μεγάλες αγορές, σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Αυτό προκύπτει από την ανάλυση του ΚΟΕ για τον μήνα Ιούλιο του 2022, ενώ από τα στοιχεία καταδεικνύεται πως ο Δείκτης Οικονομικής Συγκυρίας αυξήθηκε κατά 1,4 μονάδες συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αναμένονται πληρότητες 85% - Ξενοδοχεία Πάφου

  • Επενδύσεις 200 εκατ. στην ΑΟΖ παρά την πανδημία

Χαραυγή

 «Η ακρίβεια ‘τρώει’ και τη δυνατότητα αποταμίευσης»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας για τις καταθέσεις και τα δάνεια τον Ιούνιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τον Ιούνιο ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής στις καταθέσεις των εγχώριων νοικοκυριών περιορίστηκε στο 2,7% σε σύγκριση με 3,6% τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Αυτό σημαίνει ότι μειώθηκε σημαντικά ο αριθμός των νοικοκυριών που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αποταμιεύσεις. Επίσης, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής στα δάνεια των εγχώριων νοικοκυριών περιορίστηκε στο 3,4% σε σύγκριση με 3,9% τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι αύξηση της αβεβαιότητας ανάμεσα στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά δείχνει η έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου για τον Ιούλιο.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Καρφιά ΕΤΥΚ για τη διοίκηση της Ελληνικής

  • Μειωμένες κατά 10% οι πωλήσεις πετρελαίου κίνησης και κατά 6% της βενζίνης τον Ιούνιο

Αλήθεια

 «Μικρές μειώσεις στα καύσιμα τα τελευταία 24ωρα»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η μικρή μείωση που παρατηρήθηκε τα τελευταία 24ωρα στις τιμές των καυσίμων. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της υπηρεσίας προστασίας του καταναλωτή η μείωση παρατηρήθηκε περισσότερο στην αμόλυβδη 95 ενώ η τιμή του πετρελαίου κίνησης παραμένει αρκετά υψηλή. Όσον αφορά την αμόλυβδη 95 η μέση τιμή παγκύπρια χθες ήταν στα €1.777, η φθηνότερη τιμή που καταγράφηκε ήταν τα €1,737 ενώ η ακριβότερη τιμή ήταν στα €1,881.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι η Cyta υπέγραψε τη συμμετοχή της στο υποθαλάσσιο καλωδιακό σύστημα East Med Corridor.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • 1000+ πτήσεις ακυρώθηκαν λόγω της απεργίας στη Γερμανία

  • Πωλούνται πατάτες στην ελληνική αγορά ως κυπριακές

  • Εν μέσω κρίσης των αεροδρομίων και οι χαμένες βαλίτσες

  • Πανεπιστήμιο Κύπρου: Βελτίωση του οικονομικού κλίματος

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΔΙΝΕΙ ΛΥΣΗ ΤΟ ΚΕΒΕ ΓΙΑ ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΥ – Αποσύρει το όνομα του προέδρου του ΠΙΣ και θα εισηγείται άλλο

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΜΕ ΑΦΤΙΑ ΚΑΙ ΜΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – Έφυγαν Ντίλιαν και Βαν και έμεινε η Intellexa και το Predator

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΟΠΙΣΘΟΧΩΡΗΣΑΝ ΜΕ ΧΙΛΙΑ ΒΑΣΑΝΑ – ΚΕΒΕ, κυβέρνηση έκαναν πίσω μπροστά στις αντιδράσεις για Αγαθαγγέλου

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

«ΞΕΚΛΕΙΔΩΝΟΥΝ» ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΑΙ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ – «Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου» για τις Κεντρικές Φυλακές