You are here

Τύπος: Αποφάσεις Κομισιόν για συνεισφορές

15/07/2004 09:05
Οι χθεσινές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναδιάρθρωση των συνεισφορών των κρατών μελών στον κοινοτικό προϋπολογισμό με τη σταδιακή κατάργηση φόρμουλας που ευνοεί τη Βρετανία, όπως και την αναδιάρθρωση του προϋπολογισμού της, δεσπόζει στο σημερινό οικονομικό Τύπο, όπως και οι αναφορές για τη χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τις προσφορές της Eurocypria που κατακυρώθηκαν σε εταιρεία συγγενών του προέδρου των Κυπριακών Αερογραμμών.

Αρνητική επίδραση στον πληθωρισμό, επισημαίνει το κύριο θέμα των οικονομικών σελίδων της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» επικαλούμενη στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, είχαν οι τιμές των εισαγόμενων προϊόντων τους πρώτους 6 μήνες του 2004, ενώ αυξητική επίδραση είχαν οι τιμές των εγχώριων προϊόντων και υπηρεσιών. Οι αυξήσεις στις τιμές των υπηρεσιών, προσθέτει η εφημερίδα, είναι αυτές που ουσιαστικά ωθούν το δείκτη τιμών καταναλωτή προς τα πάνω, ενώ λόγω της περιορισμένης στάθμισής τους, η επίδραση των τιμών των καυσίμων ήταν, παρά τη μεγάλη αύξησή τους, περιορισμένη. Άλλο θέμα της εφημερίδας περιστρέφεται γύρω από τη χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εισηγηθεί μείωση της καθαρής συνεισφοράς της Κύπρου, στα πλαίσια της κατάργησης φόρμουλας που ευνοεί τη Βρετανία.

Το κύριο θέμα των οικονομικών σελίδων της εφημερίδας «Πολίτης» αναφέρει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενώ επέρριψε διοικητικές ευθύνες στον πρόεδρο των Κυπριακών Αερογραμμών Κωνσταντίνο Λοϊζίδη, στην υπόθεση κατακύρωσης προσφορών της Eurocypria σε εταιρεία συγγενών του, ζητώντας αλλαγή των διαδικασιών προσφορών του κρατικού αερομεταφορές και των θυγατρικών του εταιρειών. Παράλληλα, το Υπουργικό Συμβούλιο δεν προχώρησε στην παύση του αιτιολογώντας την απόφαση αυτή με την ανυπαρξία «πέραν πάσης αμφιβολίας απόδειξης» ότι είχε γνώση και αναμείχθηκε στη διαδικασία των προσφορών. Άλλο θέμα της εφημερίδας περιστρέφεται γύρω από τις δύο αποφάσεις που έλαβε χθες η Ευρωπαϊκής Επιτροπή, που προβλέπουν την αύξηση των ποσών που θα είναι στη διάθεση της Κύπρου από τον κοινοτικό προϋπολογισμό και μειώνουν τις υποχρεώσεις της για συνεισφορά μέσω του μηχανισμού διόρθωσης των εισφορών των κρατών μελών.

Το κύριο θέμα των οικονομικών σελίδων της εφημερίδας «Χαραυγή» αναφέρει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο καταλόγισε σοβαρότατες ευθύνες στον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Κωνσταντίνο Λοϊζίδη γιατί δεν μερίμνησε για την εφαρμογή των σωστών διαδικασιών στην υπόθεση κατακύρωσης προσφοράς σε ιδιωτική εταιρεία που ανήκει στα πεθερικά του. Τα διοικητικά συμβούλια των Κυπριακών Αερογραμμών και της Eurocypria, συνεχίζει η εφημερίδα επικαλούμενη τον Υπουργό Συγκοινωνιών Χάρη Θράσου, θα πρέπει να διερευνήσουν τις διαπιστώσεις στα πορίσματα της έρευνας που διεξάχθηκε και να λάβουν τις δέουσες αποφάσεις. Άλλο θέμα της εφημερίδας περιστρέφεται γύρω από την υιοθέτηση από την Κομισιόν των νομοθετικών κειμένων των κανονισμών των διαρθρωτικών ταμείων για την περίοδο 2007 – 2013, όπως και της εισήγησης για σταδιακή κατάργηση του διορθωτικού μηχανισμού υπέρ της Μεγάλης Βρετανίας.

Το κύριο θέμα των οικονομικών σελίδων της εφημερίδας «Σημερινή» αναφέρει ότι ο πρόεδρος των Κυπριακών Αερογραμμών «μπορεί να γνώριζε, μπορεί και όχι» για την κατακύρωση προσφοράς της Eurocypria σε εταιρεία συγγενικών του προσώπων, προσθέτοντας ότι επειδή αυτό δεν ήταν δυνατό να αποδειχθεί από την έρευνα που διεξήχθη από την Επιτροπή Ελέγχου των Κυπριακών Αερογραμμών, ο Κωνσταντίνος Λοϊζίδης συνεχίζει να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης. Αυτό, συμπεραίνει η εφημερίδα, σχετίζεται με τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία και που θα πρέπει να επιλυθούν αμέσως. Άλλο θέμα της εφημερίδας αναφέρει ότι ο μύθος ότι τα εισαγόμενα γεωργικά προϊόντα είναι φθηνότερα καταρρέει, γιατί από τις εισαγωγές δεν επωφελούνται οι καταναλωτές αλλά οι εμπορευόμενοι, ενώ το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο έντονο λαμβανομένης υπ’ όψιν της κατάρρευσης των κυπρίων παραγωγών που αδυνατούν να διαθέσουν τα προϊόντα τους.

Το κύριο θέμα στην εξωτερική σελίδα της εφημερίδας «Αλήθεια» αναφέρει ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές μοιάζουν με βόμβα έτοιμη να εκραγεί, προκαλώντας αλυσιδωτές επιπτώσεις, λόγω της πρόθεσης-σκέψης της εταιρείας να αναθέσει ζωτικές υπηρεσίες του αερομεταφορέα, όπως το λογιστήριο, στον ιδιωτικό τομέα, όπου απασχολούνται εκατοντάδες υπάλληλοι, έχοντας ήδη ξεκινήσει προκαταρκτικές συνομιλίες παρά το γεγονός ότι η εφαρμογή του μέτρου ενδέχεται να προκαλέσει μαζικές απολύσεις προσωπικού. Ο πρόεδρος της συντεχνίας ΣΥΝΥΚΑ, Κώστας Δημητρίου, επιβεβαίωσε την ύπαρξη τέτοιας πληροφόρησης από την εταιρεία, αλλά τόνισε ότι η συντεχνία δεν πρόκειται να αποδεχθεί ανάθεση υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα. Το κύριο θέμα των οικονομικών σελίδων της εφημερίδας περιστρέφεται γύρω από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εγκρίνει την παραχώρηση κονδυλίων για την Κύπρο για την περίοδο 2004-2006.



ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΟΙ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ




ΤΣΙΜΕΝΤΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΜΑΔΙΚΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ




ΒΕΤΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ




ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΣΤΟ ΑΚΕΛ




ΠΑΡΟΝΤΕΣ