You are here

Τύπος: Αποκτούν ‘όπλα’ οι εγκλωβισμένοι αγοραστές

10/07/2019 07:01

Η νέα νομοθεσία που θα εγκριθεί από τη βουλή την Παρασκευή για τους εγκλωβισμένους αγοραστές ακινήτων, η χρηματοδότηση του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας και οι ακυρώσει τοπικών σχεδίων πόλεων, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Αποκτούν ‘όπλα’ οι εγκλωβισμένοι αγοραστές»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η νέα νομοθεσία που θα εγκριθεί από τη βουλή την Παρασκευή για τους εγκλωβισμένους αγοραστές ακινήτων. Όπως αναφέρεται, μετά από 18 και πλέον μήνες συζητήσεων στην επιτροπή νομικών, οδηγείται στην ολομέλεια της βουλής η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ, της Αλληλεγγύης και των Οικολόγων. Μέλη της επιτροπής μιλώντας στην εφημερίδα ανέφεραν πως μέσω της πρότασης νόμου θα λάβουν τίτλο ιδιοκτησίας χιλιάδες εγκλωβισμένοι αγοραστές, χωρίς να αντιμετωπίζουν κανένα νομικό πρόβλημα. Όπως είπαν, οι τροποποιήσεις που έγιναν στον νόμο είναι τέτοιες, οι οποίες δύσκολα θα αμφισβητηθούν σε περίπτωση που προσφύγουν στα δικαστήρια οι τράπεζες.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι οι τράπεζες έχουν συγκεντρώσει πάνω από 5 χιλ. ακίνητα η αξία των οποίων ξεπερνά τα €2 δισ., στα πλαίσια της πολιτικής που εφαρμόζουν για διαγραφή χρέους.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Σκληρό παζάρι των κομμάτων για εκποιήσεις
  • Κινητικότητα στις τραπεζικές μετοχές
  • Στις επτά οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων στην Κύπρο
  • Εντός του 2020 η ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου με Πειραιά

Πολίτης

 «Στόχος η διεθνής αγορά»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η χρηματοδότηση του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας. Ο γενικός γραμματέας του ΙδΕΚ Βασίλης Τσάκαλος, μίλησε στην εκπομπή Show me the money και ανέφερε ότι «υπάρχουν ήδη τρία διαφορετικά προγράμματα για την υποστήριξη της επιχειρηματικής καινοτομίας συνολικής αξίας έως €18 εκ για να υποστηρίξουμε τη δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων, την ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων, καθώς και την υποστήριξη υφιστάμενων επιχειρήσεων να αναπτύξουν, να δημιουργήσουν και να προωθήσουν στην αγορά καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες».

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι με την αποστολή από το υπουργείο οικονομικών επιστολών προς τις τράπεζες, οι οποίες καλούνται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για σύναψη μνημονίου συνεργασίας με το κράτος για συμμετοχή στο σχέδιο Εστία, άρχισε στην ουσία από προχθές η υλοποίηση του πρώτου τμήματος του σχεδίου.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Στη σύσκεψη των αρχηγών το μπαλάκι για αποφάσεις – Προβληματισμός στο ΔΗΚΟ για την ανάγκη αλλαγών στο νομοθετικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις
  • Με πλοίο, ίσως του χρόνου – Εν αναμονή εγκρίσεων η ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας
  • Ζημιές σε ποσοστό 1,21% - ΧΑΚ
  • Πτώση της τάξης του 4,28% - ΧΑ

Χαραυγή

 «Βρέθηκε λύση στον γόρδιο δεσμό»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της η Χαραυγή γράφει ότι η βουλή σε συνεργασία με το Κτηματολόγιο βρήκαν φόρμουλα για επίλυση του προβλήματος με τους εγκλωβισμένους αγοραστές ακινήτων.  Η επιτροπή νομικών πραγματοποίησε χθες έκτακτη συνεδρία στην οποία μπήκαν οι τελευταίες πινελιές επί της πρότασης νόμου, η ο ποία αναμένεται να ψηφιστεί την Παρασκευή 12 Ιουλίου από την ολομέλεια της βουλής, επιλύοντας σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα τα οποία παρουσιάστηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι δυνατότητα για επέκταση των συμβολαίων των εταιρειών υδρογονανθράκων χωρίς κυρώσεις μετά από απόφαση του υπουργικού συμβουλίου δίνει νέο νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση την Παρασκευή 12 Ιουλίου στην ολομέλεια της βουλής.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Γραμμή Κύπρος – Ρόδος από το 2020
  • «Κληρώνει» σήμερα η αλλαγή της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις
  • Ομπρέλα προστασίας από τις καταχρηστικές ρήτρες και για τις μικρές επιχειρήσεις

Αλήθεια

«Στον πάγο αναπτύξεις από τις συνεχείς ακυρώσεις»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι οι ακυρώσει τοπικών σχεδίων πόλεων. Σύμφωνα με την εφημερίδα, έντονα προβληματισμένοι είναι οι αρμόδιοι φορείς, αλλά και επαγγελματίες της αγοράς ακινήτων σε σχέση με τις ακυρώσεις τοπικών σχεδίων πόλεων. Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνεται να έχουν ακυρωθεί τα τοπικά σχέδια Πάφου και Λάρνακας, ενώ έχει ακυρωθεί μερικώς και το τοπικό σχέδιο Λεμεσού.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι το συμβούλιο του Ecofin, το οποίο συνεδρίασε χθες στις Βρυξέλλες, εξέδωσε πακέτο πέντε συστάσεων προς την Κύπρο.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Προσπάθειες για λειτουργία μέχρι το καλοκαίρι του 2020 – Ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας
  • Κινήσεις για μείωση του ελλείμματος του ταμείου συντάξεων - Cyta
  • Άρχισε η υλοποίηση του πρώτου τμήματος – Σχέδιο Εστία

 

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΠΙΑΝΕΙ ΜΑΣΤΙΓΙΟ Η ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ – Ποια μέτρα εξετάζει η Κομισιόν κατά της Τουρκίας

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΠΕΝΤΕ ΜΑΥΡΕΣ ΤΡΥΠΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ – Η αύξηση των προσφυγικών ροών καταδεικνύει τα τρωτά του συστήματος ασύλου

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΙΔΟΥ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΕΕ – Ευρωπαϊκή Υπηρεσία και Κομισιόν ετοίμασαν τη λίστα της πρώτης φάσης κατά της Τουρκίας

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ