You are here

Τύπος: Απόρρητο και καρτέλ...

18/03/2004 09:10
Η πρόθεση του ΔΗΣΥ να ζητήσει αναβολή στην ψήφιση του νομοσχεδίου για μερική άρση του τραπεζικού απορρήτου στα πλαίσια πάταξης της φοροδιαφυγής, η παράταση μέχρι τις 14 Απριλίου πήραν οι τράπεζες από την Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού για την Έναρξη της διαδικασίας περί καρτέλ, η ιδιωτικοποίηση του ΧΑΚ με μοναδικό μέτοχο το κράτος και το ύψος του δημόσιου χρέους και του δημοσιονομικού ελλείμματος, είναι τα βασικά θέματα με τα οποία ασχολείται σήμερα ο οικονομικός τύπος.

Στο ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Αμνηστία και απόρρητο με δόσεις» γράφει ότι ο ΔΗΣΥ αποφάσισε να ζητήσει αναβολή στην ψήφιση του νομοσχεδίου για μερική άρση του τραπεζικού απορρήτου στα πλαίσια πάταξης της φοροδιαφυγής και πως δεν μπορεί το απόρρητο να προχωρήσει ταυτόχρονα, με τη νομοθετική ρύθμιση για τους μυστικούς λογαριασμούς, όπως ήταν η θέση του υπουργού Οικονομικών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τη θέση αυτή συμμερίζεται και η πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής Οικονομικών, με τη διαφορά όμως πως ΑΚΕΛ και ΣΕ ΕΔΕΚ κάνουν λόγο για 15ήμερη μόνο καθυστέρηση στην ψήφιση του νομοσχεδίου για μερική άρση του τραπεζικού απορρήτου.

Αλλού, γράφει πως παράταση μέχρι τις 14 Απριλίου πήραν οι τράπεζες από την Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού, για έναρξη της διαδικασίας συζήτησης για το λεγόμενο καρτέλ.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Ζητείται εξειδικευμένο Προσωπικό» γράφει πως μεγάλη αύξηση της ανεργίας κατέδειξαν οι στατιστικές κατά τους τελευταίους δύο μήνες. Ενώ ένας στους 20 κύπριους αναζητά σήμερα εργασία, προστίθεται στο ρεπορτάζ, οι κυπριακές επιχειρήσεις μιλούν για έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού. Σε ειδικό πλαίσιο, αναφέρεται πως το υψηλό ποσοστό ανεργίας επιβαρύνει το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το οποίο μέσα στο 2003 διένειμε ανεργιακά επιδόματα ύψους £28 εκ., ποσό 18% υψηλότερο από το προηγούμενο έτος 2002.

Αλλού, γράφει ότι οι συντεχνίες στηρίζουν του ξενοδοχοϋπαλλήλους.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Στα 4,8 δις το δημόσιο χρέος και στα £417 εκ. το έλλειμμα» γράφει πως πολύ απογοητευτικά είναι για την Κύπρο τα στοιχεία για τους δημοσιονομικούς δείκτες που έδωσε στη δημοσιότητα η υπηρεσία Στατιστικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eurostat). Γράφει πως η Κύπρος έχει το τρίτο μεγαλύτερο έλλειμμα ανάμεσα στις 25 χώρες της ΕΕ και το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος μεταξύ των δέκα υπό ένταξη χωρών.

Αλλού, γράφει για ιδιωτικοποίηση του ΧΑΚ με μοναδικό μέτοχο το κράτος.