You are here

Τύπος: Απόρρητο, περιουσίες και οι Τ/κ για την «κοινή» οικονομία...

23/03/2004 08:54
Η συμφωνία μεταξύ των μελών της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής για την κατοχύρωση της πρόσβασης στο Διευθυντή του ΤΕΠ για το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, στα πλαίσια πάταξης της φοροδιαφυγής, οι Τ/κ θέσεις για τις οικονομικές πτυχές του Σχεδίου Ανάν, και το νέο σχέδιο για τις περιουσίες που κατέθεσαν τα Ηνωμένα Έθνη, κυριαρχούν σήμερα στην ειδησεογραφία του οικονομικού τύπου.

Στο ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Επιμένουν σε διαφορετικούς φόρους» γράφει πως η Τ/κ πλευρά στις τεχνικές οικονομικές επιτροπές απαίτησε προσωρινή εξαίρεση από το κοινοτικό κεκτημένο στην επιβολή των έμμεσων φόρων και του ΦΠΑ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Τ/κ πλευρά αξιώνει την εναρμόνισή της με τους ευρωπαϊκούς συντελεστές που θα ισχύουν στο Ε/κ συνιστών κρατίδιο, αντί την 1η Μαΐου – ημερομηνία ένταξης στην ΕΕ – την 1/1/2005. Προσθέτει πως η Τ/κ πλευρά επέμεινε στη θέση αυτή, παρά την πρόθεση της Ε/κ πλευράς να αποδεχθεί ενίσχυση των Τ/κ με αντισταθμιστικά μέτρα από το Ομόσπονδο κεντρικό κράτος, κόστος που στην ουσία θα επιβάρυναν τους ελληνοκύπριους.

Αλλού, γράφει πως φούσκα ακινήτων βρίσκεται σε εξέλιξη στις κατεχόμενες περιοχές, με πρωταγωνιστές κυρίως βρετανούς που έχουν αποκτήσει παράνομα περιουσίες ελληνοκυπρίων.

Στο ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Λύση στο γόρδιο δεσμό του απορρήτου» αναφέρεται στη νέα πρόταση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής με την οποία κατοχυρώνεται η δυνατότητα πρόσβασης του Διευθυντή του ΤΕΠ για το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, στα πλαίσια πάταξης της φοροδιαφυγής. Δύο είναι οι επιλογές που θα έχει πλέον ο Διευθυντής του Φόρου Εισοδήματος για το άνοιγμα λογαριασμών, προστίθεται, και σημειώνεται α) η σύσταση τριμελούς ανεξάρτητης επιτροπής (Γενικό Λογιστή, Γενικό Ελεγκτή και Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων) και β) η απευθείας προσφυγή στο δικαστήριο για έκδοση διατάγματος (ex- parte).

Αλλού, αναφέρεται στη δραματική μείωση στα εισοδήματα από τον τουρισμό.

Στο ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» και υπό τον τίτλο «Νέο, πιο βιώσιμο σχέδιο για τις περιουσίες κατέθεσαν τα Ηνωμένα Έθνη» επικαλείται διαπιστώσεις του Υπουργού Οικονομικών Μάρκου Κυπριανού. Το ρεπορτάζ, αναφέρεται στις πρόνοιες του νέου σχεδίου αποζημιώσεων και γράφει για διαχωρισμό σε δύο κατηγοριών, των ομολόγων που θα δοθούν σε ιδιοκτήτες περιουσιών στις κατεχόμενες περιοχές, ως αποζημίωση για τις περιουσίες τους που δεν θα τους επιτραπούν: α) Εγγυημένα χρεόγραφα και β) πιστοποιητικά με τη μορφή μετοχών.

Αλλού, γράφει ότι είναι έτοιμη η φορολογική αμνηστία και η άρση του απορρήτου.