You are here

Τύπος: Αποστάσεις Κομισιόν από Γερμανία

06/10/2022 06:08

Η αυριανή άτυπη σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και η ολοκλήρωση της αποξένωσης των συμμετοχών της ΚΕΔΙΠΕΣ από τις εμπορικές συνεργατικές εταιρείες, είναι ανάμεσα σε άλλα τα θέματα που απασχολούν τα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Αποστάσεις Κομισιόν από Γερμανία»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η αυριανή άτυπη σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως σημειώνεται, κατά την αυριανή σύνοδο το θέμα – φωτιά θα είναι το ενεργειακό, με τις δηλώσεις να πληθαίνουν ότι η Γερμανία θα έχει ίσως τους λιγότερους συμμάχους από ποτέ. Ακόμα και η ίδια η ΕΕ, δια στόματος της προέδρου της, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν, αποστασιοποιείται πλέον από την αρνητική θέση της Γερμανίας για τον καθορισμό πλαφόν στην τιμή αγοράς φυσικού αερίου, ανεξαρτήτως προέλευσης και τάσσεται, σε γενικές γραμμές, υπέρ της θέσης που εκφράζουν, για καθορισμό πλαφόν 15 κράτη – μέλη

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση προόδου του τμήματος φορολογίας, που στάλθηκε στη βουλή, μέχρι το Μάρτιο το συνολικό οφειλόμενο ποσό φόρων αυξήθηκε στα €2,93 δισ., σε σχέση με €2,76 δισ. το τέταρτο τρίμηνο του 2021. Φέτος, από το συνολικό ποσό των οφειλών, το αμέσως απαιτητό ποσό για το οποίο δεν έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής μέτρα ανέρχεται στα €765,5 εκατ., σε σύγκριση με €773,3 εκατ. το τελευταίο τρίμηνο της περσινής χρονιάς.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ενρία: Πάθαμε σαν το βοσκό τον ψεύτη
  • Θα εκπαιδευτούν οι νέοι για να «ξοδεύουν έξυπνα»

Πολίτης

 «Αποχώρηση από τις εμπορικές συνεργατικές»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η ολοκλήρωση της αποξένωσης των συμμετοχών της ΚΕΔΙΠΕΣ από τις εμπορικές συνεργατικές εταιρείες, με την εξαγορά από τις ίδιες τις εταιρείες των μετοχών που κατείχε η ΚΕΔΙΠΕΣ. Όπως αναφέρεται, πρόκειται για τις NΕΑ ΣΕΒΕΓΕΠ, COMARINE, SYNERGAZ ΣΟΠΑΖ, ΣΠΕΑΛ και τέσσερις μικρότερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη διάθεση χαρουπιών. Στο πλαίσιο της διαδικασίας αποξένωσης, η ΚΕΔΙΠΕΣ έλαβε φέτος ποσό €19 εκατ. (€12,3 εκατ. το δεύτερο τρίμηνο και €6,7 εκατ. το πρώτο τρίμηνο) και στο παρελθόν είχαν καταβληθεί άλλα €39 εκατ. Συνολικά οι εταιρείες κατέβαλαν €58 εκατ.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι στο κάδρο του όγδοου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ προς τη Ρωσία τίθεται πλέον και ο τομέας της ευρωπαϊκής ναυτιλίας. Αρνητικές αναμένεται να είναι οι εξελίξεις στον τομέα της ευρωπαϊκής ναυτιλίας και κατ’ επέκταση και της κυπριακής, σε περίπτωση κατά την οποία το μέτρο εφαρμογής πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου παραμείνει μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Αναβάθμιση με θετικές προοπτικές για το μέλλον

Χαραυγή

 «Διαφάνεια στις επενδύσεις του ταμείου συντάξεων»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η διαφάνεια που θέλουν τα κόμματα στις επενδύσεις του ταμείου συντάξεων. Το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρία της επιτροπής οικονομικών, στην οποία ο αναλογιστής Μαρίνος Θεοδοσίου, ανέφερε ότι το βασικό σενάριο πάνω στο οποίο βασίστηκε η μελέτη βιωσιμότητας για τα ταμεία προβλέπει απόδοση 1,5% πάνω από τον πληθωρισμό. Ο έφορος ταμείων προνοίας, Νίκος Κουλλαπής, δήλωσε ενώπιον της επιτροπής πως η βιωσιμότητα των ταμείων προνοίας που θα παραμείνουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα εξαρτηθεί από τα άτομα που θα παραμείνουν σε αυτά και τα οποία θα αναλάβουν το κόστος διαχείρισης τους. Τόνισε πως ο ίδιος θα ζητήσει έρευνα βιωσιμότητας των ταμείων προτού αποχωρήσουν μέλη για να ενταχθούν στο νέο συνταξιοδοτικό.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Κύπρου κατέγραψε χειροτέρευση, με το έλλειμμα να αυξάνεται από €445,3 εκατ.,  που ήταν το δεύτερο τρίμηνο του 2021, στα €1.037,5 εκατ. το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Προκαταρκτική έγκριση από ΚΟΑΠ σε 109 αιτητές για οικονομική ενίσχυση πυρόπληκτων του 2021
  • Συνεδρία ΔΣ ΕΚΤ στην Κύπρο
  • Απαλλαγή από ΦΠΑ σε προϊόντα αντιμετώπισης της πανδημίας

Αλήθεια

 «Αναβάθμιση τραπεζών αλλά και του προφίλ της Κύπρου »

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η αναβάθμιση από τον οίκο Moody’s των αξιολογήσεων των μακροπρόθεσμων καταθέσεων της Τρ. Κύπρου και της Ελληνικής σε Ba2 από Ba3.  O οίκος διατήρησε θετικές τις προοπτικές των καταθέσεων, κάτι που σημαίνει νέα αναβάθμιση στο μέλλον. Ταυτόχρονα, ο οίκος αναβάθμισε τις βασικές πιστωτικές αξιολογήσεις των δύο τραπεζών σε b1, από b2. O αμερικανικός οίκος τονίζει πως ο κύριος λόγος για την αναβάθμιση είναι η ανθεκτικότητα της κυπριακής οικονομίας.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι το μέλλον του τραπεζικού τομέα είναι ψηφιακό, πράσινο και κοινωνικό, τόνισαν οι συμμετέχοντες στο 3ο διαδικτυακό συνέδριο της FMW.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Συνεχίζουν και σήμερα τις συζητήσεις οι 19 διοικητές
  • Σε υψηλά επίπεδα οι εισροές – ΚΕΔΙΠΕΣ

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΝΦΙΚΥΠ – Το ψευδοκράτος έδωσε προθεσμία ένα μήνα, είτε να το αναγνωρίσουν είτε να αποχωρήσουν

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΑ; – ΟΠΟΙΟΣ ΠΡΟΛΑΒΕΙ! – Γιατροί δεν παραπέμπουν σε ειδικούς για να μην πληρώσουν πρόστιμο, λόγω υπέρβασης

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΖΩΝΕΣ, ΜΗΝ ΧΤΙΣΕΤΕ ΕΔΩ – Σήμα κινδύνου για νέες οικοδομές από το τμήμα γεωλογικής επισκόπησης

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΑΝΗΓΑΓΑΝ ΤΗΝ ΚΟΡΟΙΔΙΑ ΣΕ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ! – Ξεκάθαρη θέση του Α. Μαυρογιάννη για κατάργηση του πέναλτι 12%