You are here

Τύπος: Αποσύρει τον όρο για τις εκποιήσεις η ΕΔΕΚ

13/01/2021 06:33

Οι δεύτερες σκέψεις που φαίνεται να κάνει η ΕΔΕΚ για τη διασύνδεση των εκποιήσεων με την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού του 2021, καθώς και ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός του 2021, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Αποσύρει τον όρο για τις εκποιήσεις η ΕΔΕΚ»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι οι δεύτερες σκέψεις που φαίνεται να κάνει η ΕΔΕΚ για τη διασύνδεση των εκποιήσεων με την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού του 2021. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, οι βουλευτές της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου και Ηλίας Μυριάνθους ενδεχομένως να μην καταθέσουν τελικά στην αυριανή συνεδρία της ολομέλειας την πρόταση νόμου που ετοίμασαν για αλλαγή του πλαισίου για τις εκποιήσεις. Ο παραμερισμός των εκποιήσεων, σημειώνεται, ενισχύει τις ενδείξεις υπερψήφισης του προϋπολογισμού από την ΕΔΕΚ.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι με τη μεγαλύτερη ρευστότητα που διέθεταν ποτέ μπήκαν στο 2021 οι κυπριακές τράπεζες. Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, τον Νοέμβριο του 2020 οι καταθέσεις του συστήματος υπερτερούσαν των δανείων κατά €16,65 δισ., παραμένοντας στα ψηλότερα επίπεδα, τουλάχιστον από το 2008 που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Δεν δίνει στην ΚΤ την εξέταση παραπόνων για τράπεζα η βουλή
  • Το στοίχημα στοιχίζει στον ιππόδρομο…
  • Επιμένει σε κατώτατο μισθό η ΔΕΟΚ
  • Παίζει κατάργηση πλαφόν – Η υποχρεωτική τηλεργασία στον τομέα των υπηρεσιών απασχόλησε χθεσινή σύσκεψη στον προεδρικό

Πολίτης

 «Πρόσθετες δαπάνες €340 εκ. »

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός του 2021. Ο προϋπολογισμός προβλέπει πρόσθετες δαπάνες €339.912.290 σε σχέση με τον προϋπολογισμό που καταψηφίστηκε, καθώς ενσωματώνει πρόσθετες δαπάνες για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων. Ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της βουλής εξηγεί τις αλλαγές που έχουν γίνει με τις διαβουλεύσεις με τα κόμματα και προειδοποιεί ότι χωρίς την έγκριση του προϋπολογισμού δεν μπορούν να υλοποιηθούν τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν το Σάββατο, αλλά και να προχωρήσει ο δανεισμός της χώρας από τις διεθνείς αγορές.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης σε επιστολή προς τη βουλή για τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό περιγράφει νέα έργα και δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τη λήψη άμεσων μέτρων για πάταξη της φοροδιαφυγής.

Χαραυγή

 «Επαναφέρουν κονδύλια για ιδιωτικοποιήσεις»

Στο πρωτοσέλιδο θέμα της η Χαραυγή γράφει ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να επαναφέρει από το παράθυρο τα κονδύλια για τις ιδιωτικοποιήσεις καθώς και την αγορά υπηρεσιών από διεθνείς οίκους για τα χρυσά διαβατήρια, μέσα από τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό. Ο προϋπολογισμός κατατέθηκε χθες στη βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος και αναμένεται η αξιολόγηση του από τα κόμματα και ψήφιση του την ερχόμενη βδομάδα.

«ΠΕΟ: ‘Εδώ και τώρα για δικαιότερη κατανομή της κρίσης’»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η λήψη μέτρων που ζητά η ΠΕΟ για δικαιότερη κατανομή των επιπτώσεων της κρίσης και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Σε χθεσινή της ανακοίνωση, η ΠΕΟ υποδεικνύει ότι χιλιάδες εργαζόμενοι ζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα με επιδόματα επιβίωσης, ενώ μικρομεσαίοι καταστρέφονται και περνούν στην ανεργία.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • ΕΕ: «Πράσινο» για τα κουπόνια αντί επιστροφής μετρητών
  • Άρση της αδικίας για εργαζόμενους άνω των 63
  • «Να προστατευτούν οι δανειολήπτες από τις τράπεζες»

Αλήθεια

 «Αυξημένος κατά €339,91 εκ. ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός του 2021. Όπως αναφέρεται, το σύνολο του κρατικού προϋπολογισμού είναι αυξημένο κατά €339.912.290, εκ των οποίων €220 εκ. αφορούν πιστώσεις για αντιμετώπιση της πανδημίας. Σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε ο υπουργός οικονομικών στον πρόεδρο της βουλής, στο αναθεωρημένο νομοσχέδιο του προϋπολογισμού του 2021 έχουν περιληφθεί οι τροπολογίες που τέθηκαν από τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι δεσμευμένες στο πρόγραμμα τους στην κυπριακή ΑΟΖ παραμένουν οι αδειοδοτημένες ενεργειακές εταιρείες.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Θετική θέση των άμεσων ξένων επενδύσεων το 2019 – Κεντρική
  • Πράσινο φως στα €86,6 εκ. για στήριξη του τουριστικού κλάδου

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΟ «ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ΟΡΓΗΣ» – Απόφαση υπουργικού συμβουλίου

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΜΟΣ ΓΚΟΥΤΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ – Η Ε/Κ πλευρά θέλει πιο δυναμική εμπλοκή του ΟΗΕ στις διεργασίες για την «5+1»

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΝΕΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΑ ΣΚΑΡΙΑ – Σκέψεις ΓΓ του ΟΗΕ για να καταθέσει νέες παραμέτρους με την έναρξη της άτυπης πενταμερούς

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΕΠΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ