You are here

Τύπος: Αποζημίωση πλεονασμού μέχρι €55 χιλ. το 2021

21/12/2020 06:33

Το μέγιστο ποσό πλεονασμού που θα πληρώσει το κράτος μέχρι το 2021 σε ορισμένους εργαζομένους που θα βρεθούν στην ανεργία και η προσπάθεια της ειδικής διαχείρισης της υπό εκκαθάριση FBME να αποφύγει την επίδοση κλητήριου εντάλματος κατάσχεσης κινητής περιουσίας, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Αποζημίωση πλεονασμού μέχρι €55 χιλ. το 2021»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι το μέγιστο ποσό πλεονασμού που θα πληρώσει το κράτος μέχρι το 2021 σε ορισμένους εργαζομένους που θα βρεθούν στην ανεργία. Όπως αναφέρεται, το μέγιστο ποσό πλεονασμού που θα πληρώσει το κράτος σε ορισμένους εργαζομένους που θα βρεθούν στην ανεργία αυξάνεται στις €55.555 σε σχέση με €53.121 το 2020 και €52.662 που ήταν από το 2013 έως και το 2018. Παρά τις ασφαλιστικές δικλίδες που υπάρχουν στα σχέδια της κυβέρνησης για τους εργαζόμενους για απαγόρευση απολύσεων, εντούτοις αυτό από μόνο του δεν αποτελεί καθησυχαστικό παράγοντα. Αναμένεται να υπάρξουν απολύσεις και ήδη το ποσό για τον επόμενο χρόνο αναμένεται μεγαλύτερο.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου τα νέα στεγαστικά δάνεια που δόθηκαν με επίδομα επιτοκίου ήταν 2.215 για το ποσό των €290.961.302, το μέσο ποσό δανείου ήταν €131.359 και το μέσο επιτόκιο 1,93%.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ευκαιρίες σε νέους πτυχιούχους νομικής μέχρι 29 ετών
  • Προτάσεις PwC για επανεκκίνηση οικονομίας
  • Μαραθώνιος συναντήσεων για τον προϋπολογισμό 2021
  • Σημαντικότερες οι συνέπειες της πανδημίας για την Πάφο

Πολίτης

 «’Κρυφτούλι’ διαχείρισης FBME με επιδότες»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η προσπάθεια της ειδικής διαχείρισης της υπό εκκαθάριση FBME να αποφύγει την επίδοση κλητήριου εντάλματος κατάσχεσης κινητής περιουσίας. Το επαρχιακό δικαστήριο Λευκωσίας αναγνωρίζει τελικά την επίδοση με θυροκόλληση, αλλά από το σκεπτικό της απόφασης προκύπτει η επί δίμηνο μη παραλαβή της επίδοσης παρά το γεγονός ότι στα γραφεία της FBME στην Έγκωμη υπάρχει φρουρά ασφαλείας. Πρακτικά η ύπαρξη της φρουράς λειτούργησε αποτρεπτικά στην επίδοση του εντάλματος. Ειδικότερα, η VEDEX Ltd αξιώνει από την FBME το ποσό του €1.597.941,46, όπως και το ποσό των $190.984,67 που αποτελεί το πιστωτικό υπόλοιπο δύο λογαριασμών.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας για τη χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών στα νοικοκυριά για το 2020, κατά το 2020 παρατηρήθηκε αύξηση της πρόσβασης στο διαδίκτυο από τα νοικοκυριά, όπου το ποσοστό έφθασε στο 92,8% σε σχέση με 89,6% το 2019.

Αλήθεια

 «Ο Δεκέμβριος πληγώνει το λιανεμπόριο»

Σε ρεπορτάζ της η Αλήθεια γράφει ότι ο φετινός Δεκέμβριος πληγώνει σημαντικά το λιανεμπόριο λόγω της πανδημίας. Όπως ανέφερε ο γραμματέας του Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου Μάριος Αντώνιου, οι πλείστοι τομείς του λιανικού εμπορίου έχουν επηρεαστεί αρνητικά από την πορεία της πανδημίας το 2020. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας που δείχνουν μείωση της τάξης του 3-3,5% για την εννιαμηνία του 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι.

Η εφημερίδα Χαραυγή δεν έχει σήμερα σελίδες για την οικονομία.

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΑΠΟ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ – Διακόπτονται όλες οι αεροπορικές συνδέσεις με τη Βρετανία  

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

Η ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΤΟΥ ΙΟΥ ΣΦΡΑΓΙΖΕΙ ΠΑΛΙ ΣΥΝΟΡΑ – Ανησυχία για την ταχεία μετάδοση του και την πιθανή αντίσταση του στα εμβόλια

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΟΜΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ – Αγριεύει περισσότερο η αντιπαράθεση μεταξύ προεδρικού και γενικού ελεγκτή

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΤΟΥ ΙΟΥ