You are here

Τύπος: Αποζημιώθηκαν 437 κουρεμένα ταμεία

24/11/2020 06:53

Η πανδημία του κορωνοϊού που φέρνει τα πάνω – κάτω στον προγραμματισμό της βουλής, το σχέδιο αναπλήρωσης «κουρεμένων» ταμείων προνοίας και τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας για τις τιμές των ακινήτων το δεύτερο τρίμηνο του 2020, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Ο κορωνοϊός φέρνει τούμπα τον προϋπολογισμό»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η πανδημία του κορωνοϊού που φέρνει τα πάνω – κάτω στον προγραμματισμό της βουλής. Όπως σημειώνεται, ορατός είναι ο κίνδυνος να επηρεαστούν η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού και η κρίσιμη ψηφοφορία στη βουλή καθώς υπουργοί, βουλευτές και τεχνοκράτες βρίσκονται σε καραντίνα. Η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού βρίσκεται στον αέρα, καθώς η επιτροπή οικονομικών αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα και με βάση τον αρχικό προγραμματισμό θα πρέπει να ολοκληρώσει τη συζήτηση των προϋπολογισμών των υπουργείων μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Όπως διαμορφώνεται πλέον η κατάσταση, η συζήτηση θα ολοκληρωθεί εκπρόθεσμα, λόγω αυτοπεριορισμού υπουργών.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι ο τέως υπουργός εσωτερικών και νυν υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, θα καταθέσει σήμερα ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις αλλοδαπών επενδυτών και συγγενών τους.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Παρατείνονται φορολογικές ελαφρύνσεις για αναδιαρθρώσεις
  • Covid και ΚΕΠ επηρεάζουν την αγορά ακινήτων
  • Συστάσεις ΣΟΑΚ για επενδύσεις
  • Ελπίζουν στην Black Friday

Πολίτης

 «Αποζημίωση και με τη βούλα για 437 ταμεία»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι το σχέδιο αναπλήρωσης «κουρεμένων» ταμείων προνοίας. Σύμφωνα με την εφημερίδα, συνολικά 437 ταμεία προνοίας τα οποία είχαν κουρευτεί λόγω των αποφάσεων του Eurogroup τον Μάρτιο του 2013 και τα οποία είχαν καταθέσεις σε πρώην Λαϊκή Τράπεζα και Τράπεζα Κύπρου έχουν εγκριθεί μέχρι στιγμής για αποζημίωση στη βάση του σχεδίου αυξημένης αναπλήρωσης. Με βάση τους υπολογισμούς του υπουργείου οικονομικών, η σωρευτική δημοσιονομική επίπτωση του σχεδίου εκτιμάται πως θα φθάσει στα €249 εκ.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι η νέα έκδοση της PwC αναφορικά με την κυπριακή αγορά ανάπτυξης γης καταγράφει μείωση 55% στη συνολική αξία των συναλλαγών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, στα €1,2 δισ. σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Οξυγόνο η εσωτερική ζήτηση
  • Σε ρυθμό Black Friday το λιανικό εμπόριο

Αλήθεια

 «Ανοδικά οι τιμές κατοικιών το β’ τρίμηνο παρά την αβεβαιότητα λόγω Covid-19»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας για τις τιμές των ακινήτων το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο δείκτης τιμών κατοικιών κατέγραψε τριμηνιαία αύξηση 0,9% σε σχέση με 0,4% το πρώτο τρίμηνο του 2020, εν μέσω αυξανόμενης αβεβαιότητας στην αγορά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι τιμές οικιών κατέγραψαν αύξηση 1% σε σχέση με σταθεροποίηση το προηγούμενο τρίμηνο ενώ οι τιμές διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 0,8% σε σχέση με 1,4% αύξηση το προηγούμενο τρίμηνο.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι προτάσεις για την προσέλκυση ξένων ποιοτικών και παραγωγικών επενδύσεων κατέθεσε το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Συμβουλές για αγορές ενόψει Black Friday
  • Αναμένει εισροές €20 εκ. από το επενδυτικό πρόγραμμα – ΚΟΑΓ
  • Πρώτο ταξίδι τέλη Μαΐου αρχές Ιουνίου – Ακτοπλοϊκή σύνδεση

Η εφημερίδα Χαραυγή δεν έχει σήμερα σελίδες για την οικονομία.

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΠΕΦΤΟΥΝ ΛΕΜΕΣΟΣ – ΠΑΦΟΣ ΚΑΙ ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑ – ΑΜ/ΣΤΟΣ – Κορωνοϊός

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΜΕ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΡΕΑ ΚΑΙ ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ – Βουλευτές ζητούν δίωξη του ιδιοκτήτη CYPRA για περιφρόνηση του κοινοβουλίου

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΞΕΣΠΑΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΥΓΚΡΑΤΕΙΤΑΙ – Εισβολή του κορωνοϊού σε εννέα γηροκομεία με 224 κρούσματα μέχρι χθες, σε κίνδυνο οι ηλικιωμένοι

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΜΕΘΟΔΕΥΟΥΝ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ