You are here

Τύπος: Αργεί η αντίδραση της ΕΕ στην ενεργειακή κρίση

06/10/2021 06:35

Η ενεργειακή κρίση που αναμένεται μέσα στο χειμώνα και η επιδείνωση σημαντικών μακροοικονομικών δεικτών που παρουσίασε η κυπριακή οικονομία κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Αργεί η αντίδραση της ΕΕ στην ενεργειακή κρίση»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η ενεργειακή κρίση που αναμένεται μέσα στο χειμώνα. Όπως αναφέρεται, ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, κόμματα, επιχειρήσεις, μεγάλες ενεργειακές εταιρείες, ερευνητικά ιδρύματα, οργανώσεις καταναλωτών και εργαζομένων προειδοποιούν ότι η εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου και φυσικού αερίου, των δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, του ηλεκτρικού ρεύματος και κατ’ επέκταση πλειάδας άλλων προϊόντων, σχεδόν σε όλες τις χώρες της ΕΕ, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε πολύ σοβαρή ενεργειακή κρίση τον χειμώνα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνεται, δείχνει ανέτοιμη να αντιδράσει αμέσως, με συγκεκριμένα μέτρα, παραπέμποντας στη σύνοδο κορυφής στις 21-22 Οκτωβρίου.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι χιλιάδες πελάτες της Τρ. Κύπρου, κάτοχοι πιστωτικών καρτών και καρτών prepaid, άρχισαν από χθες να ενημερώνονται ηλεκτρονικά για τους νέους όρους και προϋποθέσεις που θα ισχύουν από τις 5 Δεκεμβρίου 2021. Στις αλλαγές περιλαμβάνεται και η χρήση βιομετρικών στοιχείων.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Καθυστερήσεις και αυξήσεις στις παραγγελίες για φωτοβολταϊκά
  • Τα έκαναν θάλασσα για τη ΡΑΕΚ
  • «Χλιαρή» η προστασία των εγγυητών δανείων
  • Σε τροχιά υλοποίησης ο κατώτατος μισθός

Πολίτης

«’Φιλική’… συμμετοχή και στα Pandora papers»

Στο σημερινό του πρωτοσέλιδο ο Πολίτης γράφει για ακόμη μια φορά εκτίθεται η Κύπρος διεθνώς λόγω της εμπλοκής του πρώην δικηγορικού γραφείου του προέδρου της Δημοκρατίας στο νέο παγκόσμιο σκάνδαλο φοροδιαφυγής, φοροαποφυγής και ξεπλύματος μαύρου χρήματος μέσω offshore εταιρειών. Σύμφωνα με την εφημερίδα, για ακόμη μια φορά ο πρόεδρος αρνείται τη σχέση με το γραφείο που ίδρυσε, παρά το ότι το συνδιαχειρίζονται οι θυγατέρες του.

«Επιδείνωση σε όλους τους δείκτες χρέους»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η επιδείνωση σημαντικών μακροοικονομικών δεικτών που παρουσίασε η κυπριακή οικονομία κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021.  Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, το ισοζύγιο πληρωμών, το εξωτερικό χρέος και η επενδυτική θέση συνέχισαν την αρνητική τους πορεία, οξύνοντας το πρόβλημα του συσσωρευμένου δανεισμού που παρουσίαζε και παρουσιάζει διαχρονικά η οικονομία. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Κύπρου κατέγραψε χειροτέρευση, με το έλλειμμα να αυξάνεται από €139 εκ. το δεύτερο τρίμηνο του 2020, στα €648,6 εκ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021. Το καθαρό εξωτερικό χρέος αυξήθηκε κατά €515,3 εκ. σε €65,346 εκατ. το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Χαραυγή

 «Αυξάνουν τις χρεώσεις και τα κριτήρια οι τράπεζες»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η αύξηση των χρεώσεων και τα κριτήρια τα οποία εφαρμόζουν οι τράπεζες για την παραχώρηση δανείων. Σύμφωνα με έρευνα της Κεντρικής Τράπεζας, το δεύτερο τρίμηνο του 2021 τα κριτήρια χορήγησης δανείων παρέμειναν αμετάβλητα στα υψηλά επίπεδα τα οποία διαμορφώθηκαν το προηγούμενο τρίμηνο, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και τις επιχειρήσεις.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι στη χθεσινή συνεδρία της επιτροπής εμπορίου αναφέρθηκε ότι τα σχέδια επιχορήγησης για τη βιομηχανία είναι ανοικτά και για τις επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκονται εντός των Βρετανικών Βάσεων.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Επιδεινώθηκαν διεθνής επενδυτική θέση, ισοζύγιο πληρωμών και εξωτερικό χρέος
  • ΔΝΤ: H ανάκαμψη χωλαίνει λόγω πανδημίας

Αλήθεια

 «Κατώτατος μισθός και άλλες πέντε μεταρρυθμίσεις»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της η Αλήθεια γράφει ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ομιλία του στο 29ο παγκύπριο συνέδριο της ΣΕΚ αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση του κοινωνικού διαλόγου για καθιέρωση του κατώτατου μισθού, ως ένα από τα μέτρα που μπορούν να συμβάλουν στην ανάκαμψη και την εμβάθυνση των δικαιωμάτων των πολιτών.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι το υπουργείο μεταφορών ετοιμάζει ελκυστικό σχέδιο επιδότησης για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αυξήθηκε η ζήτηση δανείων από νοικοκυριά – Κεντρική Τράπεζα
  • Από το στάδιο της ανάκαμψης στο στάδιο της ανάπτυξης – Υπουργός οικονομικών
  • Αρνητική πορεία για το εξωτερικό χρέος – Δεύτερο τρίμηνο
  • Σχέδια επιχορήγησης εταιρειών και εντός Βάσεων

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΔΙΠΛΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟΥΡΚΩΝ – Χριστοδουλίδης

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

«ΦΙΛΙΚΗ»… ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΣΤΑ PANDORA PAPERS – Οι φίλοι του προέδρου και το πρώην δικηγορικό του γραφείο εκθέτουν πάλι την Κύπρο

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΣΦΙΓΓΑ Ο ΕΝΟΠΛΟΣ ΑΖΕΡΟΣ – Επιμένουν για τρομοκρατική επίθεση οι ισραηλινοί – Διέμενε στα κατεχόμενα ερχόταν για παρακολούθηση

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΕΠΙ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΔΗΣΥ Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΟ ΕΣΧΑΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΝΥΠΟΛΗΨΙΑΣ – Το δικηγορικό γραφείο «Νίκος Αναστασιάδης» βοήθησε ρώσο ολιγάρχη – επιστήθιο φίλο του προέδρου