You are here

Τύπος: Αρχή με Τράπεζα Κύπρου...

26/02/2002 08:46
Στην ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου, για το 2001 και τις προοπτικές για το 2002 είναι σήμερα στραμμένη η προσοχή και το ενδιαφέρον του οικονομικού κόσμου. Στις ανακοινώσεις θα προβεί σε διάσκεψη τύπου ο πρόεδρος του Συγκροτήματος Σόλων Τριανταφυλλίδης.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» αναφέρεται στο θέμα της αναπομπής του κρατικού προϋπολογισμού από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, λόγω καταψήφισης από την πλειοψηφία της Βουλής της αντιμισθίας και των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων του γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου. Υπό τον υπέρτιτλο «Περιπλοκές λόγω Σοφιανού» αναφέρεται στις επισημάνσεις του Γενικού Εισαγγελέα προς τα μέλη της επιτροπής για τους κινδύνους που υπάρχουν αν οι δύο πλευρές –κυβέρνηση και Βουλή – εμμείνουν στις θέσεις τους. Γράφει ακόμη, ότι αναζητείται συμβιβαστική φόρμουλα για να μην παραλύσει το κράτος.

Αλλού, γράφει ότι έκπληξη προκάλεσε σε τράπεζες και στην εταιρία Μουσκίτα η πρόθεση της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού να ξεκινήσει αυτεπάγγελτη έρευνα για τις συνθήκες που επικρατούν στους δύο κλάδους, εν σχέση με τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Φιλοξενούνται δηλώσεις του προέδρου της ΕΠΑ ο οποίος διαβεβαιώνει ότι η έρευνα γίνεται χωρίς προκαταλήψεις. Γράφει ακόμη, ότι στις 4 Μαρτίου θα συναντηθούν στην Αθήνα ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Μάριος Κληρίδης και ο ελλαδίτης εμπειρογνώμονας Δημήτρης Τσιμπανούλης.

Το ένθετο «Οικονομία-χρηματιστήριο» της εφημερίδας «Η Σημερινή» γράφει στο βασικό της θέμα ότι «Τα βρήκαν στα ποιοτικά κριτήρια» υπουργείο Οικονομικών και αρχές του Χρηματιστηρίου και σύντομα το όλο θέμα θα παραπεμφθεί προς έγκριση στη Βουλή. Γράφει ακόμη, ότι ο Μάριος Κληρίδης αποκάλυψε στα μέλη της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, ότι δύο ελεγκτές έχουν παραπεμφθεί στο πειθαρχικό συμβούλιο του Συνδέσμου τους, λόγω εμπλοκής τους σε «διαπλοκή συμφερόντων» όταν εξέταζαν δημόσιες εταιρίες και δεν κράτησαν τις αποστάσεις που όφειλαν να τηρήσουν.

Αλλού, γράφει ότι το ΚΕΒΕ τάσσεται εναντίον της άρσης του λεγομένου εμπάργκο κατά του παράνομου καθεστώτος στα κατεχόμενα. Επίσης, ότι το νέο κρατικό μισθολόγιο θα εφαρμόζεται σταδιακά, ενώ αναφέρεται και στη δήλωση του Κοινοτικού αξιωματούχου Λεοπόλτ Μάουρερ, ότι η Κύπρος προχωρεί καλύτερα από κάθε άλλη υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ, χώρα.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» υπό τον υπέρτιτλο «Χλωμό το τοπίο στο ΧΑΚ, ενώ οι χρηματιστές συνιστούν αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων», γράφει ότι δεν διαφαίνεται προοπτική βελτίωσης της παρούσας κατάστασης «εκτός απρόοπτης επαναστατικά θετικής εξέλιξης η οποία θα ωθήσει τους επενδυτές ξανά στο δρόμο του πατώματος». Υποστηρίζει ακόμη, ότι η χθεσινή πτώση στο γενικό δείκτη δεν προδιαγράφει καλή έναρξη για τον Μάρτιο.

Αλλού, γράφει ότι ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εμπορίου υπάρχει πλήθος καταγγελιών για νόθευση του ανταγωνισμού από εταιρίες αναψυκτικών και μπύρας, τσιμέντου, καθώς και για το γνωστό θέμα που εξετάζει η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού, για ισχυρισμούς περί σύμπραξης τραπεζών, μέσω ομοιόμορφων χρεώσεων για σειρά τραπεζικών χρεώσεων.