You are here

Τύπος: «Άρχισαν τα όργανα…»

31/05/2002 08:18
Η χθεσινή έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο των τριών εναρμονισιακών νομοσχεδίων που σχετίζονται με τη φορολογική μεταρρύθμιση δεσπόζει του ενδιαφέροντος στις οικονομικές στήλες της Παρασκευής.

Με τίτλο «Άρχισαν τα όργανα» ο Παναγιώτης Πανταζής του Φιλελευθέρου γράφει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τα εν λόγω νομοσχέδια και παραθέτει δηλώσεις του Τάκη Κληρίδη. Στη πρώτη της σελίδα η εφημερίδα αναφέρεται στην χθεσινή ψήφιση του ενός εκ των τριών νομοσχεδίων για αύξηση στις τιμές των τσιγάρων κατά 20 σεντ ανά πακέτο με άμεση ισχύ. «Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την τζέπη» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της είδησης.

Αλλού η Θεανώ Θειοπούλου γράφει για τις «Ανησυχητικές αποκλίσεις προκαταρκτικών και τελικών» αποτελεσμάτων με αφορμή τη χθεσινή ανακοίνωση για σημαντική αναθεώρηση των αποτελεσμάτων τόσο της ProChoice και τις CPI. Μάλιστα, η είδηση φιλοξενεί δηλώσεις του Μάριου Κληρίδη σύμφωνα με τις οποίες η ΕΚ θα ετοιμάσει κατάλογο με τις εταιρείες που παρουσιάζουν αποκλίσεις.

Για τσιγάρα που «καίνε τους καπνιστές» γράφει στην πρώτη της σελίδα και η Σημερινή αναφερόμενη στη χθεσινή απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής ενώ το πρώτο θέμα του οικονομικού ενθέτου της εφημερίδας επίσης κάνει αναφορά στη φορολογική μεταρρύθμιση με έμφαση όμως στις αλλαγές που θα επιφέρει το φορολογικό πακέτο στην αγορά αυτοκινήτων. Όπως γράφει η Μαρία Πειλίδου, οι αλλαγές θα αποτελέσουν «μάννα εξ’ ουρανού» για τους εισαγωγείς καινούργιων αυτοκινήτων και θα επιβαρύνουν τους μεταπωλητές.

Σε άλλη είδηση, η Στάλω Γρηγορίου αναφέρεται στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή του θέματος της εργοδοσίας ξένων από κυπριακές αεροπορικές εταιρείες ενώ ο Νέαρχος Νεάρχου γράφει ότι η ΕΚ αποφασίζει σύντομα για το θέμα της δημιουργίας νέας κατηγορίας εταιρειών που πρότεινε το ΧΑΚ.

Η πρώτη σελίδα της Αλήθειας επίσης φιλοξενεί την είδηση για τα τσιγάρα. Ο Χρύσανθος Μανώλης χαρακτηρίζει μάλιστα τη σχετική ψήφιση της αύξησης ως «διπλή κίνηση ματ κατά του καπνίσματος».

Στο κύριο θέμα του οικονομικού της ενθέτου η εφημερίδα γράφει για τον τουρισμό. Ο Νάνσια Χαρίδη παραθέτει δηλώσεις του Νίκου Ρολάνδη για την κατανομή των κονδυλίων για τη διαφήμιση. Σύμφωνα με τον Υπουργό, θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα πλέον στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού με στόχο τους τουρίστες της τελευταίας στιγμής.