You are here

Τύπος: Άρχισε να δημιουργείται μομέντουμ στον τουρισμό

11/05/2021 06:32

Η αυξημένη κίνηση στα αεροδρόμια και το αυξημένο ενδιαφέρον από κύπριους για διανυκτερεύσεις, η σταθερότητα και ανθεκτικότητα που παρουσιάζει ο ασφαλιστικός τομέας στην Κύπρο και η επαναλειτουργία των καταστημάτων με εκπτώσεις, είναι ανάμεσα σε άλλα τα θέματα που ξεχωρίζουν στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Άρχισε να δημιουργείται μομέντουμ στον τουρισμό»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η αυξημένη κίνηση στα αεροδρόμια και το αυξημένο ενδιαφέρον από κύπριους για διανυκτερεύσεις. Όπως αναφέρεται, η άρση του «απαγορευτικού» που ίσχυε για διανυκτερεύσεις κατοίκων Κύπρου σε τουριστικά καταλύματα σε συνδυασμό με τις διευκολύνσεις που ισχύουν από χθες επίσης για όλους τους εμβολιασμένους τουρίστες για αφίξεις στην Κύπρο έχει αλλάξει προς το καλύτερο το σκηνικό στη βιομηχανία. Η διαχειρίστρια εταιρεία των αεροδρομίων Hermes Airports και οι ξενοδόχοι συμφωνούν ότι κλειδί για μαζικό τουρισμό το δεύτερο εξάμηνο είναι η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της Κύπρου.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι με καύσιμο τις καταθέσεις των νοικοκυριών που αυξήθηκαν κατά €670 εκ. σε ένα χρόνο λόγω της αναγκαστικής αποταμίευσης που προκάλεσε η πανδημία και το ρευστό των €16,78 δισ. που έχουν στα ταμεία τους οι τράπεζες, ελπίζει η κυβέρνηση να επανεκκινήσει της μηχανές της οικονομίας.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Κάλεσμα προς ξενοδοχεία για προσφορές σε ντόπιους
  • Μόνο στα χαρτιά είναι το αποθεματικό του ΤΚΑ ύψους €8 δισ.
  • Την αγορά ακινήτων στηρίζουν οι κύπριοι
  • Κρατάει άμυνα η Κομισιόν – Δεν τοποθετείται για τις κρατικές εγγυήσεις που ενέκρινε η βουλή

Πολίτης

 «Εξήλθαν αλώβητες από την πανδημία»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η σταθερότητα και ανθεκτικότητα που παρουσιάζει ο ασφαλιστικός τομέας στην Κύπρο. Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου, ο γενικός κλάδος, εξαιρουμένου του τομέα υγείας και ατυχημάτων, παρουσίασε άνοδο 1,4% στην παραγωγή ασφαλίστρων από 385 εκ. ευρώ σε 390 εκ. ευρώ μεταξύ των ετών 2019 με 2020. Αντιθέτως, ο γενικός κλάδος συμπεριλαμβανομένου του κλάδου υγείας και ατυχημάτων, παρουσίασε ελαφρά πτώση της τάξεως του -0,7%, από 510 εκ. ευρώ σε 506 εκ. ευρώ. Όσον αφορά τα ασφάλιστρα ζωής, αυτά παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση της τάξεως του 7,5%, από 384 εκ. ευρώ σε 410 εκ. ευρώ μεταξύ 2019 με 2020 αντιστοίχως.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι το safepass οδήγησε στην επαναλειτουργία της εστίασης και του λιανικού εμπορίου, με τους επιχειρηματικούς φορείς να υποδέχονται την εφαρμογή του μέτρου με συγκρατημένη αισιοδοξία.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Μετρούν τα θετικά στον κλάδο της εστίασης

Χαραυγή

 «Επαναλειτουργία των καταστημάτων με εκπτώσεις»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η επαναλειτουργία των καταστημάτων με εκπτώσεις σε μία προσπάθεια να καλύψουν μέρος της χαμένης χριστουγεννιάτικης και πασχαλινής περιόδου. Όπως σημειώνεται, επικρατεί ανησυχία ότι πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν θα τα καταφέρουν και θα βάλουν λουκέτο, λόγω των συσσωρευμένων οφειλών σε ενοίκια και άλλα έξοδα.  Ο γγ της ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης, επεσήμανε χθες ότι οι επιχειρήσεις διψούν να εξυπηρετήσουν του καταναλωτές και να πωλήσουν τα προϊόντα τους ώστε να πάρουν οξυγόνο – ρευστότητα.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι συνεχίζονται οι ακροάσεις στην ερευνητική επιτροπή για το σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων. Κατά τη σημερινή διαδικασία αναμένεται να καταθέσουν δύο πρώην τεχνοκράτες και ο εκπρόσωπος ενός μεγάλου ελεγκτικού οίκου.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αύξηση στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου το πρώτο τρίμηνο εν μέσω lockdown
  • Προτάσεις ΑΚΕΛ για στήριξη της νέα γενιάς

Αλήθεια

 «Επανέρχεται η κίνηση στα κυπριακά αεροδρόμια»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η κίνηση στα κυπριακά αεροδρόμια που ξεκίνησε να επανέρχεται. Όπως ανέφερε χθες στο ΚΥΠΕ η ανώτερη διευθύντρια αεροπορικής ανάπτυξης, marketing και επικοινωνίας της Hermes Airports Μαρία Κουρούπη, περίπου 60 πτήσεις, αφίξεις και αναχωρήσεις, αναμενόταν να πραγματοποιηθούν χθες στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου. Πρόσθεσε ότι στο αεροδρόμιο Λάρνακας οι τελευταίες μέρες άρχισαν να θυμίζουν παλιές καλές εποχές, αφού κάποιες μέρες υπήρχε αυξημένος αριθμός πτήσεων, ωστόσο είμαστε πολύ μακριά από αυτό που θα ήμασταν το συγκεκριμένο διάστημα σε μια κανονική χρονιά.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ελαφρά αύξηση, αγγίζοντας το €1,36 δισ. σημείωσε το πρώτο τρίμηνο του 2021 το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο της Κύπρου, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αισιόδοξος για νέα διαδικασία με ακτοπλοϊκή σύνδεση – Υφυπουργός ναυτιλίας
  • Delfi auctions: Όλα έτοιμα για την πρώτη ηλεκτρονική δημοπρασία
  • Παράταση στο σχέδιο ενίσχυσης εγχώριου τουρισμού – Υπουργικό

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΟΛΑ ΚΥΛΗΣΑΝ ΟΜΑΛΑ…. – Lockdown τέλος: Επιστροφή στην κανονικότητα με χαμόγελα

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΚΑΝΟΥΝ ΤΕΣΤ…. ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΜΑΣ – Την καθυστέρηση στη διενέργεια εμβολιασμών πληρώνουν οι πολίτες σε ουρές αναμονής

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΡΕΚΟΡ ΜΕ 650 ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ – 200 κινητές κάλπες λόγω πανδημίας – Κόστος εκλογών εκτός προϋπολογισμού που ήταν €3,6 εκ.

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΜΕ ΑΦΑΝΤΑΣΤΗ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ SAFEPASS – Έντονες αντιδράσεις για rapid test από πολίτες και επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου