You are here

Τύπος: Αρμοδιότητες ΧΑΚ – ΕΚ, φορολογικό και υπεραγορές...

02/04/2002 08:52
Τρία είναι τα κύρια θέματα που απασχολούν τον σημερινό οικονομικό τύπο, πρώτον, οι αρμοδιότητες του Συμβουλίου του ΧΑΚ και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αλλά και οι αντιδράσεις των δύο έναντι του νομοσχεδίου Τσιμπανούλη για τις «προϋποθέσεις διενέργειας πρόσκλησης στο κοινό προς επένδυση σε χρηματοοικονομικά μέσα». Δεύτερον, η έναρξη σήμερα της συζήτησης μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και της τριμερούς αντιπολίτευσης για συγκλίσεις στο φορολογικό και τρίτον, η πορεία των μεγάλων υπεραγορών, οι οποίες είναι εισηγμένες στο ΧΑΚ.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» αναφέρεται στο νομοσχέδιο Τσιμπανούλη αναφορικά με τις «προϋποθέσεις διενέργειας πρόσκλησης στο κοινό προς επένδυση σε χρηματοοικονομικά μέσα» και τις αντιδράσεις του Συμβουλίου του ΧΑΚ για τις αρμοδιότητες που θα έχει το Σώμα με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Υπό τον υπέρτιτλο «Ξεκαθαρίστε τις αρμοδιότητες» γράφει ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει παγοποιήσει κάθε κίνηση για τοποθέτησή της, στις πρόνοιες του νομοσχεδίου διαμηνύοντας προς την κυβέρνηση ότι θα πρέπει προηγουμένως, να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις ενόψει του γεγονότος ότι το κυπριακό χρηματιστήριο δεν έχει πλέον τοπικό χαρακτήρα, αλλά ευρωπαϊκό και συνδέεται με την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά κεφαλαίων.

Αλλού, γράφει ότι το πρώτο τρίμηνο του 2002 έκλεισε με απώλειες 11%.

Το ένθετο «Οικονομία-χρηματιστήριο» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα...» γράφει ότι ο υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης και η τριμερής αντιπολίτευση (ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ-ΚΙΣΟΣ) επιχειρούν σήμερα να βρουν τις συγκλίσεις επί των φορολογικών τους προτάσεων, με την διαφοροποίηση των προτάσεων κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στο θέμα του αφορολόγητου ποσού, να κυμαίνεται στα 30 εκατομμύρια λίρες. Σημειώνει επίσης, σε υπότιτλο ότι «ο χρόνος πιέζει για την όσο το δυνατό συντομότερη ολοκλήρωση του κεφαλαίου».

Αλλού, γράφει ότι υπόμνημα στο οποίο περιέχονται οι ρυθμίσεις για την αντίστροφη εξαγορά, απέστειλε το Συμβούλιο του ΧΑΚ προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» έχει ως κύριο θέμα της την πορεία των μεγάλων υπεραγορών, οι οποίες είναι εισηγμένες στο ΧΑΚ. Υπό τον τίτλο «Ανταγωνισμός, δωροκουπόνια, προσφορές, ζήμιωσαν τις υπεραγορές» αναφέρεται στον μεταξύ τους πόλεμο του ανταγωνισμού και γράφει ότι τρεις από τις τέσσερις εισηγμένες στο χρηματιστήριο, παρουσίασαν ζημιές, με μοναδική εξαίρεση την Woolworth.

Αλλού, γράφει ότι ένεση στη στεγαστική πολιτική αποτελεί η ελευθεροποίηση των επιτοκίων.