You are here

Τύπος: Αρνητική η κυβέρνηση για νέες ευκολίες παλιών οφειλών

21/03/2023 05:54

Η νέα φόρμουλα που αναζητούν ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ η οποία θα καταστήσει πιο στοχευμένο το σχέδιο της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών με δόσεις, καθώς και η εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS που φαίνεται να πείθει τις αγορές, είναι ανάμεσα σε άλλα τα θέματα που απασχολούν τα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Αρνητική η κυβέρνηση για νέες ευκολίες παλιών οφειλών»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η νέα φόρμουλα που αναζητούν ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ η οποία θα καταστήσει πιο στοχευμένο το σχέδιο της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών με δόσεις, μετά τη διαφωνία του υπουργείου Οικονομικών και του Τμήματος Φορολογίας για επαναφορά του σχεδίου με τις ίδιες πρόνοιες όπως εφαρμόστηκαν παλαιότερα. Και αυτό γιατί το σχέδιο ήταν ιδιαίτερα γενναιόδωρο, καθώς όσοι εξοφλούσαν τις οφειλές τους εφάπαξ, δηλαδή με μια δόση, απαλλάσσονταν από το 95% των τόκων και των επιβαρύνσεων με τις οποίες έπρεπε κανονικά να χρεωθούν. Επιπλέον, η κυβέρνηση θεωρεί πως δόθηκε αρκετός χρόνος στους επηρεαζόμενους να αξιοποιήσουν σχέδιο εξόφλησης φορολογικών οφειλών τους και ενδεχόμενη εξαγγελία ενός νέου σχεδίου θα προκαλέσει κακό προηγούμενο αλλά και αντιδράσεις από εκείνους που ανταποκρίνονται εμπρόθεσμα στις υποχρεώσεις τους προς το κράτος. Όπως αναφέρεται, χθες εκπρόσωποι της εκτελεστικής εξουσίας εξέφρασαν ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών τη διαφωνία τους με τις δύο προτάσεις νόμου της ΕΔΕΚ και του ΕΛΑΜ. Ωστόσο, τα δύο κόμματα, με παραίνεση και άλλων βουλευτών, θα εξετάσουν το ενδεχόμενο της διαφοροποίησης (μείωσης) της έκπτωσης που ίσως παραχωρηθεί σε όσους αξιοποιήσουν ένα νέο σχέδιο. Για παράδειγμα, η έκπτωση του 95% μπορεί να μειωθεί είτε στο 40% είτε στο 50%. Αντίστοιχες θα είναι και οι μειώσεις για τις υπόλοιπες δόσεις που θα καταβάλλονται.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, εμφανίζεται αποφασισμένος να διερευνήσει κάθε ενδεχόμενο, όχι μόνο για επίσπευση της εισαγωγής φυσικού αερίου, ώστε να μειωθεί το κόστος αγοράς ρύπων και το κόστος ηλεκτροπαραγωγής, αλλά και για αξιοποίηση της Κύπρου για υγροποίηση και εξαγωγή φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκές - ή και άλλες – αγορές.

Πολίτης

 «’Ζυγίζουν’ τη συμφωνία και ψάχνουν τον νέο… αδύναμο κρίκο»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS που φαίνεται να πείθει τις αγορές. Όπως σημειώνεται, χθες το πρωί οι τραπεζικές μετοχές «μάτωσαν», αλλά μέσα στην ημέρα οι απώλειες μαζεύτηκαν. «Οι αγορές είναι με το δάχτυλο στη σκανδάλη. Αν μυριστούν πρόβλημα πρώτα θα πυροβολήσουν και στη συνέχεια θα δουν τις λεπτομέρειες. Όσοι επενδυτές είχαν προβεί σε πωλήσεις μετοχών της Credit Suisse βγήκαν τελικά κερδισμένοι από την εξέλιξη των πραγμάτων», ανέφερε στην εφημερίδα πηγή της αγοράς. Η υποχρεωτική εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS δεν μετριάζει και τις ανησυχίες για την επίπτωση της αύξησης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες στους ισολογισμούς των τραπεζών. Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η επικεφαλής της ΕΚΤ έδωσε δείγματα διαφοροποίησης λέγοντας ότι «το αυξημένο επίπεδο αβεβαιότητας ενισχύει τη σημασία μιας προσέγγισης των επιτοκίων που εξαρτάται από τα νέα δεδομένα».  Από απόσταση και με την ασφάλεια που προσφέρει η ανάταξη του τραπεζικού τομέα μετά την κρίση του 2013 παρακολουθεί την κατάσταση η κυβέρνηση, οι εγχώριες εποπτικές αρχές και οι τράπεζες. Το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή πρώτη συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνο Ηροδότου.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι ο τρόπος με τον οποίο οι Ελβετοί θα εκτελέσουν τη συγχώνευση, διασώζοντας τους μετόχους και χτυπώντας τους κατόχους ομολόγων «Additional Tier 1» - πρόκειται για μετατρέψιμα ομόλογα ύψους $17 δισ. τα οποία έχουν αποκτηθεί κυρίως από θεσμικούς επενδυτές, όπως ασφαλιστικά γραφεία και hedge funds - έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην αγορά ομολόγων.

Χαραυγή

 «Νευρικότητα στις διεθνείς αγορές παρά τα μέτρα των ελβετικών αρχών»

Πρωτοσέλιδο θέμα της Χαραυγής είναι οι μεγάλες εναλλαγές χθες στις διεθνείς αγορές, η οποία πυροδοτήθηκε μετά τις εξελίξεις με τις τράπεζες σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Τα χρηματιστήρια υποδέχθηκαν τη συμφωνία μεταξύ της UBS και της Credit Suisse με βουτιά στους τραπεζικούς τίτλους, κυρίως λόγω του μηδενισμού των ομολόγων της Credit Suisse, γνωστών ως ΑΤ1, αξίας $17 δισ. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου, έδωσαν χθες διαβεβαιώσεις ότι οι κυπριακές τράπεζες διαθέτουν ψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας, στον απόηχο της κρίσης που έχει ξεσπάσει διεθνώς λόγω της κατάρρευσης των τραπεζών Silicon Valley Bank και Signature Bank στις ΗΠΑ, καθώς και του γάμου μεταξύ της UBS και της Credit Suisse.

«Πρώτο κούρεμα των ομολογιούχων και μετά των καταθετών»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη βουλή και συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρία της επιτροπής οικονομικών για τα ομόλογα που εκδίδονται από συστημικές τράπεζες για ενίσχυση της ελάχιστης απαίτησης ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων απαιτήσεων. Όπως σημειώνεται, τα ομόλογα δεν θα μπορούν να συμψηφίζονται με τυχόν δάνεια επενδυτών που τα αγοράζουν, σε περίπτωση εκκαθάρισης της τράπεζας. Η συζήτηση, αναφέρεται, συνέπεσε με τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές, σημειώνεται ωστόσο, ότι δεν συνδέονται με το θέμα.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Στην Κύπρο ξανά οι δανειστές για μεταμνημονιακό έλεγχο της πορείας της οικονομίας
  • €2 δισ. ανείσπρακτοι φόροι που χρονολογούνται πριν το 2015
  • Κόλλησαν στα ύψη οι τιμές των κατασκευαστικών υλικών

Αλήθεια

 «Φυσικό αέριο σε 36 μήνες;»

Πρωτοσέλιδο θέμα της Αλήθειας είναι η έλευση φυσικού αερίου η οποία αποτελεί προτεραιότητα για τον νέο υπουργό ενέργειας Γιώργο Παπαναστασίου, στη βάση του σχεδιασμού του για φθηνότερη ηλεκτροπαραγωγή ώστε ο τελικός καταναλωτής να μην φοβάται να ανοίγει το λογαριασμό του ρεύματος κάθε διμηνία. Ο κ. Παπαναστασίου ανέφερε χθες ότι σε 36 μήνες μπορούμε να εξασφαλίσουμε το προϊόν μέσω αγωγών, από την περιοχή μας και από την κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη, κατόπιν σύναψης συμφωνιών με ενδιαφερόμενες εταιρείες.

«Θεσμικοί επενδυτές θα κινηθούν νομικά για το κούρεμα ομολόγων»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS. Όπως αναφέρεται, το Ethos Foundation, που εκπροσωπεί συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλους θεσμικούς επενδυτές που κατέχουν έως και 5% και των δύο τραπεζών, ανέφερε ότι η εξαγορά ήταν τεράστια σπατάλη για τους μετόχους και την ελβετική οικονομία. Ελβετοί επενδυτές αντιδρούν στην εξαγορά μαμούθ, αφού δεν τους δόθηκε το δικαίωμα ψήφου για τη συναλλαγή, ενώ στην ευρωπαϊκή αγορά παραμένει η αβεβαιότητα από τον αναγκαστικό γάμο των δύο τραπεζών. Αποκαλύπτεται επίσης ότι η ελβετική κυβέρνηση εισήγαγε μέτρα για να παρακάμψει τους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης για τις ψήφους των μετόχων, ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία πριν ανοίξουν οι αγορές χθες το πρωί. Το Ethos Foundation αναφέρει ότι όλες οι επιλογές θα εξεταστούν τις επόμενες ημέρες, συμπεριλαμβανομένων των νομικών μέτρων, για να καθοριστούν οι ευθύνες αυτή της καταστροφής.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Άρχισε από χθες ο 14ος μεταμνημονιακός έλεγχος
  • Ανθεκτικό το τραπεζικό σύστημα συμφωνούν πρόεδρος – διοικητής

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΕ 36 ΜΗΝΕΣ; –Υπ. ενέργειας: Θα εξασφαλιστεί από την περιοχή μας και από την κυπριακή ΑΟΖ

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

«ΖΥΓΙΖΟΥΝ» ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΑΙ ΨΑΧΝΟΥΝ ΤΟΝ ΝΕΟ… ΑΔΥΝΑΜΟ ΚΡΙΚΟ – Οι αγορές μετά τη συμφωνία εξαγοράς της Credit Suisse από τη UBS

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΧΑΟΣ ΓΙΑ 15 ΧΡΟΝΙΑ 

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΝΕΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΠΑΡΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΩΝ ΕΛΒΕΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ – ΚΤΚ: Οι κυπριακές τράπεζες δεν έχουν οποιαδήποτε έκθεση σε ομόλογα ΑΤ1 της Credit Suisse