You are here

Τύπος: "Αθάνατος" ο Κίκης

07/02/2002 09:21
Η ανάδειξη του Κίκη Λαζαρίδη, στον κλαμπ των «Αθανάτων» της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, που γίνεται ο πρώτος κύπριος πολίτης, που συμμετέχει στο κορυφαίο αθλητικό όργανο του κόσμου, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον και των παραγόντων του οικονομικού κύκλου, αφού ο Κίκης Λαζαρίδης είναι ως γνωστόν ο Πρόεδρος του Συγκροτήματος του Ομίλου εταιριών της Λαϊκής Τράπεζας.

Κατά τα άλλα:
Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» και υπό τον υπέρτιτλο «Φθηνότερα από σήμερα τα καύσιμα» αναφέρεται στη διαφωνία μεταξύ των βουλευτών μελών της επιτροπής Οικονομικών και του υπουργού Εμπορίου και υποστηρίζει ότι η Ολομέλεια της Βουλής σήμερα το απόγευμα, θα αποφασίσει υπέρ της μείωσης της λιανικής τιμής πώλησης του πετρελαίου και της βενζίνης. Η μείωση, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από αύριο, αναμένεται να κυμανθεί σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, σε δύο σεντ ανά λίτρο, για το πετρέλαιο και ένα σεντ το λίτρο για την βενζίνη. Η εισήγηση του υπουργού Εμπορίου, Νίκου Ρολάνδη, που κατατέθηκε χθες επίσημα ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών, ήταν να παραμείνουν οι τιμές στα σημερινά επίπεδα, μέχρι και τον Μάρτιο. Στο ρεπορτάζ γίνεται επίσης αναφορά στη χθεσινή συνεδρία της επιτροπής, στην οποία αμφισβητήθηκε έντονα, ο τρόπος υπολογισμού από το υπουργείο, της συνολικής δαπάνης των εταιριών και ο καθορισμός της τομής λιανικής πώλησης των πετρελαιοειδών.

Αλλού γράφει ότι καταργείται η αποκλειστική διάθεση αυτοκινήτων από αντιπροσωπείες, με πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οδηγώντας στην απελευθέρωση της αγοράς αυτοκινήτου. Γράφει επίσης, ότι ο πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής μετέβη στο Παρίσι σε Διάσκεψη των κοινοβουλίων των χωρών μελών της ΕΕ και των υπό ένταξη χωρών, με αντικείμενο το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Αναφέρεται επίσης στο άνοιγμα «ύποπτων» λογαριασμών του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στην Ελλάδα.

Και η εφημερίδα «Η Σημερινή» στο ένθετο «Οικονομία-χρηματιστήριο», αναφέρεται στο βασικό της θέμα στην απογευματινή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, κατά την οποία θα αποφασισθεί η αλλαγή ή όχι στην τιμή πώλησης των καυσίμων. Στο σχετικό ρεπορτάζ, προεξοφλείται επίσης ότι η απόφαση θα είναι υπέρ της μείωσης, ενώ γίνεται εκτενής αναφορά στην χθεσινή συζήτηση στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, στην οποία «κοινή ήταν η διαπίστωση ότι το υφιστάμενο σύστημα υπολογισμού των τιμών είναι πεπαλαιωμένο».

Αλλού γράφει, ότι οι επιτροπές Οικονομικών και Ελέγχου της Βουλής, που διεξάγουν τις έρευνες για τα γεγονότα στο ΧΑΚ την διετία 1999-2000, ζήτησαν από τον υπουργό Οικονομικών ειδικό κονδύλι για την αγορά υπηρεσιών από ειδικούς εμπειρογνώμονες, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα το παραχωρήσει.

Υπό τον υπέρτιτλο «Υπονοούμενα Κληρίδη για την παραίτηση Σορόκου και την πρόσληψη προσωπικού», το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας η «Αλήθεια», αναφέρεται στη χθεσινή, δεύτερη κατάθεση ενώπιον της Βουλής από τον υπουργό Οικονομικών Τάκη Κληρίδη για την επίμαχη περίοδο στο ΧΑΚ. Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Φρίξος Σορόκος υπέβαλε την παραίτηση του ένα μήνα πριν από την λήξη της θητείας του και αφού στο μεταξύ, είχε διαρρεύσει ότι δεν επρόκειτο να ανανεωθεί.

Αλλού γράφει, ότι δημιουργούν προβλήματα στις χρηματιστηριακές αρχές οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών και ότι χιλιάδες Ισραηλινοί τουρίστες πάνε στην Τουρκία αντί στην Κύπρο.