You are here

Τύπος: Αυξημένο εμπόριο μεταξύ Κύπρου - Ε.Ε.

19/11/2001 09:32
Λίγα τα θέματα οικονομικού περιεχομένου που παρουσιάζονται στον σημερινό τύπο. Στα κυριότερα θέματα ξεχωρίζουν τόσο η παρουσίαση έρευνας της στατιστικής υπηρεσίας «Eurostat» αναφορικά με τους εμπορικούς εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και τα νέα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας για το μήνα Οκτώβριο αναφορικά με πληθωρισμό και ανεργία. Επίσης, σημαντική χαρακτηρίζεται από τον οικονομικό τύπο και η σημερινή συζήτηση για την εταιρική διακυβέρνηση και την δημιουργία κύριας αγοράς. Σκοπός της συνάντησης μεταξύ των αρμόδιων αρχών και των εμπλεκομένων συνδέσμων θα είναι η μελέτη των υπομνημάτων που έχουν κατατεθεί για τη δημιουργία των προϋποθέσεων εισαγωγής των δυο θεσμών στα Χρηματιστηριακά πράγματα της Κύπρου.

Αυξημένη Εμπορική κίνηση μεταξύ Κύπρου – Ε.Ε.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η υπηρεσία «Eurostat», η Κύπρος παρουσίασε μεγάλη αύξηση, πάνω από 50%, στο εμπόριο με την Ε.Ε. Η αύξηση που παρατηρήθηκε είναι η μεγαλύτερη ποσοστιαίως των υποψήφιων για ένταξη χωρών. Σύμφωνα με την έρευνα οι εξαγωγές μας προς την Ε.Ε αυξήθηκαν κατά 66% (1 δισ. ευρώ), ενώ οι εισαγωγές μας από την Ε.Ε. κατά 31% (3.1 δισ. ευρώ), ενώ το εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ Κύπρου - Ε.Ε. ήταν ελλειμματικό κατά 2.1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα το 75% του εμπορίου μεταξύ Ε.Ε. και υποψήφιων χωρών προέρχεται από τέσσερις χώρες, την Πολωνία, την Τουρκία, την Τσεχία και την Ουγγαρία.

Μικρές Αυξήσεις σε Πληθωρισμό και Ανεργία

Ελαφρές αυξήσεις στην ανεργία και τον πληθωρισμό φαίνονται από τα νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία. Η ανεργία ανήλθε στο 2,7% κατά το μήνα Οκτώβριο, (108 άτομα περισσότερα) ενώ ο δείκτης τιμών καταναλωτή που μετρά τον πληθωρισμό ανέβηκε από το 1,84% (2000) στο 1,93% (2001), για την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου. Ως κυριότεροι συντελεστές στην αύξηση του πληθωρισμού κρίνονται οι αυξήσεις στις τιμές των πετρελαιοειδών και των εγχώριων και εισαγόμενων γεωργικών προϊόντων.

Εταιρική διακυβέρνηση και Κύρια Αγορά στο Προσκήνιο

Με σκοπό την εγκαθίδρυση των θεσμών εταιρικής διακυβέρνησης και Κύριας Αγοράς θα υπάρξουν σήμερα συναντήσεις ανάμεσα στις Χρηματιστηριακές Αρχές, το Σύνδεσμο Δημόσιων Εταιρειών και το Σύνδεσμο Χρηματιστών. Στις συναντήσεις θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων μέσα από τις οποίες αναμένεται να διαφανούν και οι προϋποθέσεις υιοθέτησης των δυο αυτών θεσμών. Πάντως, και οι τρεις εμπλεκόμενοι φορείς παρουσιάζονται αρκετά θετικοί στο ενδεχόμενο υιοθέτησης των δυο θεσμών.