You are here

Τύπος: Αυξήσεις 12,3% στα τρόφιμα

23/05/2022 06:20

Η νέα έκρηξη ακρίβειας στα τρόφιμα, οι δαπάνες προσωπικού και αξιωματούχων της Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και η λήψη μέτρων αντιμετώπισης των επιπτώσεων των πληθωριστικών πιέσεων στην Κύπρο, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι εφημερίδες στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Αυξήσεις 12,3% στα τρόφιμα»

Πρωτοσέλιδο θέμα του Φιλελεύθερου είναι η νέα έκρηξη ακρίβειας στα τρόφιμα. Με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ, οι τιμές των τροφίμων που βρίσκονται σε ράλι διαρκών ανατιμήσεων αυξήθηκαν στην Κύπρο κατά 12,3% ενώ την ίδια ώρα η μέση αύξηση στην ΕΕ ανέρχεται σε 8,9%. Μήνα με το μήνα παρατηρείται αύξηση τιμών τροφίμων και άλλων προϊόντων με το γενικό δείκτη στην ΕΕ να ανέρχεται στο 8,1%. Στην Κύπρο η αύξηση αυτή είναι κατά 0,5% μεγαλύτερη από τη μέση τιμή στην ΕΕ και έχει φθάσει στο 8,6%.

«Δαπάνες προσωπικού και αξιωματούχων Κεντρικής»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι οι δαπάνες προσωπικού και αξιωματούχων της Κεντρικής Τράπεζας. Σύμφωνα με την έκθεση του 2021, συνολικά €700 χιλ. είναι τα ωφελήματα των αξιωματούχων της Κεντρικής ενώ το σύνολο των δαπανών του προσωπικού είναι €25,26 εκατ. Κατά τη διάρκεια του 2021 οι διοικητικές δαπάνες στην ΚΤ μειώθηκαν κατά €1,84 εκατ. στα €6,08 εκατ. από €7,92 εκατ. το 2020. Για συμβουλευτικές υπηρεσίες πληρώθηκε το ποσό των €175 εκατ. σε σχέση με €128 εκατ. το 2020.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Πληθωρισμός 6,8% ανάπτυξη 2,3% το 2022 εκτιμά η Κεντρική
  • Διαμερίσματα, οικόπεδα, μεζονέτες προς πώληση από Altamira
  • Απολογισμός ΟΕΒ για τις δραστηριότητες του 2021
  • Ανάγκη στήριξης των κλάδων που έχουν πληγεί από ακρίβεια

Πολίτης

 «Τρεις μεταβλητές κρίνουν τα μέτρα κατά της ακρίβειας»

Πρωτοσέλιδο θέμα του Πολίτη είναι η λήψη μέτρων αντιμετώπισης των επιπτώσεων των πληθωριστικών πιέσεων στην Κύπρο, ενώ στην εξίσωση μπαίνει και η ΕΕ. Όπως αναφέρεται, οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ αναμένεται να αποφασίσουν την παράταση για ακόμη ένα χρόνο της αναστολής των δημοσιονομικών κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ώστε τα κράτη μέλη να έχουν τη δυνατότητα να ξοδέψουν για τη στήριξη των οικονομιών τους. Το υπουργείο οικονομικών, σημειώνεται, ξεκινά διάλογο με στόχο την προσεχή Παρασκευή να εγκρίνει τα επιπρόσθετα μέτρα της κυβέρνησης για αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

«Αναδιαρθρώσεις €1,7 δισ.»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας για τις αναδιαρθρώσεις δανείων. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στα €1,7 δισ. ανήλθε το συνολικό ύψος των χορηγήσεων που έχουν τύχει αναδιάρθρωσης το 2021, από €480 εκατ. το 2020. Η Κεντρική αποδίδει τη σημαντική αυτή αύξηση στις οδηγίες που είχε δώσει, μέσω εγκυκλίων, προς τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας, για τη διαχείριση των επιπτώσεων της πανδημικής κρίσης. Εκ του αποτελέσματος, η διαχείριση ήταν επιτυχής και ο μεγάλος αριθμός δανείων που εντάχθηκαν στο μορατόριουμ καταβολής δόσης δεν οδήγησε σε μια νέα γενιά κόκκινων δανείων.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Υψηλές τουριστικές προσδοκίες – Κρήτη
  • Επετειακό παγκύπριο συνέδριο της CNP Ασφαλιστική
  • Συνεργασία SKY Express με τη Delta Air lines

Αλήθεια

 «Δυτικές κυρώσεις, ισχυρό ρούβλι»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της η Αλήθεια γράφει ότι ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, οι δυτικές κυρώσεις και η μαζική αποχώρηση εταιρειών αποδυναμώνουν την οικονομία της γιγαντιαίας αυτοκρατορίας. Όπως σημειώνεται, κανονικά θα έπρεπε να επηρεάσει και τη συναλλαγματική ισοτιμία του ρουβλιού. Ενώ αρχές Μαρτίου, λίγο μετά την έναρξη του πολέμου, για 145 ρούβλια έπαιρνε κανείς κατά περισσότερο από ένα ευρώ, αυτή τη στιγμή δίνει μόνο 65 ρούβλια.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι σε ύψη ρεκόρ πάνω από τα 305 τρισ. δολάρια στο 348% του παγκόσμιου ΑΕΠ ανήλθε το πρώτο τρίμηνο του έτους το παγκόσμιο χρέος.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Πυλώνας ανάπτυξης η οικοδομική βιομηχανία της Κύπρου
  • Μαθήματα από την ενεργειακή κρίση της δεκαετίας του 1970

Η εφημερίδα Χαραυγή δεν έχει σήμερα σελίδες για την οικονομία.

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ – Συνολικά 14 χώρες έχουν επιβεβαιώσει τον εντοπισμό περιστατικών της ιογενούς νόσου

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΤΡΕΙΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ ΚΡΙΝΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ – Η έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ θα ασχοληθεί με το κόστος της ενέργειας

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΑΥΞΗΣΕΙΣ 12,3% ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ – Μέσα σε έναν χρόνο καταγράφεται η μεγαλύτερη άνοδος στην Κύπρο από τη μέση τιμή στην ΕΕ που είναι 8,9%

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ENTEINONTAI ΟΙ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ, ΜΑΚΡΥΣ Ο ΔΡΟΜΟΣ – Ιδιαίτερης σημασίας θα είναι οι αποφάσεις των κομμάτων