You are here

Τύπος: Αύξηση καταθέσεων εν μέσω πανδημίας

28/07/2020 07:29

Τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας για τις καταθέσεις τον Ιούνιο και η τουριστική αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου που ανοίγει το ερχόμενο Σάββατο, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Αύξηση καταθέσεων εν μέσω πανδημίας»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας για τις καταθέσεις τον Ιούνιο. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το lockdown «φούσκωσε» τους λογαριασμούς των νοικοκυριών στις τράπεζες και οδήγησε σε αύξηση της αποταμίευσης για τρεις συνεχόμενους μήνες, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο. Το υπόλοιπο των καταθέσεων στο σύνολο του συστήματος τέλος Ιουνίου ήταν €47,83 δισ. και από αυτά τα €38,80 δισ. ήταν καταθέσεις κατοίκων εσωτερικού. Οι αποταμιεύσεις κυπριακών νοικοκυριών τέλος Ιουνίου ήταν €24,15 δισ. Τον Μάρτιο, που το δεύτερο δεκαπενθήμερο η οικονομία οδηγήθηκε σε lockdown, οι καταθέσεις παρουσίασαν μείωση €43,6 εκ. Από την άλλη, οι καταθέσεις των επιχειρήσεων τέλος Ιουνίου ήταν €8,98 δισ. Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο παρουσίασαν αρνητική μεταβολή κατά €124,1 εκ. και €109,9 εκ. αντίστοιχα.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι μετά από δύο παρατάσεις για να κρατηθεί στον αναπνευστήρα το σχέδιο Εστία, το υπουργείο οικονομικών υπενθυμίζει πως η καταληκτική ημερομηνία προσκόμισης των απαραίτητων δικαιολογητικών από ενδιαφερόμενους που είχαν υποβάλει αίτηση για ένταξη, είναι η Παρασκευή 31 Ιουλίου.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Διοικητικές αλλαγές για το καζίνο
  • Έτοιμοι οι κανονισμοί για τα «χρυσά διαβατήρια»
  • Επιχειρηματικά δάνεια με επιδότηση από Ελληνική
  • Μένουν Κύπρο – Τα ελληνοτουρκικά και οι επιδημιολόγοι τρόμαξαν τους ταξιδιώτες

Πολίτης

 «Με τεστ οι αφίξεις των βρετανών»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η τουριστική αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου που ανοίγει το ερχόμενο Σάββατο καθώς η χώρα μεταφέρεται στην κατηγορία Β. Όπως αναφέρεται, οι επιβάτες που προέρχονται από τις χώρες της κατηγορίας Β απαιτείται να έχουν προβεί σε εργαστηριακό έλεγχο κατά τις τελευταίες 72 ώρες προ της αναχώρησης και να έχουν πιστοποιητικό που να αποδεικνύει αρνητική εξέταση PCR για τον ιό. Η άρση της απαγόρευσης άφιξης βρετανών από την 1η Αυγούστου δεν αναμένεται να διαφοροποιήσει θεαματικά την εικόνα στην τουριστική βιομηχανία, καθώς οι μεγάλοι διοργανωτές ταξιδιών μεταφέρουν τους πελάτες τους σε προορισμούς που δεν χρειάζονται τεστ.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι η Ελληνική Τράπεζα ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στο κυβερνητικό σχέδιο επιδότησης επιτοκίων νέων επιχειρηματικών δανείων.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Μείωση δανείων, αύξηση καταθέσεων – Η πανδημία άλλαξε συμπεριφορές

Χαραυγή

 «Δώστε στήριξη στους μικρομεσαίους»

Πρωτοσέλιδο θέμα της Χαραυγής είναι η έκκληση που απηύθυνε προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον υπουργό οικονομικών ο γγ του ΑΚΕΛ για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μετά από συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΣΥΜΕΑ, ο κ. Κυπριανού κάλεσε την κυβέρνηση να στηρίξει απευθείας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όχι με δάνεια και όρους που η τράπεζα θα αποφασίσει.

«Νέα προβλήματα για την έλευση τουριστών από τη Βρετανία»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι το άνοιγμα της αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου από την 1η Αυγούστου. Όπως σημειώνεται, η έλευση των τουριστών θα επιτρέπεται υπό την προϋπόθεση ότι έχουν προβεί σε εργαστηριακό έλεγχο κατά τις τελευταίες 72 ώρες και έχουν πιστοποιητικό με αρνητική ένδειξη για τον κορωνοϊό. Ωστόσο προέκυψαν νέα προβλήματα, αφού στη Βρετανία δημιουργήθηκε κλίμα αβεβαιότητας λόγω της αιφνιδιαστικής απόφασης της κυβέρνησης για επαναφορά τις καραντίνας των 14 ημερών για την Ισπανία.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • ΥΠΕΣ: «Η επιβατική κίνηση θα φθάσει τις 400.000 τον Αύγουστο»
  • Λήγει την Παρασκευή η προθεσμία για το σχέδιο Εστία
  • ΑΚΕΛ: «Να δοθεί έμφαση στον εσωτερικό τουρισμό»

Αλήθεια

 «Αλλά, δεν αλλάζει ουσιαστικά το σκηνικό»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι το άνοιγμα της αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου από την 1η Αυγούστου. Όπως σημειώνεται, υπάρχουν μεμονωμένες κρατήσεις στα κυπριακά ξενοδοχεία από τη Βρετανία. Ο πρόεδρος του ΣΤΕΚ Άκης Βαβλίτης, μιλώντας στην εφημερίδα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι έχουν γραφτεί οι τίτλοι τέλους για το 2020 και πρέπει να αρχίσουμε να προγραμματιζόμαστε για το 2021. Όποια αύξηση προκύψει στις αφίξεις Αυγούστου σε σχέση με τον Ιούλιο, απλά θα μειώσει τις ζημιές των ξενοδόχων.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι ωριμάζουν οι σκέψεις και οι προθέσεις στο υπουργείο οικονομικών και στην Κεντρική Τράπεζα για τη δημιουργία εταιρείας διαχείρισης των προβληματικών δανείων που θα προκύψουν μετά το τέλος της πανδημικής κρίσης.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αύξηση καταθέσεων και δανείων τον Ιούνιο
  • Ματαιώνει τα ταξίδια προς Ισπανία – TUI
  • Σημαντική μείωση όγκου και αξίας κύκλου εργασιών – Λιανικό εμπόριο
  • Έκκληση στον ΠτΔ να στηρίξει μικρομεσαίες – ΓΓ ΑΚΕΛ

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ Η ΛΕΜΕΣΟΣ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΕΣ ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΕΙΣ – Το φάντασμα του κορωνοϊού πλανάται και πάλι πάνω από την Κύπρο

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΨΗΦΙΣΜΑ… ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ – Ανανέωση θητείας UNFICYP με απαίτηση για ενισχυμένη δικοινοτική συνεργασία

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΡΕΙΣ – Βελτιώσεις στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας με συμβολή Ρωσίας, Κίνας και Γαλλίας

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΔΩΣΤΕ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ