You are here

Τύπος: Αύξηση στον εγχώριο δανεισμό

08/08/2003 09:39
Ποικιλία θεμάτων παρουσιάζει σήμερα η ειδησεογραφία του οικονομικού τύπου.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Προτίμηση στον εγχώριο δανεισμό» γράφει πως παρουσίασαν αύξηση τα δάνεια σε ξένο συνάλλαγμα το μήνα Ιούνιο (£6,9 εκ. σε σύγκριση με το Μάιο). Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας οι πιστώσεις σε ξένο συνάλλαγμα το πρώτο εξάμηνο του 2003 από τις κυπριακές εμπορικές τράπεζες, παρουσίασαν αύξηση £76 εκ., έναντι θετικής μεταβολής £22,7 εκ. την ίδια περίοδο του 2002.

Αλλού, γράφει ότι τέθηκε στο περιθώριο η εισαγωγή ναυτιλιακών εταιρειών στο ΧΑΚ.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Υπομονή για 21 χρόνια...» γράφει ότι τόσα είναι τα χρόνια, που η Κύπρος θα χρειαστεί ώστε να φτάσει το επίπεδο των άλλων ευρωπαϊκών, με την προϋπόθεση ότι θα διατηρήσει κατά μέσο όρο, ένα ρυθμό ανάπτυξης 2% - 3,1%. Τα στοιχεία της έρευνας που διενήργησε η Economist Intelligence Unit, παρουσίασε σε δημοσιογραφική διάσκεψη χθες, ο Συντονιστής ένταξης Τάκης Χατζηδημητρίου.

Αλλού, γράφει ότι συμφώνησαν χθες διεύθυνση και συντεχνίες των Κυπριακών Αερογραμμών για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «SOS για το ψηλό κόστος εργασίας» γράφει ότι η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων θεωρεί επιτακτική τη συγκράτηση του συνεχούς αυξανόμενου κόστους εργασίας στη χώρα μας. Σύμφωνα με την ΟΕΒ, που σχολίαζε στοιχεία της Eurostat σύμφωνα με τα οποία η Κύπρος έχει το υψηλότερο κόστος εργασίας ακόμα και μεταξύ μερικών εκ των 15 της ΕΕ, το γεγονός αυτό πλήττει την ανταγωνιστικότητα και διεισδυτικότητα των κυπριακών προϊόντων στην ΕΕ.

Αλλού, γράφει για προβληματισμό στο Υπουργείο Οικονομικών για την αναγκαιότητα ανανέωσης του συμβολαίου με τον Δημήτρη Τσιμπανούλη.