You are here

Τύπος: Αύξηση του πληθωρισμού προβλέπει η Κεντρική

04/03/2002 09:10
Οι προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας για αύξηση πληθωριστικών πιέσεων, για το 2002, ξεχωρίζει στο σημερινό οικονομικό τύπο.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» προβάλλει έκθεση – ανάλυση για την κυπριακή οικονομία, που πραγματοποίησε η Κεντρική Τράπεζα. Υπό τον τίτλο «Αύξηση πληθωριστικών πιέσεων προβλέπει η Κεντρική», γράφει ότι ελαφριά επιτάχυνση αναμένεται να παρουσιάσει ο ρυθμός πληθωρισμού το 2002 και να κυμανθεί μεταξύ 2% - 2,5%, χωρίς ωστόσο να λαμβάνεται υπόψη η επίδραση των προγραμματισμένων μεταβολών στο Φόρο Προστιθέμενης Αξίας και σε άλλους έμμεσους φόρους κατά το 2002.

Αλλού, γράφει ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο η πολύπλευρη συνεργασία των χρηματιστηρίων Αθηνών – Λευκωσίας, με το ΧΑΚ να προσπαθεί να αξιοποιήσει την εμπειρία και την τεχνογνωσία του ΧΑΑ, εντείνοντας τις προσπάθειες του για τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου Παραγώγων, με την συνεργασία σε θέματα οργάνωσης τμημάτων, εξοπλισμού, δημιουργίας επαρκούς θεσμικού πλαισίου και κανόνων λειτουργίας της αγοράς παραγώγων.

Η εφημερίδα «Η Σημερινή» στο ένθετο «Οικονομία» αναφέρεται στην πρόταση της ΕΤΕΠ για τη σύσταση της Ευρωμεσογειακής Τράπεζας. Όπως γράφει, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕΠ) θα παρουσιάσει επισήμως τις προτάσεις της, κατά την λήξη της Ισπανικής Προεδρίας στην Σύνοδο Κορυφής στην Βαρκελώνη. Σημειώνει μάλιστα, ότι η Κύπρος έχει ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον της, για την διεκδίκηση της έδρας του διεθνούς χρηματοπιστωτικού φορέα.

Αλλού, γράφει ότι το ΚΕΒΕ ξεκίνησε ενημερωτική εκστρατεία των μελών του για τα θέματα της εναρμόνισης με το κοινοτικό κεκτημένο.

Η εφημερίδα «Αλήθεια» προβάλλει την καθιερωμένη ετήσια έρευνα του περιοδικού Forbes για τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη, στην κορυφή των οποίων, βρίσκεται, φυσικά, ο πρόεδρος της Μάϊκροσοφτ Μπιλ Γκέϊτς. Εννέα στις δέκα πρώτες θέσεις, καταλαμβάνουν αμερικανοί, ενώ από ελληνικού ενδιαφέροντος, 106ος στη λίστα είναι ο εφοπλιστής και τραπεζίτης Γιάννης Λάτσης και 327ος, ο κύπριος Στέλιος Χατζηιωάννου με περιουσία που ανέρχεται στα 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια.