You are here

Τύπος: Αυξήθηκαν οι προσφυγές στην ΕΔΥ για προαγωγές

11/11/2019 06:51

Η αύξηση των προσφυγών εναντίον της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας το 2018 και το κάλεσμα της ΕΕ σε χώρες με δημοσιονομικά περιθώρια να τα χρησιμοποιήσουν, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Αυξήθηκαν οι προσφυγές στην ΕΔΥ για προαγωγές»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η αύξηση των προσφυγών εναντίον της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας το 2018.  Οι προσφυγές το 2018 έφθασαν τις 149 σε σχέση με 118 το 2017.  Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι προσφυγές ήταν συγκριτικά μειωμένες το 2014 που έφθασαν τις 48, το 2015 αυξήθηκαν στις 86 και το 2016 μειώθηκαν στις 81.  Το μεγαλύτερο μέρος των προσφυγών στρέφεται εναντίον αποφάσεων που αφορούν προαγωγές, ενώ οι προσφυγές εναντίον αποφάσεων που αφορούν προσλήψεις είναι ελάχιστες. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 149 προσφυγές που καταχωρήθηκαν εντός του 2018, οι 97 ήταν εναντίον αποφάσεων για θέσεις προαγωγής.

Αλλού ο Φιλελεύθερος αναφέρεται στις πολιτικές αντιδράσεις που προκαλεί το σχέδιο των τραπεζών για αύξηση χρεώσεων για συναλλαγές στα τραπεζικά γκισέ ώστε να τους στρέψουν στα ψηφιακά κανάλια εξυπηρέτησης.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Κενές θέσεις 3.962 στη δημόσια υπηρεσία το 2018
  • Οι «μεγάλοι» της ΕΕ ζητούν εποπτεία για το ξέπλυμα
  • Αποζημίωση €657.000 σε πρώην υπάλληλο της Libra
  • Έγιναν λίγο «φτωχότεροι» - Κατά 388 δισ. δολάρια μειώθηκε ο πλούτος για τους μεγιστάνες το 2018

Πολίτης

 «Ήρθε η ώρα για δράση»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι το κάλεσμα της ΕΕ σε χώρες με δημοσιονομικά περιθώρια να τα χρησιμοποιήσουν. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της ζώνης του ευρώ προβλέπεται να μεγεθυνθεί κατά 1,1% το 2019 και κατά 1,2% το 2020 και το 2021. Σε σύγκριση με τις θερινές οικονομικές προβλέψεις του 2019, οι προβλέψεις για την ανάπτυξη αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα το 2019 και κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες το 2020. Όπως αναφέρεται, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει υποτονική ανάπτυξη, εφιστώντας την προσοχή στις κυβερνήσεις με μεγάλο χρέος και ζητώντας από χώρες με δημοσιονομικά περιθώρια να τα χρησιμοποιήσουν.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι τα μεγαλύτερα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιέζουν για να εγκαθιδρυθεί νέα εποπτική αρχή που θα αναλάβει από τις χώρες να επιβλέπει τους ελέγχους για ξέπλυμα χρήματος μέσω χρηματοπιστωτικών εταιρειών.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Άλλος ένας εκτός της «μαύρης λίστας» της Κομισιόν – Στον κατάλογο των μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας παραμένουν οκτώ  περιοχές
  • Ο «πόλεμος» τελικά κρατεί – Διέψευσε δημοσιεύματα περί συμφωνίας για σταδιακή άρση των δασμών στην Κίνα ο Τραμπ

Χαραυγή

 «Στόχοι και προκλήσεις για ουσιαστική ανάκαμψη στα εργασιακά»

Σε ρεπορτάζ της η Χαραυγή γράφει ότι σημαντικό είναι το επόμενο διάστημα για χιλιάδες εργαζόμενους, αφού μέχρι το τέλος του 2020 θα κληθούν να υπερασπιστούν και να διεκδικήσουν σημαντικά εργασιακά δικαιώματα. Όπως αναφέρεται, το 2019 βρίσκονται σε διαδικασία ανανέωσης 162 συλλογικές συμβάσεις οι οποίες αφορούν 74.523 εργαζόμενους. Μέχρι στιγμής έχουν ανανεωθεί οι 77 που αφορούν 49.256 εργαζόμενους.

Αλήθεια

 «Τομέας ζωτικής σημασίας η ναυτιλία»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα η πρόεδρος του Διεθνούς Γυναικείου Οργανισμού Ναυτιλίας και Εμπορίου Δέσποινα Παναγιώτου.  Στη συνέντευξη η κ. Παναγιώτου αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η ναυτιλία στην Κύπρο είναι ένας τομέας που συμβάλει σημαντικά στην οικονομία της χώρας και η κυπριακή σημαία κατέχει εξέχουσα θέση παγκοσμίως. Ωστόσο θα πρέπει να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα στον τομέα αυτό και να δοθεί ώθηση σε όλο τον κλάδο.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι σε αρνητικές, από σταθερές, υποβάθμισε τις προοπτικές του αξιόχρεου του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οίκος Moody’s.

 

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Η ΑΝΩΜΑΛΙΑ; – Οι καθηγητές κρατούν, στο σημερινό δημοψήφισμα στα χέρια τους, την τύχη και των μαθητών τους αλλά και της εκπαίδευσης

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΙ ΧΑΡΤΟΥ ΜΕ 2 ΠΛΑΝΑ ΚΑΙ ΚΟΝΔΥΛΙ – Παρά την αποδυνάμωση του κλίματος για απεργιακά μέτρα καθηγητών

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ – Μπαίνουν οι στόχοι αλλά παραμένει άγνωστο τι θα ακολουθήσει τη συνάντηση του Βερολίνου

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΛΑΟΥ