You are here

Τύπος: Bουλευτική ασυλία σε θέματα ηθικής;

24/01/2002 09:09
Κύρια είδηση και στα τρία οικονομικά ένθετα των εφημερίδων Φιλελεύθερος, Σημερινή και Αλήθειας, αποτελεί η σκληρή επίθεση βουλευτών εναντίον του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, για τις μετοχές που πήραν συγγενικά του πρόσωπα, με ιδιαίτερη προβολή και στην πρόκληση Αυξεντίου προς τους βουλευτές να «δημοσιοποιήσουν τις δικές τους ιδιωτικές τοποθετήσεις».

Η έναρξη της συζήτησης των προϋπολογισμών, προβάλλεται εκτενώς σε όλες τις εφημερίδες, στις εξωτερικές τους σελίδες.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» έχει ως κύριο θέμα την χθεσινή παρουσία του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας στις επιτροπές οικονομικών και ελέγχου, που εξετάζουν τα αίτια και αιτιατά, των δεινών του ΧΑΚ τη διετία 1999-2000. Υπό τον υπέρτιτλο «Αντεπίθεση Αυξεντίου», στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι ο Αυξέντης Αυξεντίου δέχθηκε και νέα σκληρή κριτική για τις μετοχές που πήραν συγγενικά του πρόσωπα, ενώ προβάλλει την πρόκληση Αυξεντίου προς τους βουλευτές να «δημοσιοποιήσουν τις δικές τους ιδιωτικές τοποθετήσεις».

Αλλού γράφει ότι ο πληθωρισμός της κυπριακής οικονομίας (1,97%) για το 2001 είναι χαμηλότερος από το μέσο όρο των χωρών της ευρωζώνης (2,1%), ενώ για τα επιτόκια γράφει ότι δεν αναμένεται μεταβολή στη νομισματική πολιτική της κυβέρνησης και των βασικών επιτοκίων.

Με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ασχολείται και το κύριο θέμα στο ένθετο «οικονομία-χρηματιστήριο» της εφημερίδας «Η Σημερινή». Υπό τον τίτλο «η βουλή επικρίνει τον Αυξεντίου» αναφέρεται στις έντονες επικρίσεις των μελών των κοινοβουλευτικών επιτροπών για το γεγονός ότι ο υιός Αυξεντίου απέκτησε χιλιάδες μετοχές με την μέθοδο της ιδιωτικής τοποθέτησης, ενώ επισημαίνει και την πρόκληση Αυξεντίου προς τους βουλευτές για τις μετοχές που απέκτησαν με ιδιωτική τοποθέτηση.

Αλλού γράφει ότι σε προηγούμενη κοινή σύσκεψη του Συμβουλίου του ΧΑΚ και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τέθηκε επί τάπητος το θέμα της «αντίστροφης εξαγοράς εταιριών», στον εκσυγχρονισμό των κινήσεων για την εξέταση των ενημερωτικών δελτίων των υπό ένταξη εταιριών. Σε άλλη είδηση, γράφει ότι λίγο πριν από τις διαπραγματεύσεις για την ανανέωση της σύμβασης προέκυψε εργατική διαφορά μεταξύ του οργανισμού των ξενοδόχων ΣΤΕΚ και των συντεχνιών.

Και το ένθετο «οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθειας» έχει ως κύρια είδηση την σκληρή επίθεση των βουλευτών εναντίον του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, υπό τον τίτλο «πυρ ομαδόν κατά Αυξεντίου».

Αλλού αναφέρεται σε δημοσίευμα των Financial Times στο οποίο επισημαίνεται ότι τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ολυμπιακή Αεροπορία, ίσως να αποτελεί «το επόμενο μεγάλο δράμα στην ευρωπαϊκή κρίση που μαστίζει την αεροπορική βιομηχανία» και ίσως να ακολουθήσει την πορεία (σ.σ. κλείσιμο δηλαδή) της Swissair και της βελγικής Sabena. Γράφει ακόμη, ότι η LK Globalosoft ζητά αναθεώρηση του ορίου διακύμανσης της τιμής διαπραγμάτευσης της μετοχής της.