You are here

Τύπος: Δάνεια €10,7 δισ. των νοικοκυριών δεν πληρώνονται

10/08/2018 06:56

Τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και η νέα αξιολόγηση του οίκου Standard & Poor’s για την πιστοληπτική ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας που αναμένεται να εκδώσει στις 14 Σεπτεμβρίου, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων ξεχωρίζει μεταξύ άλλων η κρίση που βαθαίνει στον τομέα της παιδείας καθώς οι εκπαιδευτικές οργανώσεις έχουν εξαγγείλει τη μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας έξω από το προεδρικό μέγαρο στις 28 Αυγούστου. Mε πάσα σοβαρότητα οι OEΛMEK, ΠOEΔ, OΛTEK μελετούν και το ενδεχόμενο από τον Σεπτέμβριο να κατέλθουν σε επ’ αόριστον απεργία, ωστόσο είναι ένα θέμα το οποίο θα τεθεί, εάν δεν σημειωθεί πρόοδος, στα συλλογικά τους όργανα.

Φιλελεύθερος

 «Δάνεια €10,7 δισ. των νοικοκυριών δεν πληρώνονται»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις μειώνονται με πολύ αργούς ρυθμούς ή μένουν στάσιμες ανά περιόδους. Τέλος Απριλίου ήταν στα €19,91 δισ. παραμένοντας στα ίδια επίπεδα με το τέλος του πρώτου τριμήνου 2018.  Από το τέλος του 2017 μέχρι το τετράμηνο του 2018 η μείωση των προβληματικών δανείων ήταν €662 εκ. Με βάση τα στοιχεία, τέλος του 2015 σε σύγκριση με το τέλος του 2014 η μείωση ήταν €659 εκ., τέλος του 2015 σε σχέση με το 2016 η μείωση ήταν €2,85 δισ., τέλος του 2016 σε σύγκριση με το 2017 η υποχώρηση των προβληματικών δανείων ήταν €3,23 δισ.  Το σύνολο των χορηγήσεων προς τα νοικοκυριά τον Απρίλιο ανερχόταν στα €20,07 δισ., εκ των οποίων τα €10,7 δισ. ήταν μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις. 

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι πέραν του 50% των εταιρειών χρωστούν το ετήσιο τέλος τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ενώ τα ανείσπρακτα τέλη για την πενταετία υπολογίζονται πέραν των €140 εκ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αξιολόγηση του πλαισίου για τα κόκκινα δάνεια
  • Αύξηση κινδύνων για παγκόσμια ανάπτυξη
  • Αύξηση των εισαγωγών, μείωση των εξαγωγών
  • 11 εκ. επιβάτες έως το τέλος 2018

Πολίτης

 «Τεστ τον Σεπτέμβριο»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η νέα αξιολόγηση του οίκου Standard & Poor’s για την πιστοληπτική ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας που αναμένεται να εκδώσει στις 14 Σεπτεμβρίου.  Όπως αναφέρεται, ο οίκος κρατά την Κύπρο μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα και η αξιολόγηση του θα αποτελέσει το πρώτο πραγματικό τεστ για το πώς η αγορά αποτιμά τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα. Το κλειδί, σημειώνεται, βρίσκεται στο δημόσιο χρέος το οποίο αυξήθηκε πέραν του 10% για να χρηματοδοτηθεί με δημόσιο χρήμα η συντεταγμένη έξοδος της ΣΚΤ από την εγχώρια αγορά, αλλά στην ποιότητα του τραπεζικού συστήματος.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι ενθαρρυντική είναι μέχρι στιγμής η ανταπόκριση του προσωπικού της ΣΚΤ στο σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης.  Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι και χθες στις 10 το πρωί το σχέδιο έπιανε κατά το ήμισυ τον στόχο του αφού εκδήλωσαν ενδιαφέρον γι’ αυτό 440 άτομα.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Οριακή μείωση ΜΕΔ τον Απρίλιο – Κεντρική
  • Ο Γ. Σταυρινίδης απαντά για το «σούπερ εκτελεστικός»
  • Προειδοποιήσεις Fitch – Η Τουρκία χρειάζεται να ανακόψει την πτώση της λίρας, λέει ο οίκος
  • Απώλειες της τάξης του 0,81% - ΧΑΚ

Χαραυγή

 «Μεγάλη μείωση των εξαγωγών τον Ιούνιο σε ετήσια βάση»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για το εξωτερικό εμπόριο τον Ιούνιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τον Ιούνιο του 2018 οι συνολικές εισαγωγές ήταν €615,4 εκ. σε σύγκριση με €554,4 εκ. τον Ιούνιο του 2017.  Οι συνολικές εξαγωγές τον Ιούνιο 2018 ήταν €358,7 εκ. σε σύγκριση με €413,7 εκ. τον Ιούνιο του 2017.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η βουλή των γερόντων τονίζει ότι η παραχώρηση σύνταξης χηρείας θα πρέπει να ισχύσει για όλους, αναφέροντας ότι η διάκριση θα αποτελέσει πλήγμα στην ισότητα ανδρών και γυναικών, αλλά και στην ισονομία σε ένα ευνοούμενο κράτος.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Στα €19,9 δισ. τα «κόκκινα» δάνεια στο τέλος Απριλίου
  • Αύξηση τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα
  • Μέι: Επιχείρηση πειθούς μελών του κόμματος της για Brexit
  • Γ. Σταυρινίδης: Η ηθική τραπεζική αποτελούσε πυξίδα της στρατηγικής μας

Αλήθεια

 «Διακινούσαν εκατομμύρια μέσω εταιρειών»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η δίκη Μάναφορτ στις ΗΠΑ που πραγματοποιείται αυτή τη χρονική περίοδο. Στη δίκη αναφέρεται πως φιλο-ρώσοι επιχειρηματίες της Ουκρανίας χρησιμοποιούσαν την Κύπρο ως ενδιάμεσο σταθμό και μετέφεραν ποσά εκατομμυρίων δολαρίων από τη χώρα τους σε εγγεγραμμένες εταιρείες στην Κύπρο για φοροαποφυγή, ενώ στη συνέχεια τα διοχέτευαν για χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του αμερικανού προέδρου Ντόναλτ Τραμπ. 

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι η ΕΚΤ εκφράζει τις ανησυχίες της στο τελευταίο οικονομικό της δελτίο όσον αφορά την απειλή του προστατευτισμού μέσω επιβολής ακριβότερων δασμών οι οποίοι θα πλήξουν την παγκόσμια ανάπτυξη.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Πάτησαν το κουμπί 450 μέχρι στιγμής – Σχέδιο εθελούσιας εξόδου από Συνεργατισμό
  • Μηδαμινή η μείωση των «κόκκινων δανείων»
  • Οκτώ χρόνια μνημονίων στην Ελλάδα
  • Πυξίδα μας η τραπεζική ηθική – Γιάννος Σταυρινίδης

 

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΑΣ Η ΤΣΕΠΗ ΣΑΣ! – Το προτεινόμενο μέτρο των εκπαιδευτικών για παροχή κινήτρων για πρόωρη αφυπηρέτηση τους «εξυπηρετεί» μόνο τις τσέπες των εκπαιδευτικών και αποδεικνύει τις προτεραιότητες τους»

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΑΝΕΣΥΡΑΝ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΗΣ ΕΠ’ ΑΟΡΙΣΤΟΝ ΑΠΕΡΓΙΑΣ – Κανένα περιθώριο συνεννόησης υπ. παιδείας – εκπαιδευτικών οργανώσεων

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΕΤΣΙ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΑΝ ΤΟΝ ΡΙΚΚΟ – Άλλαξαν τον νόμο τον Μάιο και απέκτησε δικαίωμα αποφυλάκισης έξι μήνες νωρίτερα

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΑΦΗΝΕΙ ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ… Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!