You are here

Τύπος: Δάνεια και πετρέλαιο θέρμανσης

18/12/2002 09:17
Η κάθετη πτώση των προσωπικών δανείων από τις τράπεζες και η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης, είναι τα δύο θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό οικονομικό τύπο.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» στο βασικό του θέμα υπό τον τίτλο «Κάθετη πτώση προσωπικών δανείων» γράφει για το χαμηλό ρυθμό με τον οποίο μεγεθύνονται οι πιστώσεις των τραπεζών, ειδικά προς τον ιδιωτικό τομέα, κατά τους πρώτους δέκα μήνες του 2002. Για πρώτη φορά από το 1998 η ετήσια μεταβολή είναι σε επίπεδα μονοψήφιου αριθμού και ανέρχεται στο 8,6%, ενώ αντίστοιχα ο ρυθμός αύξησης των πιστώσεων, ενώ στα προηγούμενα χρόνια ήταν 14,3% το 1998, το 1999 13,9%, το 2000 14,9%, και το 2001 12,7%. Σε απόλυτους αριθμούς μεταβολής, προστίθεται στο ρεπορτάζ, οι μεν πιστώσεις προς τον ιδιωτικό τομέα παρουσιάζουν αύξηση £339 εκατ. – σε σύγκριση με £557 εκατ. το δεκάμηνο του 2001 – ενώ οι χορηγίες προς το Δημόσιο είναι αυξημένες κατά μόνο £66,6 εκατ., έναντι £114,7 εκατ. το δεκάμηνο του 2001.

Το ποσό των νέων τραπεζικών πιστώσεων υστερούσε κατά £69 εκατ., του ποσού που αντιστοιχεί στο ρυθμό 11% που έχει θέσει η Κεντρική Τράπεζα ως «τιμή αναφοράς» για το τρέχον έτος. Όπως επίσης σημειώνεται στο ρεπορτάζ, η μεταβολή το πρώτο δεκάμηνο του 2002 στις νέες χορηγίες των διαφόρων πιστωτικών οργανισμών (εξαιρουμένων των ΣΠΕ) παρατηρείται μειωμένη κατά £268 εκατ. ως προς το αντίστοιχο δεκάμηνο του 2001. Επισημαίνεται επίσης, ότι το ίδιο υπό αναφορά χρονικό διάστημα, χαρακτηρίζεται από αυξητική τάση στις εμπορικές συναλλαγές μέσω πιστωτικών καρτών, στη εγχώρια αγορά.

Αλλού, γράφει ότι η βουλή απορρίπτει την επιχορήγηση του πετρελαίου θέρμανσης από την βενζίνη.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον υπέρτιτλο «120 λίρες σε κάθε νοικοκυριό» αναφέρεται στο εφάπαξ ποσό με το οποίο η κυβέρνηση αποφάσισε να επιδοτήσει το κάθε νοικοκυριό (από τον Φεβρουάριο) για τη δαπάνη του πετρελαίου θέρμανσης. Σύμφωνα με τους υπουργούς Οικονομικών και Εμπορίου η απόφαση της κυβέρνησης είναι ειλημμένη και η επιστροφή από τη μείωση του φόρου κατανάλωσης θα καθυστερήσει για πρακτικούς λόγους κατά δύο μήνες, ενώ διευκρίνισαν ότι οι καταναλωτές δεν χρειάζεται να παρουσιάσουν οποιεσδήποτε αποδείξεις. Το ρεπορτάζ αναφέρεται εκτενώς στη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εμπορίου και Βιομηχανίας, κατά την οποία οι Τάκης Κληρίδης και Νίκος Ρολάνδης αναφέρθηκαν στις κυβερνητικές αποφάσεις, ενώ από τη συζήτηση προέκυψε πλήρης διάσταση απόψεων, μεταξύ των βουλευτών μελών της επιτροπής και των αποφάσεων της κυβέρνησης.

Αλλού, γράφει ότι οι αυξομειώσεις στις τιμές των καυσίμων δεν επηρεάζουν την οικονομία.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Διακυμάνσεις τιμών ομοίων προϊόντων μέχρι και 210%» αναφέρεται στη νέα έρευνα αγοράς που έγινε για λογαριασμό του Συνδέσμου Καταναλωτών. Σύμφωνα με την έρευνα, φθηνότερη πόλη είναι η Λευκωσία και ακριβότερη η Πάφος, με τις διακυμάνσεις στις τιμές ομοίων προϊόντων να μεταφράζεται σε £1,35 σεντ (210%), ενώ προστίθεται ότι η Λάρνακα είναι η δεύτερη φθηνότερη πόλη, με κόστος αγοράς για τα συγκεκριμένα προϊόντα που εξέτασε η έρευνα, τις £73 και 95 σεντ, με τη Λεμεσό να ακολουθεί με κόστος αγοράς των ιδίων προϊόντων £74 και 42 σεντ, τη Πάφο στις £74 και 95 σεντ και τη Λευκωσία στις £73 και 80 σεντ.

Αλλού, γράφει ότι η συντεχνία των υπαλλήλων του ΧΑΚ έμεινε ικανοποιημένη από την ενημέρωση που είχε από το Συμβούλιο στο θέμα των εκτάκτων υπαλλήλων.