You are here

Τύπος: Δάνειο 500 εκ. λιρών σε ευρώ

05/02/2002 09:04
Η προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας να εξασφαλίσει ομολογιακό δάνειο σε ευρώ, που θα κυμαίνεται στα 500 εκ. λίρες, η προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανέγερση του νέου ιδιόκτητου κτιρίου του ΧΑΚ και οι διαφωνίες του Συμβουλίου του Χρηματιστηρίου, στις εισηγήσεις του Δημήτρη Τσιμπανούλη, για ανάθεση των αρμοδιοτήτων του Κώδικα Δεοντολογίας των μελών του ΧΑΚ (για την λειτουργία των ΕΠΕΥ) στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, είναι τα θέματα που απασχολούν τον σημερινό οικονομικό τύπο.

Υπό τον υπέρτιτλο «Στις αγορές της ΕΕ για δανεισμό», το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» αναφέρεται στο γνωστό θέμα εξασφάλισης από την Κυπριακή Δημοκρατία, ομολογιακού δανείου σε ευρώ, για να χρησιμοποιηθεί αφενός για την εξόφληση παλαιότερου δανείου και για αναπτυξιακά έργα.

Η παρουσίαση ενώπιον των θεσμικών επενδυτών, από εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομικών άρχισε χθες από την αγορά του Μιλάνου και θα συνεχισθεί στο Παρίσι, το Μόναχο, την Φρανκφούρτη και την Παρασκευή στο Λονδίνο. Σημειώνεται, ότι αύριο αργά το απόγευμα αναχωρεί από την Κύπρο, ο υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης για να παρουσιάσει και αναλύσει τα δεδομένα της κυπριακής οικονομίας στο Λονδίνο και την Φρανκφούρτη, με την προβολή των πρόσφατων αξιολογήσεων των δεικτών και προοπτικών της οικονομίας μας, από τους διεθνείς οίκους Fitch και Standard & Poors.

Αλλού, γράφει διακόπηκε η συνεργασία της New Marathon Aviation, θυγατρικής εταιρίας του Ομίλου New Marathon Tours, ως αντιπροσώπου των Ιορδανικών Αερογραμμών, έξη μόλις μήνες μετά την σχετική συμφωνία. Ως λόγοι, καταγράφονται, σε σχετική ανακοίνωση της εταιρίας, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αερομεταφορές σε όλο τον κόσμο ύστερα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Το ένθετο «Οικονομία-χρηματιστήριο» της εφημερίδας «Η Σημερινή» έχει ως βασικό θέμα την καθυστέρηση στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την ανέγερση του νέου ιδιόκτητου κτιρίου του ΧΑΚ. Υπό τον τίτλο «Σήριαλ με το κτίριο του ΧΑΚ» το ρεπορτάζ αναφέρει ότι αύριο θα αποφασισθεί η ακριβής ημερομηνία της προκήρυξης του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, με την επισήμανση, ότι το θέμα έπρεπε να είχε κλείσει από τον περασμένο Δεκέμβριο. Αναφέρεται επίσης, σε άλλα προβλήματα που επιμηκύνουν το χρόνο καθυστέρησης και την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την προκήρυξη του διαγωνισμού.

Αλλού γράφει, ότι από στιγμή σε στιγμή θα ολοκληρωθεί η συμφωνία για συνεργασία, μεταξύ της γερμανικής ασφαλιστικής εταιρίας Alliance και από την άλλη, της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας και του Λευκονοίκου. Γράφει επίσης, ότι πρόστιμα ύψους 130 χιλιάδων λιρών επέβαλε σε έξη μήνες η Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, από τα οποία εισέπραξε γύρω στις 35 χιλιάδες λίρες.

Βασικό θέμα της εφημερίδας «Αλήθεια» στο οικονομικό ένθετο της, είναι οι διαφωνίες του Συμβουλίου του Χρηματιστηρίου, στις εισηγήσεις του Δημήτρη Τσιμπανούλη, για ανάθεση των αρμοδιοτήτων του Κώδικα Δεοντολογίας των μελών του ΧΑΚ, εν σχέση με την λειτουργία των ΕΠΕΥ, στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Όπως έγραψε προ ημερών η «SW», το Συμβούλιο απέστειλε επιστολή στο υπουργείο Οικονομικών με το οποίο ζητά τον καθορισμό, σαφώς και ρητά, τον νομικό διαχωρισμό των όρων δεοντολογία και συμπεριφορά των ΕΠΕΥ, για να αποφευχθούν προστριβές μεταξύ Συμβουλίου και Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Αλλού γράφει ότι, οι επενδυτικές εταιρίες τηρούν στάση αναμονής για να προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο, αναφορικά με τη νομοθεσία με την οποία τους επιβάλλεται πρόστιμο σε περίπτωση που ο μέσος όρος των διαθεσίμων ρευστών τους ξεπερνά το 20%.