You are here

Τύπος: Δεν άρεσε στην ΕΕ η κατάργηση εγγυήσεων σε εταιρείες

30/06/2021 06:33

Ο νόμος που ψήφισε η βουλή τον περασμένο Απρίλιο για τις κρατικές εγγυήσεις ο οποίος δεν ικανοποιεί πλήρως την Κομισιόν και το γεωτρητικό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας το οποίο αναμένεται να βάλει ξανά μπρος μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Δεν άρεσε στην ΕΕ η κατάργηση εγγυήσεων σε εταιρείες»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι ο νόμος που ψήφισε η βουλή τον περασμένο Απρίλιο για τις κρατικές εγγυήσεις ο οποίος δεν ικανοποιεί πλήρως την Κομισιόν. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η γενική διεύθυνση ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία εδώ και ενάμιση μήνα έχει το νόμο κάτω από το μικροσκόπιο της, έχει διαμηνύσει στις κυπριακές αρχές πως κάποιες πρόνοιες της νομοθεσίας δεν είναι συμβατές με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Οι παρατηρήσεις των ευρωπαίων τεχνοκρατών επικεντρώνονται στην πρόνοια που περιλήφθηκε στο νόμο και προβλέπει συγκεκριμένη ανακατανομή του €1 δισ. των κρατικών εγγυήσεων σε πολύ μικρές, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι αναδρομική ισχύ θα έχει η νομοθεσία που πιθανότατα θα εγκριθεί από την ολομέλεια της βουλής αύριο και με την οποία μεταφέρεται η υποχρέωση καταβολής ετήσιου τέλους εταιρειών, ύψους €350, για το τέλος του χρόνου.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Το βιολί της η Γερμανία για Covid και πτήσεις
  • Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου η αναστολή εκποιήσεων
  • Με ΦΠΑ από αύριο όλες οι διαδικτυακές αγορές, ασχέτως τιμής
  • Απογοήτευσε το Love Cyprus

Πολίτης

 «’Ξεπαγώνει’ το γεωτρητικό μας πρόγραμμα»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι το γεωτρητικό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας το οποίο αναμένεται να βάλει ξανά μπρος μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου. Η υπουργός ενέργειας Νατάσα Πηλείδου σε δηλώσεις της μετά τη χθεσινή συνεδρία της επιτροπής εμπορίου και ενέργειας της βουλής, εξήγησε πως υπήρξε εντατική διαβούλευση με την Exxon Mobil, η οποία θα προχωρήσει σε γεώτρηση στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Όσον αφορά τις γεωτρήσεις της ENI-Total, γίνονται διαβουλεύσεις μεταξύ των εταιρειών και του υπουργείου ώστε να ξεκινήσουν οι ερευνητικές δραστηριότητες το συντομότερο δυνατό στα τεμάχια 6 και 8.

Αλλού ο Πολίτης αναφέρεται σε συνέδριο του ΠΑΣΥΞΕ όπου οι ομιλητές τόνισαν ότι η προσπάθεια διείσδυσης στις ευρωπαϊκές αγορές για να έχει επιτυχία προϋποθέτει ότι η Κύπρος θα εκπέμπει ασφάλεια ως προορισμός.  

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ανάκαμψη μέσω της Ευρώπης
  • Τεχνολογική αναβάθμιση για βιώσιμη πορεία

Χαραυγή

 «Από το κακό στο χειρότερο οδεύει ο τουρισμός»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για τα έσοδα από τον τουρισμό.  Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα έσοδα κατά το πρώτο τετράμηνο περιορίστηκαν στα €46,3 εκ. σε σύγκριση με €115,5 εκ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο και €375 εκ. την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2019. Δηλαδή τα περιοριστικά μέτρα τα οποία εφαρμόστηκαν φέτος οδήγησαν σε χειρότερα αποτελέσματα από το πρώτο lockdown, αφού τα έσοδα είναι μειωμένα κατά 59,8%, ενώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 τα έσοδα είναι μειωμένα κατά 87,7%.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι μέσες ακαθάριστες μηνιαίες απολαβές των υπαλλήλων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021, εκτιμώνται στα €1.880 σε σύγκριση με €1.945 το πρώτο τρίμηνο του 2020, δηλαδή παρατηρείται μείωση 3,3%.

Αλήθεια

 «ΥΠΟΙΚ: Καλύτερη μορφή μάρκετινγκ ο εμβολιασμός»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι το 43ο ξενοδοχειακό συνέδριο και έκθεσης του ΠΑΣΥΞΕ. Ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης σε χαιρετισμό του από το βήμα του συνεδρίου τόνισε ότι τεράστιο ατού για την τουριστική βιομηχανία και η καλύτερη μορφή μάρκετινγκ, λόγω της πανδημίας, θα ήταν το 100% των εργαζομένων να είναι εμβολιασμένοι.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι σύμφωνα με την πρώτη έκδοση του τριμηνιαίου ενημερωτικού δελτίου της WiRE FS, αναμένεται πως θα επικρατήσει σταθερότητα τους επόμενους μήνες στον τομέα των ακινήτων στις επαρχίες Λευκωσίας και Λεμεσού.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Στόχος η προσέλκυση επενδύσεων στην εντός των τειχών πόλη – Δήμαρχος Λευκωσίας
  • Πρώτη πτήση στη Μάλτα για τη Cyprus Airways
  • Μειωμένες οι μηνιαίες απολαβές των υπαλλήλων
  • Στα €31,7 εκ. τα έσοδα από τον τουρισμό – Απρίλιος

ΑΛΗΘΕΙΑ

Ο ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΒΑΡΩΣΙΟΥ – Στις 20 Ιουλίου

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΠΝΕΕΙ ΤΑ ΛΟΙΣΘΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΧΑΝΕΤΑΙ Η ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ – Δραματικές επισημάνσεις Ανδρέα Μαυρογιάννη για τις μεθοδεύσεις της τουρκικής πλευράς

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΔΙΑΤΑΖΕΙ ΝΕΑ ΠΟΙΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ – Απόφαση γενικού εισαγγελέα μετά τα νέα δεδομένα για το θάνατο του Θανάση πριν από 16 χρόνια

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΟΔΕΥΕΙ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – Βουτιά 90% στα έσοδα σε σχέση με το 2019 και 60% σε σχέση με πέρσι