You are here

Τύπος: Δεν φεύγει η ρετσινιά του ξεπλύματος

16/01/2020 06:44

Η ρετσινιά του ξεπλύματος χρήματος που ακόμη η Κύπρος δεν κατάφερε να φύγει από πάνω της και η νομοθεσία για τη σύσταση ενιαίας υπηρεσίας επιθεωρήσεων στο υπουργείο εργασίας, είναι ανάμεσα σε άλλα τα θέματα που κυριαρχούν στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Δεν φεύγει η ρετσινιά του ξεπλύματος»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η ρετσινιά του ξεπλύματος χρήματος που ακόμη η Κύπρος δεν κατάφερε να φύγει από πάνω της. Όπως αναφέρεται, κατά τη χθεσινή συζήτηση της επιτροπής θεσμών, σημειώθηκε πως τα τελευταία χρόνια η Κύπρος εναρμονίστηκε με την τέταρτη ευρωπαϊκή οδηγία, προχώρησε σε αλλαγές των νομοθεσιών και έκλεισε «τρύπες» φοροδιαφυγής, ωστόσο, ακόμη δεν έχει αποκατασταθεί το όνομα της. Εκ μέρους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναφέρθηκε πως υπάρχει πρόβλημα με το όνομα της Κύπρου στο εξωτερικό, γι’ αυτό καταβάλλεται προσπάθεια να αναστραφεί το καλό όνομα.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι ακίνητα πολλών εκατομμυρίων είναι έτοιμες να βγάλουν σε πλειστηριασμό οι τράπεζες, σε μια προσπάθεια να ανακτήσουν τα χρήματα τους από οφειλέτες που δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Ο κατάλογος εκποιήσεων για τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο περιλαμβάνει σπίτια μεγάλης αξίας.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Τα βρήκαν για εξώσεις κακοπληρωτών ενοικιαστών
  • Πρόβλημα με έγγραφα για το «Εστία»
  • Επενδυτής για το Βερεγγάρια
  • Θωράκιση ταμείων προνοίας

Πολίτης

 «Ο χάρτης των προστίμων»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η νομοθεσία για τη σύσταση ενιαίας υπηρεσίας επιθεωρήσεων στο υπουργείο εργασίας.  Η νομοθεσία δημιουργεί δύο βασικές κατηγορίες παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας, για τις οποίες επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα. Επίσης, εισάγεται ρήτρα για την εφαρμογή της αρχής αναλογικότητας στους ελέγχους ώστε να μην επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις και κλάδους, ενώ θα πρέπει να εφαρμόζεται το εγχειρίδιο επιθεωρητή.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι το σύνολο της βοήθειας προς την Κύπρο για τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία θα φθάσει τα €518 εκ. μαζί με τα προνομιακά δάνεια μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, σύμφωνα με την πρόταση της ΕΕ που παρουσιάστηκε χθες στους εκπροσώπους των κρατών μελών.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Εναλλακτική μέθοδος χρηματοδότησης μικρομεσαίων
  • Προσφυγή κατά προστίμου – Εταιρείες Louis
  • Βραδεία παγκοσμιοποίηση – Ο προβλέψεις της PwC για την παγκόσμια οικονομία το 2020
  • Υποχώρησε 0,39% - ΧΑΚ

Χαραυγή

 «Εξαπάτηση δανειοληπτών από ΚΕΔΙΠΕΣ»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η πρόνοια που έβαλε η ΚΕΔΙΠΕΣ στα συμβόλαια τα οποία υπέγραψε με δανειολήπτες στα πλαίσια του σχεδίου Εστία, η οποία οδηγεί στην κατοχύρωση των παλαιών υπερχρεώσεων. Σύμφωνα με την εφημερίδα, στα συμβόλαια αναφέρεται στα ψηλά γράμματα ότι οι δανειολήπτες πρέπει να αποσύρουν οποιεσδήποτε αγωγές/ανταπαιτήσεις» έχουν σε σχέση με το δάνειο το οποίο θα ενταχθεί στο Εστία ή οποιοδήποτε άλλο δάνειο έχουν στην ΚΕΔΙΠΕΣ.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σε περιπέτειες κινδυνεύει να μπει η Κυπριακή Δημοκρατία, αφού στην ολομέλεια της βουλής την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση η παραχώρηση κρατικών εγγυήσεων ύψους €60,2 εκ. για έργο ΑΠΕ, για το οποίο φαίνεται ότι υπάρχουν εκκρεμότητες με την Κομισιόν.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Σχέδιο επιδότησης για αγορά καινούργιου οχήματος αρχές Φεβρουαρίου
  • Προβληματισμός για την «τάτσα» του ξεπλύματος
  • «Πράσινο» στην πώληση της θυγατρικής της Τρ. Πειραιώς στην Eurobank
  • Εξώσεις με ταχύρρυθμες διαδικασίες για ενοικιαστές

Αλήθεια

 «Στις 282 οι αιτήσεις για προσιτή κατοικία»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι οι 282 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί για την προσιτή κατοικία. Σε δηλώσεις του χθες στη μεσημβρινή εκπομπή του Alpha Ενημέρωση, ο πρόεδρος του ΚΟΑΓ Μάριος Πελεκάνος, ανέφερε ότι το 55% των αιτήσεων αφορά την επαρχία Λευκωσίας και 30% τη Λεμεσό. Για τη Λάρνακα το ποσοστό των αιτήσεων είναι μόλις το 8%, για την Πάφο 5% και 1% για την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι σκέψεις κάνει το υπουργείο μεταφορών για ετοιμασία και δεύτερου σχεδίου απόσυρσης οχημάτων, υπό την προϋπόθεση, αυτή τη φορά, αγοράς μεταχειρισμένων μικρής ηλικίας.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αλλαγές στο ενοικιοστάσιο
  • Μείωση στη ζήτηση δανείων από επιχειρήσεις
  • Υιοθέτηση κανόνων για συμμετοχική χρηματοδότηση – ΕΚ
  • Νέα ακύρωση εκποίησης κύριας κατοικίας

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΕΦΥΓΕ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΜΠΟΔΙΟ ΠΡΟΣΩ ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΓΙΑ ΦΟΥΛ ΓΕΣΥ – Το υπουργικό συμβούλιο ικανοποίησε τους κλινικάρχες εγκρίνοντας ποσό €70 εκ. για κάλυψη τυχόν ελλειμμάτων τους στην ενδονοσοκομειακή περίθαλψη που θα ξεκινήσει τον Ιούνιο

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ ΑΠΟ ΤΕΛΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΠΑΣΙΝ – Σημαντική η χθεσινή μέρα, κρίσιμη όμως η σημερινή για το ΓεΣΥ

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ – Δίνουν τα χέρια 7 χώρες και συνασπίζονται για την εμπορική εκμετάλλευση του φυσικού αερίου

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΑΠΟ ΚΕΔΙΠΕΣ