You are here

Τύπος: Δεν κάνει πίσω η βουλή για διαχειριστές δανείων

05/04/2022 06:29

Oι τελικές αποφάσεις που θα παρθούν μετά το Πάσχα για τα νομοσχέδια που ενδυναμώνουν το νομικό πλαίσιο διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, εξαιτίας των οποίων το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης παραμένει στον αέρα, είναι το θέμα που ξεχωρίζει στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Δεν κάνει πίσω η βουλή για διαχειριστές δανείων»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι οι τελικές αποφάσεις που θα παρθούν μετά το Πάσχα για τα νομοσχέδια που ενδυναμώνουν το νομικό πλαίσιο διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων. Όπως αναφέρεται, σε κεκλεισμένων των θυρών συζήτηση τα μέλη της επιτροπής οικονομικών δεν διαφοροποίησαν ουσιαστικά τις θέσεις τους από αυτές που είχαν τις τελευταίες βδομάδες. Βουλευτές της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με πληροφορίες, εξακολουθούν να έχουν έντονες επιφυλάξεις επί των νομοσχεδίων, καθώς θεωρούν πως καταστρατηγούνται τα δικαιώματα των εγγυητών. Και αυτό λόγω της πρόνοιας με την οποία οι εταιρείες διαχείρισης θα έχουν πρόσβαση στα δεδομένα των εγγυητών. Σημειώνεται ότι στην αυριανή τηλεδιάσκεψη, οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών δεν αποκλείεται να δώσουν τελεσίγραφο στις κυπριακές αρχές, σε σχέση με τα νομοσχέδια.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι οι επιχειρήσεις ξεθαρρεύουν, παρά τη συνέχιση της πανδημίας και ζητούν περισσότερα δάνεια, με τις προσδοκίες των τραπεζών να δίνουν θετικό τόνο για το πρώτο τρίμηνο του 2022, αλλά τα κριτήρια χορήγησης εξακολουθούν να είναι αυστηρά.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Προβολή των θησαυρών της Κύπρου από τη διάσημη Bettany Hughes
  • Αύξηση 40% στον ηλεκτρισμό, σε σύγκριση με πέρσι
  • Απαισιόδοξες για 2022-23 οι αεροπορικές εταιρείες
  • Σλοβακία η 1η που δέχεται ρούβλια

Πολίτης

 «Στο αέρα το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης το οποίο παραμένει στον αέρα καθώς παραμένει το αδιέξοδο στη βουλή σε σχέση με την πρόσβαση των εταιρειών διαχείρισης δανείων σε δεδομένα των εγγυητών. Ο γενικός διευθυντής της γενικής διεύθυνσης ευρωπαϊκών προγραμμάτων, συντονισμού και ανάπτυξης, Θεοδόσης Τσιόλας, σημειώνει ότι η μη υλοποίηση του σχεδίου θα έχει ευρύτερες επιπτώσεις και θα επηρεάσει τις αποφάσεις των οίκων αξιολόγησης οι οποίοι στις αναλύσεις τους έχουν λάβει υπόψη τον θετικό αντίκτυπο στην οικονομία από την υλοποίηση του ΕΣΑ.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι η απόφαση της εταιρείας Wargaming να εγκαταλείψει τις εργασίες της σε Ρωσία και Λευκορωσία εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής της εταιρείας για αναδιάταξη των διεθνών εργασιών της με πιθανές θετικές επιπτώσεις και για την Κύπρο.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Σπάει τα ρεκόρ ο πληθωρισμός – Τουρκική οικονομία
  • Εδραίωση της Κύπρου στον τομέα των επενδυτικών ταμείων
  • Μείωση και όχι αύξηση του τέλους για ΑΠΕ

Χαραυγή

 «Χτυπήματα από τέσσερις κατευθύνσεις για μικρομεσαίους»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι τα απανωτά χτυπήματα που δέχονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τέσσερις κατευθύνσεις. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καλούνται να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα τα προβλήματα τα οποία δημιουργούνται από τις αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων και των εμπορευμάτων που αγοράζουν, τις διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού, τις σημαντικές αυξήσεις στο κόστος μεταφοράς των προϊόντων και τα πιο αυστηρά κριτήρια τα οποία θέτουν οι τράπεζες για την παραχώρηση νέων δανείων. Τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτυπώνονται σε έρευνα της Κεντρικής Τράπεζας η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα προωθούν αλλαγής της νομοθεσίας για την πρόσβαση στη δραστηριότητα πιστωτικών ιδρυμάτων και την προληπτική εποπτεία πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • 3 εκατ. ευρώ για νυχτερινά κέντρα, θέατρα και διοργανωτές συνεδρίων και εκθέσεων
  • Μετέφεραν 500 χιλ. ευρώ από εμπόριο ναρκωτικών
  • Wargaming: Αποχωρεί από Ρωσία και Λευκορωσία
  • ΥΠΕΕΒ: Δεν θα επιβληθεί τέλος ΑΠΕ στα καύσιμα

Αλήθεια

 «Διεγράφη διάταξη για κεφάλαιο €5 εκατ. για τράπεζες που ζητούν αδειοδότηση»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της η Αλήθεια γράφει ότι από λάθος της κυβέρνησης και της βουλής διαγράφηκε εναρμονιστική διάταξη με βάση την οποία ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που ζητά αδειοδότηση για λειτουργία στην Κύπρο θα πρέπει να διαθέτει αρχικό κεφάλαιο τουλάχιστον €5 εκατ. Όπως σημειώνεται, εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας στη χθεσινή συνεδρία της επιτροπής οικονομικών αναφέρθηκε σε εναρμονιστικό κενό και εξήγησε ότι η βουλή έχει ψηφίσει σε κυπριακό νόμο την εναρμονιστική διάταξη η οποία είναι υποχρεωτική για τη Δημοκρατία και επιβάλλεται να την έχει στο νομοθετικό της κώδικα.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι η Τράπεζα Κύπρου θα κληθεί να καταβάλει ποσό ύψους περίπου €20 εκατ. στο κράτος ως εγγυητικό τέλος για τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Σε τέσσερα χρόνια το ψηφιακό ευρώ
  • Στεγαστικά τα δάνεια σε νοικοκυριά
  • Πολλά τα δισ. της έκθεσης τραπεζών της ΕΕ στη Ρωσία
  • Φεύγει από Ρωσία και Λευκορωσία η Wargaming

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΡΓΗ – Μόνο στην Κύπρο δεν καταδίκασαν τη θηριωδία στην Μπούτσα

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΟΠΛΑ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΑΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ – Θετική η στάση της Λευκωσίας στη βολιδοσκόπηση από τις ΗΠΑ

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ – Παγκόσμια κατακραυγή για τη φρίκη που άφησαν πίσω τους οι Ρώσοι στην Μπούτσα

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ – Ψάχνουν δάνεια για επιβίωση, αλλά οι τράπεζες θέτουν πιο αυστηρά κριτήρια