You are here

Τύπος: Δεν κάνει βήμα πίσω ο Κούσιος

02/02/2023 05:57

Η αποφασιστικότητά που εξέφρασε χθες ο υπουργός εργασίας Κυριάκος Κούσιος, να προχωρήσει σε αναθεώρηση της υφιστάμενης στρατηγικής για απασχόληση αλλοδαπών από τρίτες χώρες, παρά τις αντιδράσεις του συνδικαλιστικού κινήματος, καθώς και η ταχεία εκκαθάριση φορολογικών δηλώσεων, είναι μεταξύ άλλων τα θέματα που ξεχωρίζουν στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Δεν κάνει βήμα πίσω ο Κούσιος»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η αποφασιστικότητά που εξέφρασε χθες ο υπουργός εργασίας Κυριάκος Κούσιος, να προχωρήσει σε αναθεώρηση της υφιστάμενης στρατηγικής για απασχόληση αλλοδαπών από τρίτες χώρες, παρά τις αντιδράσεις του συνδικαλιστικού κινήματος. Αντιδράσεις που εκφράστηκαν με επιστολές ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΔΕΟΚ προς τον υπουργό, αλλά και διά της απουσίας τους από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του κ. Κούσιου για τα πεπραγμένα του υπουργείου Εργασίας τη δεκαετία που πέρασε.  Αναφερόμενος στο θέμα, αλλά και στις αντιδράσεις γύρω από το ζήτημα, ο κ. Κούσιος δεν θα μπορούσε να ήταν πιο σαφής για τις προθέσεις του, καθώς ανέφερε περισσότερο από μία φορά πως δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το υπουργείο Εργασίας χωρίς να υιοθετηθεί νέα στρατηγική απασχόλησης αλλοδαπών. Ο ίδιος διευκρίνισε πως το ζήτημα δεν πρέπει να συγκρίνεται με την ΑΤΑ. Ανέφερε πως οι παρατηρήσεις και εισηγήσεις των κοινωνικών εταίρων, τις οποίες ζήτησε, θα ληφθούν υπόψη – δεν απέκλεισε ακόμα και την πραγματοποίηση συνάντησης – αλλά επανέλαβε πως «δεν πρόκειται να εγκαταλείψω το υπουργείο Εργασίας χωρίς την έγκριση της νέας στρατηγικής».

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού στην Κύπρο τον Ιανουάριο μειώθηκε στο 6,8%, από 7,6% το Δεκέμβριο, αλλά η αίσθηση στην αγορά είναι ότι η ακρίβεια δεν υποχωρεί και η αγοραστική δύναμη των εισοδημάτων εξακολουθεί να είναι αισθητά διαβρωμένη.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Τρία stop στον Κούσιο για ξένους εργάτες

  • Το Green Deal για ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας

  • Νέα εργαλεία στο τμ. Φορολογίας για αντιμετώπιση φοροδιαφυγής

Πολίτης

 «Ταχεία εκκαθάριση δηλώσεων»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η ταχεία εκκαθάριση φορολογικών δηλώσεων. Όπως αναφέρεται, εντός διαστήματος 3-6 μηνών από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής τους, θα εκκαθαρίζονται από φέτος οι φορολογικές δηλώσεις, επιτρέποντας στο τμήμα Φορολογίας να προβαίνει έγκαιρα σε στοχευμένους ελέγχους φορολογουμένων. Σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται στον απολογισμό του υπουργείου Οικονομικών, μέχρι τις 31/12/2022 είχαν εκκαθαριστεί όλες οι Δηλώσεις Εισοδήματος Ατόμων μέχρι και το 2018 (περίπου 850.000 δηλώσεις) και αναμένεται να εκκαθαριστούν μέχρι τις 31/7/2023 άλλες 850.000 δηλώσεις για τα έτη 2019-2021. Δηλαδή, ο στόχος είναι μέχρι να κλείσει η περίοδος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για το 2023 (για τα εισοδήματα του 2022), δεν θα υπάρχουν εκκρεμότητες από παλαιότερα έτη. Σε ό,τι αφορά τα νομικά πρόσωπα, από τις Δηλώσεις Εισοδήματος Εταιρειών των ετών 2015-2018, έχουν εκκαθαριστεί πάνω από 300.000 φορολογίες και αναμένεται να εκκαθαριστούν μέχρι τις 31/3/2023 ακόμα περίπου 160 χιλιάδες φορολογίες για τα έτη 2019-2020.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι υπέρ της ανάληψης νέου χρέους από την Ευρωπαϊκή Ένωση τάσσεται ο επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για θέματα Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, ζητώντας από το Βερολίνο να συμφωνήσει σε σχετική απόφαση

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Έριξε ρυθμό στο 6,8% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο

Χαραυγή

 «Κατρακύλα στις άμεσες ξένες επενδύσεις»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας για τις άμεσες ξένες επενδύσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η καθαρή θέση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων μειώθηκε περαιτέρω το 2021, στα -8,3 δισ. ευρώ σε σύγκριση με -1,9 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Δηλαδή οι εισερχόμενες ΑΞΕ ήταν πολύ λιγότερες από τις εξερχόμενες, με αποτέλεσμα να προκύπτει αρνητικό πρόσημο. Σαν αποτέλεσμα αυτού, το συνολικό απόθεμα των εισερχόμενων ΑΞΕ περιορίστηκε στα €375 δισ., σε σύγκριση με €400 δισ. το προηγούμενο έτος, γεγονός το οποίο, σύμφωνα με την ΚΤ, αποδίδεται στη μείωση των μετοχικών τίτλων και σε μικρότερο βαθμό, στη μείωση που καταγράφηκε στα χρεωστικά μέσα.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο χρηματοοικονομικός επίτροπος Παύλος Ιωάννου, ανέφερε χθες ότι οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων λειτουργούν εντελώς διαφορετικά από τις τράπεζες, είναι πολύ ειδικού σκοπού και στοχεύουν στη μεγιστοποίηση του κέρδους με βάση την εξαγορά ενός δανείου στη λογιστική του αξία κάνοντας υπερκέρδη.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Κόλλησε σε υψηλά επίπεδα ο πληθωρισμός

  • «Ετεροβαρείς και μονόπλευρες» αποφάσεις υπέρ των εργοδοτών

Αλήθεια

 «Το καλό και το κακό σενάριο για το stress test της Κύπρου»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας γράφει ότι ανάπτυξη 2,5% και μεγέθυνση του ΑΕΠ με ρυθμό 3,1% το 2024 και το 2025 προβλέπει για την Κύπρο το βασικό σενάριο της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων για το 2023, το οποίο θα διενεργήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καλύπτοντας 99 συνολικά εποπτευόμενες τράπεζες. Στο βασικό σενάριο, η κυπριακή οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,5%, με την ανάπτυξη να επιταχύνεται στο 3,1% το 2024 και το 2025. Στο δυσμενές σενάριο, το 2023 η κυπριακή οικονομία θα συρρικνωθεί με ρυθμό 1,6% φέτος, με τη συρρίκνωση να επιταχύνεται σημαντικά στο 4,6% το 2024, ενώ η οικονομία προβλέπεται να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς το 2025.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι συνολικά 187 αιτήσεις από γυναίκες εγκρίθηκαν το 2021 για το ποσό των €10,6 εκατ., στο πλαίσιο του προγράμματος «Νέα επιχειρηματικότητα» για την περίοδο 2021-2027.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Μείωση καθαρής θέσης Άμεσων Ξένων Επενδύσεων το ‘21

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΝΑΙ ΤΑ ΠΗΡΑ! – Ο Νίκος Χριστοδουλίδης παραδέχθηκε ότι έλαβε 200 χιλ. ευρώ από την Columbia

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

«ΑΤΖΕΝΤΗΣ» ΤΟΥ ΛΑΒΡΟΦ Ο ΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ – Έκλεινε σημαντικές φιλορωσικές συμφωνίες την ώρα που η Ρωσία ήταν στριμωγμένη από ΔΗΣΥ και Ευρωπαϊκή Ένωση

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΕΠΑΙΞΑΝ ΑΜΥΝΤΙΚΑ, ΑΠΕΦΥΓΑΝ ΤΟ ΓΚΟΛ – Καλά διαβασμένοι και οι τρεις στην ψεσινή τηλεμαχία

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

Η ΑΛΛΑΓΗ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ, ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ – Το δίλημμα των εκλογών είναι ξεκάθαρο: Νίκος Αναστασιάδης ή Ανδρέας Μαυρογιάννης