You are here

Τύπος: Δεν λυγίζει η οικονομία

18/08/2022 06:23

Οι γερές αντοχές που εμφανίζει η κυπριακή οικονομία και η διπλή μορφή στην οποία θα καταρτιστεί ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2023 και το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο 2023-2025, είναι μεταξύ άλλων τα θέματα που προβάλλουν οι εφημερίδες στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Δεν λυγίζει η οικονομία»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι οι γερές αντοχές που εμφανίζει η κυπριακή οικονομία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022 υπολογίζεται σε 5,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021. Μετά τη διόρθωση του ΑΕΠ ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις και τις εργάσιμες μέρες, ο ρυθμός ανάπτυξης υπολογίζεται στο 6,1% από 6% το πρώτο τρίμηνο. Τα στοιχεία δημιουργούν αισιοδοξία στο υπουργείο οικονομικών αναμένοντας ρυθμό ανάπτυξης πέραν του 5% για το 2022. Ο τουρισμός, σημειώνεται, στηρίζει και πάλι τη χώρα και δίνει ώθηση στην ανάπτυξη.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και η εφαρμογή της την 1η Ιουνίου του 2024 αλλάζει τα δεδομένα στους προϋπολογισμούς των δήμων και των συμβουλίων αποχετεύσεων. Ενόψει της μεταρρύθμισης, το υπουργείο οικονομικών αποφάσισε όπως οι προϋπολογισμοί για την επόμενη χρονιά να ετοιμαστούν σε μονοετή βάση.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Σε διπλή μορφή ο προϋπολογισμός για το 2023

  • Πολλοί τουρίστες και τον Ιούλιο

  • Αυξήσεις στις τιμές φυσικού αερίου

  • Μείωση εξαγωγών, αύξηση εισαγωγών

Πολίτης

 «Ανάπτυξη πέραν του 5% το 2022 βλέπει το ΥΠΟΙΚ»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η προκαταρκτική εκτίμηση της Στατιστικής Υπηρεσίας για το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας το πρώτο εξάμηνο του 2022. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο του 2022 υπολογίζεται στο 6,1%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021 και στο 0,6% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο του 2022. Σημειώνεται ότι οι πραγματικές επιδόσεις της κυπριακής οικονομίας διαψεύδουν τις προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2022, με το Υπουργείο Οικονομικών να αναμένει ρυθμό μεγέθυνσης μεγαλύτερο του 5%. Το ΥΠΟΙΚ, σε ανακοίνωσή του για την προκαταρκτική εκτίμηση της Στατιστικής Υπηρεσίας για τον ρυθμό ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο του 2022, σχολιάζει ότι «η κυπριακή οικονομία συνεχίζει να εκπλήσσει θετικά και το δεύτερο τρίμηνο του 2022, παρά το δύσκολο οικονομικό κλίμα σε παγκόσμιο επίπεδο, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά τη δυναμικότητα και ανθεκτικότητά της».

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι πάροχοι Υπηρεσιών σε Κρυπτοπεριουσιακά Στοιχεία (ΠΥΚΣ) σπεύδουν να υποβάλουν αίτηση ένταξης στα σχετικά μητρώα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προκειμένου να μπορούν να λειτουργούν στην Κύπρο χωρίς να παραβιάζουν τη νομοθεσία για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο ξεπερνά το 10%

Χαραυγή

 «Δύσκολο προβλέπεται το φθινόπωρο για το λιανικό εμπόριο»

Στο σημερινό της πρωτοσέλιδο η Χαραυγή γράφει ότι στον αναπνευστήρα βρίσκονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις τουριστικές περιοχές, καθώς οι τεράστιες αυξήσεις σε συνδυασμό με την απώλεια των τουριστών από τη Ρωσία και την Ουκρανία τις φέρνουν αντιμέτωπες με το κλείσιμο. Όπως αναφέρεται, αρκετές είναι αυτές που δεν μπόρεσαν να κρατηθούν και έβαλαν λουκέτο.

«Σε διπλή μορφή ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2023»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η διπλή μορφή στην οποία θα καταρτιστεί ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2023 και το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο 2023-2025, στο πλαίσιο της μετάβασης της κρατικής μηχανής προς το νέο ολοκληρωμένο μηχανογραφημένο σύστημα διαχείρισης επιχειρησιακών πόρων (ERP). Στο στρατηγικό πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής, λόγω της δυναμικής φύσης της επικείμενης εφαρμογής του ERP και της ανάγκης ομαλής μετάβασης στα νέα δεδομένα, κρίθηκε ορθό όπως ο προϋπολογισμός ετοιμαστεί στη βάση δραστηριοτήτων, αλλά και στην παραδοσιακή μορφή.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ο μεγαλύτερος αριθμός τουριστικών αφίξεων τον Ιούλιο προέρχεται από τη Βρετανία

  • Η Κύπρος κατέγραψε ετήσια αύξηση 6,1% του ΑΕΠ

  • Επενδυτικό ενδιαφέρον για τους τίτλους της Τρ. Κύπρου

  • Ο αριθμός επενδυτικών οργανισμών ανήλθε σε 274

Αλήθεια

 «Σε διπλή μορφή ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2023»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της η Αλήθεια γράφει ότι σε διπλή μορφή θα καταρτίζεται ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2023 και το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο 2023-2025, στο πλαίσιο της μετάβασης της κρατικής μηχανής προς το νέο ολοκληρωμένο μηχανογραφημένο σύστημα διαχείρισης επιχειρησιακών πόρων (ERP). Όπως αναφέρεται στο στρατηγικό πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής, λόγω της δυναμικής φύσης της επικείμενης εφαρμογής του ERP και της ανάγκης ομαλής μετάβασης στα νέα δεδομένα, κρίθηκε ορθό όπως ο προϋπολογισμός ετοιμαστεί στη βάση δραστηριοτήτων, αλλά και στην παραδοσιακή μορφή.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι αφίξεις τουριστών στην Κύπρο τον Ιούλιο 2022 ανήλθαν σε 454.657 σε σύγκριση με 297.308 τον Ιούλιο 2021, σημειώνοντας αύξηση 52,9%.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ετήσια αύξηση 6,1% του ΑΕΠ μας

  • Κατεχόμενα, ρεύμα, ενοίκια κτυπούν τα καταστήματα

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΟΙ ΡΩΣΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΡΟΜΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ – Στα ύψη οι τουρκικές εξαγωγές στη Ρωσία – Φόβοι για εδραίωση τουρκικών επιχειρήσεων στη ρωσική αγορά

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΟΙ Ε/Κ «ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ» ΤΑ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ – Τι δείχνει η τάση η οποία αντιστράφηκε για πρώτη φορά – Ενδιαφέροντα τα στοιχεία και για τους ξένους που περνούν

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ – Πιο «σκληρή» η κάνναβη, έξαρση μεθαμφεταμίνης

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΔΥΣΚΟΛΟ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ – Στον αναπνευστήρα οι καταστηματάρχες.  Πολλοί βάζου λουκέτο και άλλοι το παλεύουν