You are here

Τύπος: Δεν μας σώζουν ούτε το -10%, ούτε ο ΦΠΑ 5%

05/11/2021 06:29

Η χθεσινή απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για εξαμηνιαία μείωση του ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό από 19% σε 5% για ευάλωτες ομάδες, είναι το θέμα που ξεχωρίζει στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Δεν μας σώζουν ούτε το -10%, ούτε ο ΦΠΑ 5%»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η μείωση για λίγους στο ΦΠΑ στους λογαριασμούς ρεύματος. Όπως αναφέρεται, η μείωση του ΦΠΑ από 19% σε 5% στους λογαριασμούς ρεύματος θα είναι τελικά για λίγους, αλλά ακόμα και γι’ αυτούς που θα επωφεληθούν, που έχουν εγγραφεί στο σχετικό αρχείο, το κέρδος πολύ δύσκολα θα καλύψει το ποσοστό αύξησης που ήδη επήλθε στους λογαριασμούς, αλλά, κυρίως, της αύξησης που ακολουθεί τους επόμενους μήνες. Ακόμα και η οριζόντια μείωση του 10% με την οποία θα επωφελούνται από το Νοέμβριο έως και το Φεβρουάριο του 2022 οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, δεν θα οδηγήσει σε μείωση του ηλεκτρικού κόστους.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι νεαρά ζευγάρια που θέλουν να αγοράσουν σπίτι ή άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, κυρίως συνταξιούχοι, κινούν το retail bank των τραπεζών, το οποίο σύμφωνα με τραπεζικές πηγές πηγαίνει καλά.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Τα της ανάπτυξης μεταφέρονται στην πρώην ΕΠΣΑ
  • Ο ΚΟΑΓ αναμένει 62 εκατ. το ’22 από πωλήσεις οικοδομών
  • Ξεπούλησε η Cyta θέλει κι άλλα τηλέφωνα
  • «Μπόνους» σε ξενοδόχους για να μην κλείσουν

Πολίτης

 «Σημαντική αλλά προσωρινή η μείωση στο ΦΠΑ»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η χθεσινή απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για εξαμηνιαία μείωση του ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό από 19% σε 5% για ευάλωτες ομάδες. Με βάση πληροφορίες από την ΑΗΚ, οι δικαιούχοι οι οποίοι μπορούν να ενταχθούν στο σχέδιο για μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό ανέρχονται στις 34 χιλ. Η κυβέρνηση, αναφέρεται, αντιλαμβανόμενη την πίεση και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αρκετά νοικοκυριά, τροχιοδρομεί και άλλες προκηρύξεις σχεδίων.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι το 60% των κυπρίων δεν έχει προβεί σε συνταξιοδοτική αποταμίευση, γεγονός που τους καθιστά ευάλωτους κατά την έξοδο από την αγορά εργασίας.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Απαραίτητο το φυσικό αέριο – Ενεργειακό συμπόσιο
  • Ξέμεινε από τηλέφωνα η Cyta και ζητάει 5 εκατ. ευρώ
  • Τους κραδασμούς της πανδημικής κρίσης θα τους νιώσουμε το 2022

Χαραυγή

 «Πρόταση ΑΚΕΛ για άμεση μείωση 9% του ΦΠΑ στο ρεύμα για όλους»

Πρωτοσέλιδο θέμα της Χαραυγής είναι η πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ για δια νόμου μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα. Το ΑΚΕΛ στη χθεσινή συνεδρία της ολομέλειας της βουλής κατέθεσε και επίσημα την πρόταση νόμου για μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα από 19% σε 9%. Η πρόταση αφορά το σύνολο των καταναλωτών και δεν έχει ημερομηνία λήξης.

«ΕΚΥΣΥ: Ζητά έλεγχο των τιμών και αντισταθμιστικές παροχές»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της η Χαραυγή γράφει ότι η ΕΚΥΣΥ ζητά από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για έλεγχο των τιμών και παραχώρηση αντισταθμιστικών παροχών στους συνταξιούχους για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί.  

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Επείγουν μέτρα για εργαζόμενους στην ξενοδοχειακή βιομηχανία
  • Παράταση στο «σχέδιο ενίσχυσης εγχώριου τουρισμού» μέχρι τέλος Μαρτίου

Αλήθεια

 «Μείωση ΦΠΑ στο 5% στους λογαριασμούς ΑΗΚ για ευάλωτες ομάδες»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η χθεσινή απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για μείωση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς της ΑΗΚ στο 5% από το 19% για ευάλωτες ομάδες. Όπως δήλωσε μετά τη συνεδρία η υπουργός ενέργειας Νατάσα Πηλείδου, η απόφαση θα ισχύει για τους επόμενους έξι μήνες. Η κυβέρνηση, ανέφερε, έκανε χρήση της εργαλειοθήκης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μέτρα ελάφρυνσης του πληθυσμού από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε την παράταση του «σχεδίου ενίσχυσης εγχώριου τουρισμού» για την περίοδο από 1η Δεκεμβρίου 2021 μέχρι και την 31 Μαρτίου 2022.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Στο τραπέζι ΦΠΑ, ανεργιακό και κατώτατος μισθός – Συνάντηση Αβέρωφ – ΣΕΚ
  • Δεν καταλήξαμε στα 900 ευρώ για κατώτατο μισθό – Ζέτα Αιμιλιανίδου
  • Κρουαζιέρες Royal Caribbean και το 2022 – DP World Limassol

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΕΞ ΟΙΚΕΙΩΝ ΣΤΑ ΒΕΛΗ – ΔΕΟΚ προς Σιζόπουλο: «Κάτω τα χέρια από το ΓεΣΥ»

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΔΗΣΥ – ΕΔΕΚ ΦΛΕΡΤΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΓΕΣΥ – Διόλου τυχαίες οι θέσεις στελεχών του ΔΗΣΥ για αλλαγές στο σύστημα υγείας

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΠΕΔΙΟ ΜΑΧΗΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΣΥ – Ο Σιζόπουλος επιμένει αλλά ξεσπά κι εμφύλιος – Ο Χάρης επιμένει αλλά ο Αβέρωφ λέει: Τελεία και παύλα

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΚΕΛ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΜΕΙΩΣΗ 9% ΤΟΥ ΦΠΑ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ – Η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ κατατέθηκε χθες στη βουλή και θα συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή