You are here

Τύπος: Δεν πέρασε από τη νομική υπηρεσία το «Εστία»

15/11/2018 06:48

Το σχέδιο Εστία το οποίο η κυβέρνηση δεν απέστειλε στη νομική υπηρεσία, η χθεσινή κατάθεση της διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής που διερευνά τα αίτια για την κατάρρευση του Συνεργατισμού και τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για το ρυθμό ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο του 2018, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Δεν πέρασε από τη νομική υπηρεσία το ‘Εστία’»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι το σχέδιο Εστία το οποίο η κυβέρνηση δεν απέστειλε στη νομική υπηρεσία για να διαπιστωθεί μέσα από τον νομοτεχνικό έλεγχο εάν συνάδει με τις πρόνοιες του Συντάγματος. Ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης επιβεβαίωσε χθες στη βουλή ότι «δεν έχε περάσει από το μικροσκόπιο της υπηρεσίας μας το σχέδιο Εστία, δεν μπορώ να εκφέρω άποψη». Θέμα αντισυνταγματικότητας του σχεδίου έθεσε και ο Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων Θεοφάνης Θεοφάνους, ο οποίος απέστειλε νέα επιστολή στον υπουργό οικονομικών με την οποία σημειώνει πως νομιμοποιείται να εκφράζει απόψεις για το σχέδιο Εστία. 

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι τα τυχερά παιγνίδια θα φέρουν έσοδα στο κράτος τα οποία θα ξεπεράσουν τα €12 εκ. Τα έσοδα προκύπτουν από την επιβολή φόρων και από την παραχώρηση διαφόρων αδειών.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Βγαίνεις το σφυρί ακόμη και χωράφι με πισίνα
  • Ποιος θα αντικαταστήσει τον Josef Ackermann;
  • Με 3,6% έτρεξε η οικονομία το τρίτο τρίμηνο του έτους
  • Τους κάρφωσε όλους η Γιωρκάτζη

Πολίτης

 «Έβαλε στο κάδρο και κυβέρνηση και βουλή»

Πρωτοσέλιδο θέμα του Πολίτη είναι η χθεσινή κατάθεση της διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής που διερευνά τα αίτια για την κατάρρευση του Συνεργατισμού. Στην κατάθεση της η κ. Γιωρκάτζη περιέγραψε κυρίως μια συλλογική πολιτική ευθύνη για την κατάληξη που είχε Συνεργατισμός.  Σύμφωνα με την ίδια, δεν έγιναν οι αναγκαίες κινήσεις τόσο σε ότι αφορά τη στελέχωση της διοίκησης της τράπεζας, όσο και για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ προχώρησε και σε ένα προσωπικό mea culpa, για το γεγονός ότι δεν πίεσε και δεν επέμενε περισσότερο για τις επιλογές των προσώπων που ανέλαβαν διοικητικές θέσεις. Σε άλλο σημείο της κατάθεσης της χαρακτήρισε πλάνη την εικόνα που εξέπεμπε ο Συνεργατισμός.

«Ανάπτυξη για 15ο τρίμηνο»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για το ρυθμό ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο του 2018. Σύμφωνα με τα στοιχεία, αύξηση για 15ο συνεχόμενο τρίμηνο κατέγραψε το κυπριακό ΑΕΠ με τον ρυθμό ανάπτυξης να υπολογίζεται στο 3,6% σε ετήσια βάση. Θετική συμβολή στην παρατηρούμενη αύξηση που παρατηρείται από το πρώτο τρίμηνο του 2015 είχαν όλοι οι τομείς της οικονομίας με εξαίρεση τον τομέα των τραπεζών και των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ένα Unique πρόγραμμα επιβράβευσης – Ermes
  • H Diversa ενδιαφέρεται για εξαγορά της Cobalt
  • Αναβρασμός στα ξενοδοχεία – Η ΣΥΞΚΑ – ΠΕΟ προγραμματίζει παγκύπρια κινητοποίηση διαμαρτυρίας στις 20/11
  • Η Λευκωσία αλλάζει – Σε νέα φάση η πρωτεύουσα, εκτιμά ο πρόεδρος του ΕΒΕΛ

Χαραυγή

 «Τα άπλυτα τους στη φορά για τον Συνεργατισμό»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η χθεσινή κατάθεση της διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής που διερευνά τα αίτια για την κατάρρευση του Συνεργατισμού. Η κ. Γιωρκάτζη στην κατάθεση της επέρριψε ευθύνες σε κυβέρνηση και Φρανκφούρτη για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.  Η διοικήτρια, σημειώνεται, «έκαψε» τον υπουργό οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη για τους διορισμούς που έγιναν στη Συνεργατική και για το σχέδιο της παραχώρησης του 25% των μετοχών, ενώ αποκάλυψε ότι η ΚΤ ζήτησε όπως το κράτος στηρίξει τη Συνεργατική με περισσότερα από €175 εκ., αλλά η «κυβέρνηση δεν δέχτηκε».

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, επιβεβαίωσε χθες ότι δόθηκαν οδηγίες για ποινική έρευνα κατά του τέως γενικού διευθυντής της Συνεργατικής Νικόλας Χατζηγιάννη.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Σε παγκύπρια κινητοποίηση διαμαρτυρίας οι ξενοδοχοϋπάλληλοι
  • Παράνομες υπερωρίες καταγγέλλουν τελωνειακοί
  • Κίνητρα σε πράκτορες για χειμερινές πτήσεις ζητά ο ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου
  • RCB: «Η πιο ασφαλής τράπεζα στην Κύπρο»

Αλήθεια

 «Ανάπτυξη της οικονομίας κατά 3,6%»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για το ρυθμό ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο του 2018. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο ρυθμός ανάπτυξης τα οικονομίας κατά το τρίτο τρίμηνο του 2018 υπολογίζεται στο 3,6%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017. Η αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης οφείλεται μεταξύ άλλων στους τομείς των ξενοδοχείων και εστιατορίων, του λιανικού και χονδρικού εμπορίου, των κατασκευών, της μεταποίησης, των μεταφορών και αποθήκευσης.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι σε παγκύπρια κινητοποίηση διαμαρτυρίας κάλεσε τους ξενοδοχοϋπαλλήλους στις 20 του μήνα η ΠΕΟ, για να διαμαρτυρηθούν για τη νέα προωθούμενη νομοθεσία στα ξενοδοχεία.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Πιο ασφαλής τράπεζα για 3η συνεχή χρονιά – RCB Bank
  • Εντάχθηκαν στο ταμείο προνοίας τρ. Υπαλλήλων – Συνεργατικό ταμ. Λεμεσού

 

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΦΕΡΝΕΙ ΟΔΙΚΟ ΧΑΡΤΗ – Αυτή τη φορά η Λουτ δεν θα έρθει με άδεια χέρια

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΕΒΑΛΕ ΣΤΟ ΚΑΔΡΟ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΒΟΥΛΗ – Η κατάθεση της Γιωρκάτζη χάλασε τη μανέστρα για τον Συνεργατισμό

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΠΥΡ ΟΜΑΔΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΣΥ – Ετοιμοπόλεμοι όλοι, στην πρώτη γραμμή οι γιατροί που αποστέλλουν επιστολές στους συνδέσμους ασθενών

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΤΑ ΑΠΛΥΤΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟ