You are here

Τύπος: Δεν βγήκε άσπρος καπνός για 900

20/07/2018 06:52

Η χθεσινή συνάντηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων των υπαλλήλων του Συνεργατισμού με την ηγεσία της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας για το σχέδιο εθελούσιας εξόδου για τους 900 υπαλλήλους του Συνεργατισμού, είναι το θέμα που κυριαρχεί στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Αδιέξοδο για το σχέδιο αποζημιώσεων»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η χθεσινή συνάντηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων των υπαλλήλων του Συνεργατισμού με την ηγεσία της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας για το σχέδιο εθελούσιας εξόδου για τους 900 υπαλλήλους του Συνεργατισμού. Όπως αναφέρεται, δεν τα βρήκαν ΣΚΤ και συντεχνίες καθώς όλες οι πλευρές παρέμειναν αμετακίνητες στις θέσεις τους.  Η επόμενη μέρα, σημειώνεται, φέρνει πιο κοντό το σενάριο η ΣΚΤ να παρουσιάσει στο προσωπικό το σχέδιο χωρίς να επέλθει συμφωνία με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Δεν αποκλείεται την άλλη βδομάδα να ξεκαθαρίσει το σκηνικό σε επίπεδο ΔΣ Συνεργατικής, δηλαδή να ληφθεί απόφαση, να κυκλοφορήσει το σχέδιο πριν το τέλος της βδομάδας και να δοθεί χρόνος εκδήλωσης ενδιαφέροντος μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, ελληνικές και κυπριακές τράπεζες είναι στην κορυφή των χωρών με τα υψηλότερα κακά δάνεια. Ευρωπαϊκή πρωτιά στα κακά δάνεια του κατασκευαστικού τομέα έχει η Κύπρος με τον δείκτη NPLs να είναι στο 74,9% και ακολουθεί η Ελλάδα με 67,1% τέλος του πρώτου τριμήνου 2018.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Συνάδουν οι εκτιμήσεις κυβέρνησης και οίκων
  • Δικαιώματα για τους διασυνοριακούς επενδυτές
  • Επτά διαδικασίες κατά της Κύπρου
  • Αυστηρές γραμμές για δήμους

Πολίτης

 «Θρίλερ η εθελούσια στον Συνεργατισμό»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η χθεσινή συνάντηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων των υπαλλήλων του Συνεργατισμού με την ηγεσία της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας για το σχέδιο εθελούσιας εξόδου.  Σύμφωνα με την εφημερίδα, η πρόταση της ΣΚΤ για αποζημιώσεις όσον αφορά την εθελοντική αποχώρηση δεν άλλαξε ούτε χθες, αφού η ελάχιστη παραμένει στις €20 χιλ. και η μέγιστη στις €170 χιλ. Είναι ορατό το ενδεχόμενο το σχέδιο εθελούσιας εξόδου από τον Συνεργατισμό να τρέξει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των συντεχνιών, αφού ο χρόνος για μεταφορά προσωπικού στην Ελληνική πιέζει.  Στο μεταξύ, ως αποτέλεσμα του χθεσινού ναυαγίου, οι συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ θα ανασκοπήσουν σήμερα την κατάσταση προκειμένου να αποφασίσουν τα επόμενα τους βήματα.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι οι πρόσφατες αποφάσεις της βουλής για φοροελαφρύνσεις όσον αφορά τη διάθεση ακινήτων για εξόφληση μη εξυπηρετούμενων δανείων καταγράφονται ως θετικές από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Δέσμευση για πρακτικές προτάσεις – Συμβούλιο οικονομίας
  • Τεχνική επιτροπή για την τεχνολογία blockchain
  • Κατευθύνσεις για επενδυτές – Από την Κομισιόν
  • Από όλο τον κόσμο – Αγοραστές στο Limassol Del Mar

Χαραυγή

 «Πρόσχημα τα αυξημένα τέλη σκυβάλων για τις ιδιωτικοποιήσεις»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της η Χαραυγή γράφει ότι με παγκύπρια αντίδραση προειδοποιούν οι συντεχνίες αν οι δήμοι προχωρήσουν στις ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών περισυλλογής σκυβάλων. Όπως δήλωσε χθες στον Άστρα ο Σίμος Ευτυχίου της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, οι δήμοι λανθασμένα έχουν διασυνδέσει το θέμα της αύξησης του κόστους στην τιμής της περισυλλογής των σκυβάλων με την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών. Κάλεσε τους δήμους να δηλώσουν πόσα στοιχίζει η λειτουργία της υπηρεσίας και πόσα εισπράττουν από τους δημότες.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε χθες ότι οι αποφάσεις που λήφθηκαν πρόσφατα και οι οποίες αφορούν το τραπεζικό σύστημα, όσο δύσκολες και να ήταν, θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην πορεία της οικονομίας.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, τελειώνει και ο χρόνος στην κλεψύδρα – Προς απεργιακές κινητοποιήσεις οδεύουν οι εργαζόμενοι στη Συνεργατική
  • Κάθοδο εταιρειών εξαγοράς δανείων προβλέπει ο οίκος Moody’s
  • Η Κύπρος 4η επιλογή για τους ρώσους τουρίστες
  • Εξώδικα από κοινοτάρχες αλλά και ιδιώτες για την ηχορύπανση

Αλήθεια

«Αδιέξοδο για την έξοδο από τη ΣΚΤ »

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι οι χθεσινές προσπάθειες εξεύρεσης κοινού εδάφους στη συνάντηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων με τη διεύθυνση της ΣΚΤ που βγήκαν άκαρπες αναφορικά με το σχέδιο εθελούσιας εξόδου.  Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ΚΥΠΕ, η διεύθυνση της ΣΚΤ προσανατολίζεται να παρουσιάσει το σχέδιο ενώπιον του προσωπικού περί τα τέλη της ερχόμενης βδομάδας. Η φόρμουλα που προτείνει η ΣΚΤ προνοεί τα χρόνια υπηρεσίας διαιρούμενα δια τέσσερα επί τον ετήσιο μισθό.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι την πρώτη του συνεδρία είχε χθες το νεοσύστατο συμβούλιο οικονομίας και ανταγωνιστικότητας. Σε δηλώσεις μετά το αρχικό μέρος της συνεδρίας, ο υπουργός οικονομικών τόνισε τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στο συμβούλιο, ειδικά λαμβάνοντας υπόψιν τη φάση στην οποία βρίσκεται πλέον η κυπριακή οικονομία.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Καλύτεροι οι Αύγουστος και Σεπτέμβριος – ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου
  • Η Ρωσία ξεφορτώθηκε τα αμερικανικά ομόλογα
  • Επτά παραβάσεις από Κύπρο – Κομισιόν
  • Επιβεβαίωση από οίκους αξιολόγησης – Χ. Γεωργιάδης

 

ΑΛΗΘΕΙΑ

68 ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΣΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ, ΟΦΕΛΟΣ €750.000 ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ – “Back to school” για όλους από τη νέα σχολική χρονιά

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΘΡΙΛΕΡ Η ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ ΣΤΟΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟ – Δεν αποκλείεται σχέδιο χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των συντεχνιών

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΖΗΤΟΥΝ ΝΕΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ – Όχι σε συνέχιση των συνομιλιών από το σημείο διακοπής διαμηνύουν Ακκιντζί –Οζερσάι

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΚΕΣ ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΛΥΣΗ 2 ΚΡΑΤΩΝ