You are here

Τύπος: Δεν βλέπει ύφεση η Κεντρική

23/09/2022 06:07

Οι μεσοπρόθεσμες προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας του Σεπτεμβρίου 2022 και η δεινή οικονομική θέση στην οποία βρίσκονται πολλές επιχειρήσεις στα κατεχόμενα, είναι ανάμεσα σε άλλα, τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Δεν βλέπει ύφεση η Κεντρική»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι οι μεσοπρόθεσμες προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας του Σεπτεμβρίου 2022, για τα κύρια μακροοικονομικά μεγέθη στην Κύπρο για τα έτη 2022-2024. Όπως σημειώνουν οι τεχνοκράτες της ΚΤ, παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επακόλουθες διεθνείς κυρώσεις στη Ρωσία, η κυπριακή οικονομία έχει καταγράψει σημαντική μεγέθυνση 6% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022. Με τις μέχρι τώρα προβλέψει της ΚΤ, η οικονομία δεν θα εισέλθει σε περίοδο ύφεσης το 2023, όπως αναμένεται να γίνει σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, ωστόσο ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνεται. Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης για το 2022, αναμένεται να καταλήξει στο 5,5%, όπως και κατά το προηγούμενο έτος. Η μεγέθυνση στο ΑΕΠ προβλέπεται να προέλθει κυρίως από την εγχώρια ζήτηση (επενδύσεις και ιδιωτική κατανάλωση), αλλά και την ταχύτερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη της τουριστικής βιομηχανίας, παρά την αρνητική συνεισφορά από την πλευρά των καθαρών εξαγωγών.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι ενδείξεις ότι η δυναμική από τη γαλλική αγορά όσον αφορά τον τουρισμό θα έχει συνέχεια, παρέχουν οι επαφές που είχε αυτές τις μέρες στο Παρίσι το υφυπουργείο τουρισμού, στο πλαίσιο της συμμετοχής της χώρας σε τουριστική έκθεση.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Διεκδικούσαν χορηγία που καταργήθηκε

  • Έριξε τη μπάλα στους κοινωνικούς εταίρους ο Κούσιος

Πολίτης

 «Επιχειρήσεις ‘ζόμπι’ στα κατεχόμενα»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η δεινή οικονομική θέση στην οποία βρίσκονται πολλές επιχειρήσεις στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με την έρευνα ανταγωνιστικότητας που πραγματοποίησε το τ/κ Εμπορικό Επιμελητήριο για το 2021 με 2022, το λειτουργικό τους κόστος έχει αυξηθεί δραματικά, ενώ ο πληθωρισμός στα κατεχόμενα άγγιξε σχεδόν το 100%. Το 36,8% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι οι επιχειρηματικές τους δραστηριότητες ακολούθησαν φθίνουσα πορεία, το 45,27% δήλωσε ότι οι επιχειρηματικές τους δραστηριότητες συνέχισαν στο ίδιο επίπεδο και μόνο το 17,9% δήλωσε ότι βίωσαν αύξηση στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες. Aπό τις επιχειρήσεις που δανείστηκαν, το 45,45% χρησιμοποίησαν τα δάνεια για να πληρώσουν υφιστάμενο χρέος, το 39,77% για κεφάλαιο κίνησης και μόνο το 14,77% χρησιμοποίησε τα δάνεια για επενδύσεις.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι αδειάζει η κλεψύδρα για το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο Lone Star, το οποίο με βάση την ιρλανδική νομοθεσία έχει διορία μέχρι την επόμενη Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, για κάνει την επόμενη κίνησή του στην προσπάθεια να εξαγοράσει την Τράπεζα Κύπρου.

Χαραυγή

 «Κεντρική Τράπεζα: Δύσκολη η διετία 2023-24»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι μεσοπρόθεσμες προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας του Σεπτεμβρίου 2022, για τα κύρια μακροοικονομικά μεγέθη στην Κύπρο για τα έτη 2022-2024. Η Κεντρική εκτιμά ότι η διετία 2023-24 θα είναι δύσκολη για την οικονομία, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η ακρίβεια και οι αυξήσεις επιτοκίων «τρώνε» μισθούς και αποταμιεύσεις. Όπως αναφέρεται, οι συνέπειες του Ρωσο-ουκρανικού πολέμου δεν έχουν διαφανεί σε σημαντικό βαθμό στα μέχρι τώρα στοιχεία της οικονομικής δραστηριότητας στην Κύπρο, αλλά αναμένεται να διαφανούν εντονότερα κατά το δεύτερο μισό του τρέχοντος έτους και το 2023. Σημειώνεται επίσης ότι η σημαντική αύξηση των τιμών της ενέργειας αναμένεται να μειώσει την αγοραστική δύναμη των εισοδημάτων που, μαζί με την αύξηση των επιτοκίων, θα έχουν ως αποτέλεσμα τον αρνητικό επηρεασμό της εγχώριας ζήτησης παρά την αξιοποίηση των αποταμιεύσεων που συσσωρεύθηκαν λόγω πανδημίας. 

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο υπουργός εργασίας Κυριάκος Κούσιος, δήλωσε χθες ότι η Κύπρος φαίνεται να είναι σε πολύ ευνοϊκή θέση σε σύγκριση με άλλες χώρες, σε σχέση με τον καθορισμό του κατώτατου μισθού στα €940 μεικτά.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Τράπεζα Κύπρου: Νέα υπηρεσία με προσωπικό σύμβουλο 24 ώρες

  • Κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου

  • Δόθηκαν 3.000 «χρυσά» διαβατήρια, αλλά εισπράχθηκαν τέλη μόνο από 128 πρόσωπα

  • Ράλι αυξήσεων στις τιμές αγοράς και τα ενοίκια στις κατοικίες

Αλήθεια

 «Τηλεργασία στο δημόσιο»

Στο σημερινό της πρωτοσέλιδο η Αλήθεια γράφει ότι η ΠΑΣΥΔΥ προσεγγίζει απόλυτα θετικά τη νομοθετική ρύθμιση της εξ’ αποστάσεως εργασίας και στο δημόσιο τομέα, ενθαρρύνοντας τη θεσμοθέτηση της εφαρμογής της, ως αναπόσπαστο κομμάτι του ψηφιακού μετασχηματισμού.

«Υπάρχουν κι άλλα να γίνουν πέραν του ΕΚΜ»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της η Αλήθεια γράφει ότι ο υπουργός εργασίας Κυριάκος Κούσιος, ανέφερε χθες ότι ως κυβέρνηση δεν επαναπαύονται με τη θέσπιση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού, που αποτελεί μόνο μια από το σύνολο δεκάδων μεταρρυθμίσεων που σχεδιάστηκαν και υλοποιούνται τα τελευταία δέκα χρόνια. Ο κ. Κούσιος εξέφρασε επίσης την ετοιμότητα και προθυμία του να συζητήσει όλα τα θέματα που απασχολούν τις εργασιακές σχέσεις και την εργασιακή ειρήνη στον τόπο μας.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Τα διαμερίσματα ηγούνται του ράλι

  • Περδίος: Πιάσαμε το στόχο του ’22, με τουρίστες από την ΕΕ

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ – Πρωτοστατεί η ΠΑΣΥΔΥ υπέρ της νέας νομοθετικής ρύθμισης

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΓΙΑ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ… ΤΟ ΤΡΑΜ – Επί τάπητος και πάλι το κυκλοφοριακό κομφούζιο στις μεγάλες πόλεις

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΡΩΣΙΚΗ ΡΟΥΛΕΤΑ ΓΙΑ ΚΥΠΡΟ – Ο Ερντογάν επιμένει ότι συζητά με Πούτιν για πτήσεις στα κατεχόμενα, ο Αναστασιάδης ακυρώνει συνάντηση με τον Λαβρόφ

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ – ΑΚΕΛ – ΡΤΚ: Οι ιδέες για δύο κράτη δεν είναι ούτε ρεαλιστικές, ούτε βιώσιμες για το μέλλον του νησιού