You are here

Τύπος: Δεν βοηθούν τα υψηλά επιτόκια

01/08/2022 06:19

Η άνοδος του πληθωρισμού και η αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, είναι το θέμα που ξεχωρίζει στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Δεν βοηθούν τα υψηλά επιτόκια»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι οι απαντήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζες για τον πληθωρισμό και την αύξηση των επιτοκίων. Σε ανάλυση η ΕΚΤ σημειώνει ότι παρακολουθεί αυτές τις λεγόμενες προσδοκίες για τον πληθωρισμό και γι’ αυτό αύξησε τα επιτόκια, για να στείλει το μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψει στον πληθωρισμό να παραμείνει πάνω από το 2%. Αυτό, αναφέρει, θα βοηθήσει να κρατηθούν υπό έλεγχο οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό. Και αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο που ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη ανήλθε στο 8,9% τον Ιούλιο από 8,6% τον Ιούνιο και η εκτόξευση του πληθωρισμού οδήγησε την ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, μετέδωσε ότι παρά τη συνεχιζόμενη πανδημία και τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο κυπριακός τουρισμός μετρά σημαντικά κέρδη την τουριστική περίοδο του 2022.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Διαμερίσματα από €85 χιλ. ως €350 χιλ. πωλούνται από Altamira
  • Στην κόψη του ξυραφιού η Ευρώπη λόγω ενεργειακής κρίσης
  • Η Τράπεζα της Αγγλίας θα επιταχύνει τη μείωση πληθωρισμού
  • Η Ελβετία αποθηκεύει αποθέματα φυσικού αερίου

Πολίτης

 «Οφέλη για τις τράπεζες»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι τα οφέλη για τις τράπεζες από την αύξηση των επιτοκίων. Σύμφωνα με τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, θετικά για το αξιόχρεο των τραπεζών της Ευρωζώνης είναι η αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που ανακοίνωσε για τη συγκράτηση των spreads. Ο οίκος εξηγεί ότι τα υψηλότερα επιτόκια της ΕΚΤ θα στηρίξουν τα καθαρά περιθώρια τόκων, ενώ το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα συμβάλλει στη σταθεροποίηση των spreads και των τιμών των κρατικών ομολόγων, τα οποία αποτελούν σημαντικό ποσοστό στα χαρτοφυλάκια ορισμένων τραπεζών της Ευρωζώνης.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο newshub.gr ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή κ. Μάνος Μανουσάκης, ο ΑΔΜΗΕ, η εισηγμένη στο ελληνικό χρηματιστήριο εταιρεία στην οποία ανήκει το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας, κατέθεσε επίσημη πρόταση για συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που θα πραγματοποιήσει ο φορέας υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου-Ισραήλ EuroAsia Interconnector.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Αντιδράσεις για το χαλλούμι – Κατεχόμενα

Αλήθεια

 «Το φάρμακο για τον πληθωρισμό»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της η Αλήθεια γράφει ότι με βάση μια παραδεδομένη οικονομική ορθοδοξία, όταν ο πληθωρισμός επιμένει να ανεβαίνει δεν υπάρχουν πολλές επιλογές για τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες, εάν δεν θέλουν η αύξηση του ν΄ αναδιανέμει, στην πράξη, εισόδημα σε βάρος των φτωχότερων στρωμάτων, να υπονομεύσει τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να προγραμματίζουν, να κάνει πιο αδύναμο το εθνικό νόμισμα του εξωτερικού χρέους.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι η επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης, προϋποθέτει την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής πρώτων υλών.

Άλλo θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Η ισοτιμία του δολαρίου και ο ανταγωνισμός του Τικ Τοκ έριξε τα έσοδα του facebook

Η εφημερίδα Χαραυγή δεν έχει σήμερα σελίδες για την οικονομία.

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΠΡΟΘΕΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΝΑ ΤΡΥΠΗΣΕΙ ΣΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΤΕΜΑΧΙΑ – Η Αθήνα κατέχει ενδείξεις, σύμφωνα με πληροφορίες της «Α»

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΜΕ ΠΟΙΝΙΚΗ ΑΝΑΚΡΙΣΗ ΕΚΔΙΚΟΥΝΤΑΙ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ – Της φορτώνουν διαρροή ενός… αδιαβάθμητου mail που δημοσίευσε ο «Πολίτης»!

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΘΕΡΜΑΙΝΕΙ ΤΙΣ ΜΗΧΑΝΕΣ – Ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για την αποστολή Αμπντουλχαμίντ Χαν

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ Η ΕΝΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ – Νέες Navtex για στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Κύπρο ανακοίνωσε η Τουρκία