You are here

Τύπος: Δεσμεύει ή όχι τις τράπεζες η γνωμάτευση Μαρκίδη

01/03/2002 09:25
Το ερώτημα, κατά πόσο δεσμεύει ή όχι τις τράπεζες η γνωμάτευση Μαρκίδη, προκύπτει ύστερα από σημερινό σχετικό δημοσίευμα, στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» στο οποίο φιλοξενούνται δηλώσεις του Διευθυντή του Συνδέσμου Εμπορικών Τραπεζών Γιώργου Χατζηαναστασίου, αναφορικά με τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα για το απόρρητο των στοιχείων εξαγωγής συναλλάγματος της Κεντρικής Τράπεζας.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» προβάλλει τη θέση του Συνδέσμου Εμπορικών Τραπεζών ύστερα από τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη για το απόρρητο των στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας. Ενώ στον υπέρτιτλο «Δεν μας δεσμεύει η γνωμάτευση» παρουσιάζει δηλώσεις του διευθυντή του συνδέσμου Γιώργου Χατζηαναστασίου, ότι η απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα «θα έχει δυσάρεστες συνέπειες στην αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος», στο ρεπορτάζ, ο κ. Χατζηαναστασίου αναφέρει ωστόσο ότι η σχετική γνωμάτευση «είναι σεβαστή». Το ρεπορτάζ γράφει ότι βουλευτές μέλη των επιτροπών Οικονομικών και Ελέγχου της Βουλής, θα μεταβούν στην Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να ενημερωθούν για όσους εξήγαγαν συνάλλαγμα στο εξωτερικό, ως κέρδη από επενδύσεις στο ΧΑΚ τη διετία 1999-2000.

Αλλού, γράφει ότι προωθούνται τροποποιήσεις βάσει ευρωπαϊκών οδηγιών ώστε το ΧΑΚ να εναρμονιστεί πλήρως με το κοινοτικό κεκτημένο. Αναφέρεται επίσης, στην απόρριψη της αναπομπής του προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή των προϋπολογισμών και στη δήλωση του Χρυσόστομου Σοφιανού ότι αδιαφορεί για τα χρήματα και θα παραμείνει στη θέση του γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου.

Το ένθετο «Οικονομία – Χρηματιστήριο» της εφημερίδας «Η Σημερινή» αναφέρεται σε φυγάδευση εκατομμυρίων λιρών στο εξωτερικό. Υπό τον υπέρτιτλο «Οι αετονύχηδες τέχνας κατεργάζονται…» και επικαλούμενο ανώνυμες «έγκυρες πηγές» το ρεπορτάζ ισχυρίζεται ότι «φυγαδεύθηκαν νομότυπα στο εξωτερικό, εκατομμύρια λίρες μέσω υπεράκτιων εταιρειών στην Ελλάδα, Αγγλία, Ελβετία και άλλες χώρες, όπου λειτουργούν φορολογικοί παράδεισοι».

Γράφει ακόμη ότι κύριος ομιλητής συνεδρίου για την κατάχρηση της αγοράς, που αρχίζει σήμερα στην Κύπρο με τη συμμετοχή των προέδρων των Κεφαλαιαγορών των υπό ένταξη χωρών, θα είναι ο πρόεδρος της ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Σταύρος Θωμαδάκης.

Στο ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» αναφέρεται στην προωθούμενη φορολογική μεταρρύθμιση. Υπό τον υπέρτιτλο «Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένει η κυβέρνηση την πρόταση των κομμάτων για τη φορολογική μεταρρύθμιση», σημειώνει ότι το υπουργείο Οικονομικών αναμένει ότι στις συναντήσεις των δύο πλευρών την ερχόμενη εβδομάδα, θα υπάρξει κατάληξη σε κοινή πρόταση. Γράφει ακόμη, ότι το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε πακέτο μέτρων για ενθάρρυνση συγχωνεύσεων και εξαγορών, με βάση σχετική κοινοτική οδηγία.

Αλλού γράφει ότι άρχισαν επαφές μεταξύ Επιτροπής Ελέγχου και Κεντρικής Τράπεζας για τον καθορισμό της διαδικασίας για την ενημέρωση της Βουλής εν σχέσει με τα στοιχεία που ζήτησε για την εξαγωγή συναλλάγματος. Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι υπάρχει «ισχυρή τάση στην Επιτροπή Ελέγχου για δημοσίευση ονομάτων σε ατράνταχτες περιπτώσεις», παρά την περί του αντιθέτου γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, ότι αυτό θα συνιστούσε ποινικό αδίκημα.