You are here

Τύπος: Δεσπόζει ο Προϋπολογισμός του 2004

10/09/2003 09:03
Ο Προϋπολογισμός του 2004 δεσπόζει στη σημερινή οικονομική ειδησεογραφία. Ο Προϋπολογισμός εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως επίσης και το Προενταξιακό Οικονομικό Πρόγραμμα, και δόθηκε στη δημοσιότητα.

Η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» προβάλλει το θέμα στην πρώτη σελίδα, υπό τους τίτλους «Τα μισά έσοδα σε δαπάνες προσωπικού και χρέος» και «Προϋπολογισμός 2004: τέρμα οι σπατάλες» ενώ αναλυτικό ρεπορτάζ, ακολουθεί σε εσωτερικές σελίδες. Όπως αναφέρεται η μια από κάθε τρεις λίρες, σε έσοδα που έχει το κράτος, καταλήγει σε έξοδα προσωπικού.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Μη ελκυστικός ο ξένος δανεισμός» γράφει πως τα κυπριακά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις παρουσιάζονται απρόθυμα να προχωρήσουν σε δανεισμό από το εξωτερικό. Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας για το πρώτο επτάμηνο του 2003, το μερίδιο των δανείων σε ξένο συνάλλαγμα – από εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα - στο σύνολο των χορηγηθέντων δανείων, το ποσό διατηρείται σταθερά σε επίπεδα πέριξ του 10%.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Ρεαλιστικός προϋπολογισμός 3,4 δις» γράφει ότι αυτός παρουσιάζει δύο ιδιομορφίες: α) είναι ο πρώτος προϋπολογισμός μετά την επίσημη υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης στην ΕΕ και β) ο πρώτος που συντάχθηκε με το νέο σύστημα Διοικητικής και Οικονομικής Πληροφόρησης. Το ρεπορτάζ, καταγράφει στη συνέχεια όλα τα μεγέθη - έλλειμμα, δημόσιο χρέος, αναπτυξιακές δαπάνες κ.ο.κ.

Αλλού, γράφει πως οδηγείται σε λύση το θέμα με τις μεταχρονολογημένες επιταγές.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Ελλειμματικός ο προϋπολογισμός του 2004 και αυξημένος έναντι του 2003» γράφει πως η αύξηση είναι της τάξης των £6,8 εκ. Σημειώνει πως είναι ο πρώτος προϋπολογισμός που στο μεγαλύτερο μέρος του, θα υλοποιηθεί με την Κύπρο ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη συνέχεια, καταγράφονται τα οικονομικά του μεγέθη - έλλειμμα, δημόσιο χρέος, αναπτυξιακές δαπάνες κ.ο.κ.

Αλλού, γράφει ότι είναι ζήτημα ημερών η κυβερνητική πρόταση για τις μειώσεις στη φορολογία των αυτοκινήτων.