You are here

Tύπος: Δεύτερο νόμισμα το ευρώ;

08/01/2002 09:00
Το ενδεχόμενο κυκλοφορίας του ευρώ, ως δεύτερου νομίσματος στην κυπριακή αγορά, σε πρώτη φάση, με την νομιμοποίηση των συναλλαγών σε ευρώ για την εξυπηρέτηση τουριστών, αλλά και η παραχώρηση του δικαιώματος επενδύσεων στο εξωτερικό από φυσικά πρόσωπα, κυριαρχούν στον σημερινό οικονομικό Τύπο.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», έχει ως πρώτο θέμα το ενδεχόμενο άμεσης κυκλοφορίας του ευρώ, στην κυπριακή αγορά, προς εξυπηρέτηση των τουριστών σε πρώτη φάση. Αναφέρεται στην χθεσινή συνεδρία της επιτροπής οικονομικών κατά την οποία ηγέρθη επίσημα το θέμα από βουλευτές, ενώπιον του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Όπως γράφεται στο ρεπορτάζ, ο Αυξέντης Αυξεντίου δεσμεύτηκε να μελετήσει την εισήγηση της επιτροπής για άρση των συναλλαγματικών περιορισμών για το ευρώ και την νομιμοποίηση των συναλλαγών σε ευρώ - σε πρώτη φάση - στα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τα καταστήματα, όπως και της αναγραφής της τιμής των προϊόντων, σε ευρώ και κυπριακή λίρα.

Σε άλλες στήλες, γίνεται αναφορά σε σαλαμοποίηση της φορολογικής μεταρρύθμισης, αφού η πλειοψηφία τουλάχιστον των Κοινοβουλευτικών κομμάτων «δεν συμφωνεί με ψήφιση της αύξησης του Φ.Π.Α., χωρίς ταυτόχρονη υιοθέτηση αντισταθμιστικών μέτρων». Αλλού γίνεται αναφορά στην θέση του Αυξέντη Αυξεντίου ότι είναι απομακρυσμένη η πιθανότητα νέας μείωσης στα επιτόκια, στην μετάβαση εντός Ιανουαρίου στην Αθήνα, εκπροσώπων του ΧΑΚ, ενώ γίνεται αναφορά και στη χθεσινή χρηματιστηριακή συνάντηση, με την άνοδο του Γ.Δ. αλλά με τον πολύ χαμηλό όγκο συναλλαγών.

Το οικονομικό ένθετο «Οικονομία – χρηματιστήριο» της εφημερίδας «Η Σημερινή» και υπό τον υπέρτιτλο «Καταργούνται συναλλαγματικά σύνορα» αναφέρεται στην παραχώρηση σε ένα περίπου μήνα από την Κεντρική Τράπεζα, του δικαιώματος αποταμιεύσεων ή επενδύσεων σε ξένα χρηματιστήρια, μέχρι το ποσό των 20 χιλ. Λιρών. Στο ρεπορτάζ αναφέρεται σε προβληματισμό του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, στη εισήγηση «όπως το ευρώ καθιερωθεί, προσωρινά ως δεύτερο νόμισμα της Κύπρου, μέχρι την ένταξη» Σε άλλες στήλες, γίνεται αναφορά: - στην υπό εξέταση φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο. – Στην προειδοποίηση της βουλής προς το υπουργείο Οικονομικών για έγκαιρη κατάθεση των προϋπολογισμών των ημικρατικών οργανισμών – στην εναντίωση της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού, στον καθορισμό τιμών.

Και στο ένθετο «Οικονομική «Αλήθεια», κύριο θέμα είναι η παραχώρηση του δικαιώματος επενδύσεων στο εξωτερικό από φυσικά πρόσωπα, ενώ στο ίδιο ρεπορτάζ γίνεται αναφορά και στο θέμα της άρσης των συναλλαγματικών περιορισμών. Σε άλλες στήλες, αναφέρεται ότι αξιωματούχος της Κεντρικής Τράπεζας μεταβαίνει αύριο Τετάρτη στο Λονδίνο, όπoυ θα έχει επαφές με λειτουργούς της HSBC για το θέμα που προέκυψε ύστερα από την εξαγορά τουρκικής τράπεζας, η οποία έχει υποκαταστήματα στα κατεχόμενα. Γράφει επίσης, ότι με δύο διαφορετικές απόψεις παρουσιάσθηκαν οι εκπρόσωποι του ΚΕΒΕ στη επιτροπή Οικονομικών, σχετικά με το θέμα της μείωσης των εισαγωγικών δασμών, ενώ αλλού σημειώνεται ότι «πατούν γκάζι για την φορολογική μεταρρύθμιση, επιτροπή Οικονομικών και Υπουργείο».