You are here

Τύπος: Διαφημίζουν τα κάλλη της «Β. Κύπρου»

10/02/2021 06:31

Το άρθρο του περιοδικού Forbes που διαφημίζει παραθαλάσσιες περιοχές της κατεχόμενης Κύπρου στις οποίες μπορούν να επενδύσουν οι αναγνώστες του και η ανησυχία που επικρατεί για την πορεία του κατασκευαστικού κλάδου, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Διαφημίζουν τα κάλλη της ‘Β. Κύπρου’!»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι άρθρο του περιοδικού Forbes που διαφημίζει παραθαλάσσιες περιοχές της κατεχόμενης Κύπρου στις οποίες μπορούν να επενδύσουν οι αναγνώστες του. Όπως σημειώνεται, το περιοδικό δεν κάνει καμία αναφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία ως το μόνο αναγνωρισμένο κράτος στην Κύπρο και η συντάκτρια του άρθρου ονομάζει βόρεια Κύπρο τα κατεχόμενα. Το δημοσίευμα έρχεται να αποκαλύψει μεταξύ άλλων την εδραίωση της ντε φάκτο διχοτόμησης και των τετελεσμένων στα μάτια μέρους της διεθνούς κοινότητας, που αγνοεί τα ιστορικά δεδομένα.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι κάποιοι συνταξιούχοι στην Κύπρο λαμβάνουν συντάξεις πείνας που περιορίζονται στα €375 το μήνα και βρίσκονται στα όρια της φτώχειας και την ίδια ώρα οι συντάξεις κάποιων άλλων ξεπερνούν τα €2400 το μήνα, με βάση τα σχέδια που εφαρμόζουν οι υπηρεσίες κοινωνικών ασφαλίσεων.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Υπό όρους η διείσδυση της ΑΗΚ στα φωτοβολταϊκά
  • Έξω οι εγγυητές από τη ρύθμιση για εκποιήσεις
  • Έκτακτο σχέδιο για τουρισμό, ζητά ο Λευτέρης
  • Όλα στο φως για €3 δισ.

Πολίτης

 «Προεδρικό κάλεσμα σε εργολάβους»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η ανησυχία που επικρατεί για την πορεία του κατασκευαστικού κλάδου. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αποστείλει πρόσκληση στην Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου και στο Σύνδεσμο Μεγάλων Αναπτύξεων για συνάντηση. Με βάση αρμόδια πηγή η συνάντηση αναμένεται να γίνει στις 23 Φεβρουαρίου στο προεδρικό με επίκεντρο συζήτησης την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο τομέας των κατασκευών και των μεγάλων έργων ανάπτυξης. Οι Σύνδεσμοι θα προτείνουν μέτρα για αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης που διέρχεται ο τομέας που προκαλεί προβλήματα στο σύνολο της οικονομίας.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιωτών πελατών που εξήλθαν από την αναστολή έχει επιστρέψει στην καταβολή των δόσεων.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Εθνικό στοίχημα η αξιοποίηση των €3 δισ.

Χαραυγή

 «Έρχονται νέες αυξημένες χρεώσεις για προϊόντα στο λιμάνι Λεμεσού»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι οι νέες αυξήσεις στις χρεώσεις στις οποίες επιβάλλονται στο λιμάνι Λεμεσού που ανήγγειλε χθες το υπουργείο μεταφορών. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τα πρώτα τρία χρόνια υπήρξε μηχανισμός καταβολής αποζημιώσεων για συγκεκριμένα προϊόντα, αφού διαπιστώθηκε πως σε διαφορετική περίπτωση θα είχαν ψηλότερες χρεώσεις. Σημειώνεται ότι από τον Ιανουάριο του 2020 έληξε η μεταβατική περίοδος και για τον λόγο αυτό το υπουργείο βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με το διαχειριστή για να βρεθεί λύση.

Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην εγκύκλιο του τμήματος φορολογίας για την πληρωμή του ΦΠΑ σε δόσεις.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • €4,8 δισ. στο εμπορικό ισοζύγιο το 2020
  • Τρίπτυχο για πάταξη της διαπλοκής και διαφθοράς

Αλήθεια

 «Μειώνεται η αξία και το εμβαδών των ακινήτων»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για τις άδειες οικοδομής την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2020. Σύμφωνα με τα στοιχεία, σημαντική μείωση της τάξης του 23% παρουσίασε η αξία των αδειών οικοδομής την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2020. Πολύ μικρότερη μείωση παρουσίασε και το συνολικό εμβαδόν που την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου υποχώρησε σε ποσοστό 8,6% σε ετήσια βάση.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι ο υπουργός οικονομικών τόνισε την ανάγκη η Κύπρος να κερδίσει το εθνικό στοίχημα για το οποίο θα μας ευγνωμονούν και οι επόμενες γενιές και το οποίο αφορά την καλύτερη αξιοποίηση, μέσω έργων και μεταρρυθμίσεων των πόρων του νέου πολυετούς πλαισίου της ΕΕ 2021-2027 και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 2021-2026, συνολικού ύψους σχεδόν €3 δισ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Στο 10,4% το ποσοστό ανισομισθίας ανδρών και γυναικών – Κύπρος
  • Επωφελής για τον τόπο η αποκρατικοποίηση του λιμανιού Λεμεσού

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΦΩΤΙΑ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ – Από ΔΗΣΥ – ΕΔΕΚ

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΜΙΚΡΗΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ – Αναμονή καθορισμού ημερομηνίας από Γκουτέρες και προσπάθεια αποτροπής αποτυχίας της διάσκεψης «5+1»

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΤΡΕΙΣ ΦΑΚΕΛΟΙ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ – Στα χέρια του εισαγγελέα σύντομα οι υποθέσεις έξι αθλητριών που κατήγγειλαν παράγοντες

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΟΛΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΝΤΑΜΕΡΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ