You are here

Τύπος: Διάγγελμα για το θεαθήναι

29/01/2021 06:31

Το διάγγελμα του προέδρου της Δημοκρατίας για τη διαφθορά και το σκάνδαλο των πολιτογραφήσεων και το πράσινο φως που άναψε χθες η βουλή για να δημοσιοποιηθεί σήμερα αυτούσια η λίστα Γιωρκάτζη, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Διάγγελμα για το θεαθήναι»

Πρωτοσέλιδο θέμα του Φιλελεύθερου είναι το χθεσινό διάγγελμα του προέδρου της Δημοκρατίας για τη διαφθορά και το σκάνδαλο των πολιτογραφήσεων. Όπως αναφέρεται, ο Νίκος Αναστασιάδης απέρριψε τις κατηγορίες για διαφθορά αποδίδοντας την εικόνα που έχει ήδη δημιουργηθεί σε προπαγάνδα και πολιτικές σκοπιμότητες της αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρος, πέρασε διά του διαγγέλματος του προς τον λαό, στην αντεπίθεση επιρρίπτοντας ευθύνες στη βουλή όσον αφορά το θέμα των πολιτογραφήσεων, για αναποτελεσματικό θεσμικό έλεγχο όπως είναι ο ρόλος της.

«Ψήφισαν υπέρ της λίστας και μετά δεν την ήθελαν»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι το πράσινο φως που άναψε χθες η βουλή για να δημοσιοποιηθεί σήμερα αυτούσια η λίστα Γιωρκάτζη. Όπως σημειώνεται, η λίστα περιλαμβάνει 4,5 χιλ. και πλέον ονόματα ΠΕΠ, που φέρονται να είχαν μέχρι το τέλος του 2018 κόκκινα δάνεια. Παρά τη διαφωνία κάποιων κομμάτων, τα οποία ωστόσο τάχθηκαν υπέρ της πολιτικής απόφασης της βουλής, τα ονόματα βγαίνουν στο φως αλλά είναι αμφίβολο κατά πόσο θα είναι πραγματικά διαφωτιστικά για τις προνομιακές σχέσεις πολιτικών και τραπεζών.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ετοιμάζεται κατάλογος δικαιούχων για το συμπληρωματικό Εστία
  • Κατέθεσαν για το ΚΕΠ δικηγόροι – λογιστές
  • Τρεις νέοι προορισμοί από την Wizz Air
  • H Καούλλα μίλησε νωρίς για το σκάνδαλο

Πολίτης

 «Με το ζόρι δημοσιοποιούν τη λίστα που έγινε σίριαλ»

Πρωτοσέλιδο θέμα του Πολίτη είναι η χθεσινή έγκριση από τη βουλή της δημοσιοποίησης της λίστας Γιωρκάτζη. Η λίστα αναμένεται μετά από οδηγίες του προέδρου της βουλής Αδάμου Αδάμου ότι θα αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της βουλής σήμερα το μεσημέρι, ως μέρος των πρακτικών της ολομέλειας. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, στη λίστα περιλαμβάνονται αρκετά μη εξυπηρετούμενα δάνεια εταιρειών που συνδέονται με φυσικά πρόσωπα, υπάρχουν διάφορα ονόματα πολιτειακών παραγόντων, δημάρχων, κρατικών αξιωματούχων και πρώην βουλευτών.

«Δεν έμειναν όλοι ικανοποιημένοι από τα μέτρα»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων που δεν άφησε κάποιες οργανώσεις ικανοποιημένες. Με βάση τα όσα ανέφερε στην εφημερίδα ο γγ του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου Μάριος Αντωνίου, τα πρόσφατα μέτρα του υπουργείου οικονομικών δεν ικανοποίησαν τους λιανέμπορους. Ο κ. Αντωνίου επεσήμανε πως όσον αφορά τα ενοίκια υπήρξε η δυνατότητα να δοθεί το ένα τρίτο τους δύο πρώτους μήνες του έτους, ωστόσο το υπόλοιπο ποσό των ενοικίων θα πρέπει να διευθετηθεί.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Κρίσιμο τεστ για τα δάνεια σε αναστολή
  • Οι προτεραιότητες δεν αλλάζουν – Κωνσταντίνος Πετρίδης για την οικονομία

Χαραυγή

 «Από ανατρέπεται φορτώνει τις ευθύνες του σε άλλους»

Πρωτοσέλιδο θέμα της Χαραυγής είναι το χθεσινό διάγγελμα του προέδρου της Δημοκρατίας για τη διαφθορά. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ούτε απολογητικός, ούτε μετριόφρων ήταν ο Νίκος Αναστασιάδης σε σχέση με την κατάσταση της διαφθοράς και την εμπλοκή του ονόματος του στη βιομηχανία των «χρυσών» διαβατηρίων.

«Χωρίς επεξεργασία δημοσιεύεται η λίστα Γιωρκάτζη»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η λίστα Γιωρκάτζη που θα δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα χωρίς την απαιτούμενη επεξεργασία και επικαιροποίηση. Συγκεκριμένα, με 47 ψήφους υπέρ και μια εναντίον και με την ΕΔΕΚ να τηρεί αποχή από την ψηφοφορία, η ολομέλεια της βουλής αποφάσισε για δεύτερη φορά να δοθεί στη δημοσιότητα η λίστα Γιωρκάτζη για τα δάνεια των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων. Η λίστα θα αναρτηθεί σήμερα το μεσημέρι στην ιστοσελίδα της βουλής.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Στήριξη σε EastMed από έξι χώρες

Αλήθεια

 «Με το ζόρι είπαν ‘Ναι’»

Στο σημερινό της πρωτοσέλιδο η Αλήθεια γράφει ότι με το ζόρι τα κόμματα ψήφισαν χθες για δεύτερη φορά υπέρ της δημοσίευσης της λίστας Γιωρκάτζη για τα δάνεια των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων. Υπέρ της δημοσίευσης της λίστας ψήφισαν 47 βουλευτές και εναντίον ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας. Η ΕΔΕΚ δήλωσε μη συμμετοχή στη διαδικασία.

«Στήριξη στον αγωγό EastMed από έξι χώρες»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η στήριξη από έξι χώρες στον αγωγό EastMed. Σύμφωνα με ανακοίνωση από το υπουργείο ενέργειας, την στήριξη τους στο έργο του αγωγού αερίου EastMed εκφράζουν με κοινή τους δήλωση οι υπουργοί ενέργειας της Κύπρου, του Ισραήλ, της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Σερβίας. Στην κοινή δήλωση, οι έξι υπουργοί ενέργειας συμφωνούν ότι ο αγωγός αποτελεί βιώσιμη και στρατηγική επιλογή για ενίσχυση της ασφάλειας προμήθειας φυσικού αερίου τόσο της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης όσο και της Μεσογείου.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Έκκληση στον υπ. υγείας να επανεξετάσει τη λειτουργίας τους – Κέντρα αναψυχής
  • Η Τoyota εκθρόνισε τη Volkswagen από τη πρώτη θέση
  • Σημαντικές επενδύσεις για την αναμόρφωση της οικονομίας – Πενταετές πλάνο από Invest Cyprus

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ ΕΙΠΑΝ «ΝΑΙ» – Τα κόμματα ψήφισαν υπέρ της δημοσίευσης της λίστας Γιωρκάτζη

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΙΡΙΑΛ – Βουλευτές, δήμαρχοι, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, δημοσιογράφοι… στα κατάστιχα Γιωρκάτζη

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΘΗΝΑΙ – Ο πρόεδρος απευθύνθηκε στο λαό με επαναλήψεις για να απαντήσει στην αντιπολίτευση

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΑΠΟΝ ΑΝΤΡΕΠΕΤΑΙ ΦΟΡΤΩΝΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ