You are here

Τύπος: Διαμερίσματα προς πώληση λόγω χρεών

14/11/2018 07:01

Τα διαμερίσματα προς πώληση που έδωσαν οι ιδιοκτήτες στις τράπεζες για διαγραφή των χρεών τους, η εξόρυξη στο Δελφύνη εντός του τεμαχίου 10 που θα πραγματοποιήσει η ExxonMobil και η σημερινή κατάθεση της διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής που διερευνά τα αίτια της κατάρρευσης του Συνεργατισμού, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Μονάρια και δυάρια προς πώληση λόγω χρεών»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι τα διαμερίσματα προς πώληση που έδωσαν οι ιδιοκτήτες στις τράπεζες για διαγραφή των χρεών τους. Σύμφωνα με την έρευνα, στις ιστοσελίδες των πιστωτικών ιδρυμάτων αρχίζουν και φαίνονται οι διαφορές με τα ακίνητα που αρχίζουν και μαζεύουν οι τράπεζες. Οι ιδιοκτήτες ή μικρές κατασκευαστικές εταιρείες παραδίνουν τα κλειδιά με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη προσφορά μικρών διαμερισμάτων του ενός ή δύο υπνοδωματίων στη Λευκωσία και στα πέριξ της πρωτεύουσας.  Ωστόσο οι τιμές σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πάνω από €70 χιλ. Η πληθώρα διαμερισμάτων κάτω από €50 χιλ. που υπήρχε πριν μερικούς μήνες έχει εξαφανιστεί και σειρά προς πώληση παίρνουν τώρα τα λίγο ακριβότερα.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι το Black Friday είναι προ των πυλών και η κυπριακή αγορά ετοιμάζεται. Το ερώτημα είναι αν η επιτυχία του 2017 θα επαναληφθεί και φέτος, με τους καταναλωτές να περιμένουν ήδη με αγωνία τις προσφορές των αγαπημένων τους καταστημάτων. Το Black Friday θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αναβρασμός στο τελωνείο από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων
  • ΣΕΛΚ: Ταξινόμηση επιχειρήσεων ανάλογα με τον κίνδυνο
  • Μπαίνουν αυστηρά χρονοδιαγράμματα – Το γενικό λογιστήριο δίνει οδηγίες για ετοιμασία οικονομικών καταστάσεων
  • Ακτινογραφία εργατικών ατυχημάτων

Πολίτης

 «Μεγάλες προσδοκίες, μεγάλο και το ρίσκο»

Πρωτοσέλιδο θέμα του Πολίτη είναι η εξόρυξη στο Δελφύνη εντός του τεμαχίου 10 που θα πραγματοποιήσει η ExxonMobil. Όπως αναφέρεται, οι πιθανότητες εντοπισμού κοιτάσματος είναι όπως πάντα στις γεωτρήσεις λιγότερες από τις πιθανότητες αποτυχίας. Δεδομένη είναι η ύπαρξη μιας μεγάλης κοραλλιογεννούς δομής, η οποία δημιουργεί ελπίδες για ύπαρξη εξίσου μεγάλου κοιτάσματος, στην πραγματικότητα όμως τίποτε δεν μπορεί να βεβαιωθεί ότι υπάρχει εκεί εκμεταλλεύσιμο φυσικό αέριο, παρά μόνοι εργασίες του πλωτού γεωτρύπανου Stena Icemax.

 «Σήμερα με Γιωρκάτζη»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η σημερινή κατάθεση της διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής που διερευνά τα αίτια της κατάρρευσης του Συνεργατισμού. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κατάθεση της διοικήτριας της ΚΤ έχει ιδιαίτερη αξία καθώς θα ξεκαθαρίσει την άποψη της ίδιας της τράπεζας για το πώς φθάσαμε στην κατάρρευση του Συνεργατισμού. Ο κύκλος των δημόσιων ακροάσεων κλείνει την ερχόμενη βδομάδα με την κατάθεση του υπουργού οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Υπερασπίστηκε το bail-in ο Ντάισελμπλουμ
  • Μποναμάς €15 εκ.  – Χριστουγεννιάτικο δώρο και φέτος σε ευάλωτες ομάδες
  • 2,5 χιλ. οι αιτήσεις υπό εξέταση – Για παροχή ΕΕΕ
  • Χάσμα…. μισθωτών – Μεγάλες αποκλίσεις στο ωριαίο κόστος

Χαραυγή

 «Πιο αποδοτικό το παλιό σύστημα από το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της η Χαραυγή γράφει ότι το παλαιό σύστημα κοινωνικών παροχών στην Κύπρο ήταν πιο αποδοτικό από το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.  Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το 2014 οι πολιτικές που ακολουθούσε το κράτος για τις κοινωνικές παροχές είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση του ποσοστού όσων ταξινομούνταν σε κίνδυνο φτώχειας κατά 41,46% ενώ το 2017 το ποσοστό μειώθηκε στο 35,92%.  Η μείωση του ποσοστού φαίνεται ότι οφείλεται αποκλειστικά στο ΕΕΕ, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή μετά τα μέσα Ιουλίου του 2014.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο γενικός εισαγγελέας καταγγέλλει ότι το υπουργείο οικονομικών παραβίασε πρόνοιες του Συντάγματος στην υπόθεση με το διορισμό του νομικού οίκου Freshfields για τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του Συνεργατισμού.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Εγκρίθηκε το καθεχρονικό Χριστουγεννιάτικο δώρο
  • Στην ερευνητική σήμερα η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη
  • Εκατομμύρια για ξενοδόχους, ψίχουλα για τους εργαζόμενους
  • Αύξηση 3,6% στις παραδόσεις μπίρας το 10μηνο του 2018

Αλήθεια

 «Σε ξενοδοχεία και εστιατόρια το χαμηλότερο εργατικό κόστος»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η Έρευνα Εργατικού Κόστους (ΕΕΚ) της Στατιστικής Υπηρεσίας με έτος αναφοράς το 2016..  Σύμφωνα με την έρευνα, οι υπηρεσίες παροχής καταλύματος και εστίασης παρουσιάζουν το χαμηλότερο εργατικό κόστος ενώ αντίθετα οι χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες και η εκπαίδευση το υψηλότερο. Το ωριαίο κόστος (εργατικό κόστος ανά ώρα εργασίας που πραγματοποιήθηκε) για το σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων (εξαιρουμένων του τομέα της γεωργίας, δασοκομίας και αλιείας, του τομέα των δραστηριοτήτων των νοικοκυριών καθώς και του τομέα των ετερόδικων οργανισμών και φορέων) είναι €16,30.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι ακόμα ένα εμπορικό κέντρο, συνολικού κόστους €14-15 εκ. θα αποκτήσει σύντομα η Λευκωσία.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Τα πιο σημαντικά ζητήματα δεν είναι οικονομικά – Γερούν Ντάισελμπλουμ
  • Αύξηση 3,6% - Παραδόσεις μπύρας
  • Οι συνθήκες πίστωσης θα αποδυναμωθούν το 2019 – Moody’s

 

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΝΕΑ ΘΕΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΑΟΖ – Ενώ η Ελλάδα καλεί τις ευρωπαϊκές χώρες να σταθούν στο πλευρό της Κύπρου

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΡΙΣΚΟ – Το γεωτρύπανο της ExxonMobil θα δώσει απαντήσεις για τη Δελφύνη

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΚΡΥΒΕΙ ΠΑΓΙΔΕΣ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ – Στόχος μια μίνιμουμ συμφωνία μέσα από τη διαμόρφωση των όρων αναφοράς

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΚΛΕΙΔΙ ΠΡΟΟΔΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ «ΟΡΟΙ ΑΝΑΦΟΡΑΣ»